Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

˝A magyar kormány nem fontolta meg Washington aggályait˝

Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint csalódottak, hogy felvetéseik közül Budapest szinte egyet sem fontolt meg.
Eleni Tsakopoulos Kounalakis amerikai nagykövet szerint hónapokon keresztül aktívan egyeztettek a magyar kormánnyal a lényeges reformokról, megosztották aggályaikat a demokratikus fékekkel és ellensúlyokkal kapcsolatban, ezért csalódottak, hogy felvetéseik közül Budapest szinte egyet sem fontolt meg. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy többet ne kérnék a kormányt arra, fontolják meg újra a döntéseket.

Mint a diplomata pénteken az MR1 180 perc című műsorában elmondta, Hillary Clinton amerikai külügyminiszternek Orbán Viktor magyar miniszterelnöknek karácsony előtt küldött levele "a diplomáciai reagálás egy formája", melyet a politikus azért írt, hogy "nyilvánosan is sürgesse a kormányt, vegye komolyan a demokratikus intézmények fontosságát".

Eleni Tsakopoulos Kounalakis úgy fogalmazott, az, hogy Washington nagyon csalódott amiatt, mert Magyarország nem vette figyelembe az amerikai aggályokat az alaptörvénnyel kapcsolatban, nem jelenti azt, hogy "többet nem kérnénk a kormányt arra, hogy fontolják meg újra a döntéseket".

A nagykövet ugyanakkor hangsúlyozta: "a magyar törvényeket a magyarok határozzák meg", az Egyesült Államok nem írja elő Magyarországnak, hogy milyen jogszabályokat hozzon. Tiszteletben kell tartani a demokratikusan megválasztott kormányt, amely "szabad és fair választásokon jutott hatalomra" - mondta.

"A komoly reformok bizonyos részletei" azonban washingtoni megítélés szerint súlyosan érintik a magyar demokráciát, és ezt "ezentúl is megfogalmazzuk majd, de mindig tisztelettel és baráti módon" - jelentette ki Eleni Tsakopoulos Kounalakis. Példaként említette a nemzeti bank helyzetét, az igazságügyi reformot és a médiatörvényt. Az egyházügyi törvény végül elfogadott formájában sem vették figyelembe a nemzetközi aggályokat - fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, vannak-e egyeztetések Magyarországról a transzatlanti partnerek, az Egyesült Államok és az Európai Unió között, a diplomata azt mondta: "Egy demokratikus közösség tagjai vagyunk. És amikor Magyarország a vezető hírek között szerepel világszerte, akkor teljesen természetes, hogy beszélünk egymással ennek a közösségnek a keretein belül."

A Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatandó tárgyalással összefüggésben az amerikai nagykövet kiemelte, hogy az IMF és Magyarország közötti tárgyalás a két félre tartozik, ugyanakkor bátorítják és támogatják, hogy "úgy tűnik, folytatódhatnak az informális egyeztetések". Hozzátette, remélik, lesz előrelépés, hogy "a lehetőség megnyíljon".

Azzal kapcsolatban, hogy a befektetők miként figyelik az eseményeket, fenntartják-e magyarországi terveiket, vagy kivárnak, elhalasztják a döntéseket, Eleni Tsakopoulos Kounalakis a biztonság és kiszámíthatóság fontosságát hangsúlyozta. Azt mondta: a már régóta az országban működő amerikai vállalatok maradni akarnak, mert nagyon jó az infrastruktúra, jól képzett a munkaerő, és Európa más országaival összehasonlítva még mindig kedvezőek a működési költségek.

Olvasóink írták

 • 2. rommel 2012. január 07. 23:10
  „A LEGBORZASZTÓBB NYOLC SZÓ A VILÁGON EZ :
  -AMERIKAI KORMÁNYTAGOK VAGYUNK ÉS AZÉRT JÖTTÜNK , HOGY SEGITSÜNK !............
  ERRŐL TUDNA EGY-KÉT ORSZÁG MESÉLNI !!!
  ( VIETNÁM , AFGANISZTÁN , IRAK , LIBANON , CHILE , BOLIVIA , PANAMA , PAKISZTÁN , STB............)”
 • 1. dorombolok 2012. január 06. 20:12
  „Kár!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Készül a nemzeti alaptanterv: kötelező pénzügy, honvédelem, családi kör

Az új Nemzeti alaptanterv értelmében kötelezően tanítani kell majd pénzügyi ismereteket,… Tovább olvasom