Kisalföld logö

2018. 10. 18. csütörtök - Lukács 10°C | 21°C Még több cikk.

A Magyar Gárda megalakulásának külföldi visszhangja

A Magyar Gárda megalakulásáról hétfőn rendre beszámoló szlovákiai lapok közül a pozsonyi Pravda kommentárt is közöl a kérdésről, s megállapítja, hogy a szélsőségek két nagy párt hatalmi játszmáinak részévé válnak.
A Magyar Gárda szombati eskütételével kapcsolatban a Kommerszant című orosz lap megállapította, hogy azt nem mondta meg a Jobbik katonai szárnya, hogy kitől kell megvédeni Magyarországot, de "a Gyurcsány Ferenc lemondására vonatkozó felhívások, amelyek a szombati ceremónián a többinél gyakrabban hangzottak el, jelzik, hogy a gárdisták egyik fő ellenségének a külföldiek és a szexuális kisebbségek mellett az aktuális hatalom számít". A mai szlovák lapok is címlapon említik a szombati Várban történt eskütételt.

A cikk, amely "A Magyar Gárda erkölcsileg és fizikailag védi Magyarországot" címmel, "A neonáci párt katonai szárnyat alapított magának" alcímmel jelent meg, emlékeztet rá, hogy augusztus elején a szervezet honlapján még azt írták, hogy több mint 300 ember jelentkezett a Magyar Gárdába, de szombaton csak 56 tette le az esküt, a tervek szerint azonban év végére már 100 fő lesz a gárda létszáma.

"Alapítói a Magyar Gárdát kulturális felvilágosító szervezetnek nevezik, célját Magyarország fizikai, erkölcsi és szellemi védelmében jelölik meg, s a gárdistáknak e magas célok elérése érdekében egyebek között lőgyakorlatokat rendeznek. Ezek feltétlen szükségességét a neonácik vezetői a kötelező katonai szolgálat néhány évvel ezelőtti eltörlésével indokolják" - írta a lap.

A szerző emlékeztetett arra, hogy a Jobbik ugyan nem került be a parlamentbe a legutóbbi választásokon, de nem kevés helyet kapott az önkormányzatokban, s szimpatizánsai szombaton piros-fehér csíkos (árpádsávos) zászlók alatt jelentek meg az utcákon. A cikk szerint e zászlók a történelmi gyökerek felé fordulást hivatottak jelképezni, "de a magyarországi roma és zsidó szervezetek, amelyek e napon követelték a Magyar Gárda betiltását, egészen más összefüggésben látják e zászlókat. Őket a Magyar Gárda fekete egyenruháival együtt ... a nyilasokra emlékeztetik".

A cikk beszámolt arról, hogy Gyurcsány Ferenc kormányfő Magyarország számára szégyennek nevezte a Magyar Gárda megalakulását. A szerző szerint "a politikusok többsége osztja a kormányfő véleményét, s a hét végén minden nagyobb párt és Sólyom László államfő hivatala is élesen elítélte a neonácikat. A gárdisták nyílt elítélésétől kizárólag a jobboldali ellenzéki Fidesz zárkózott el, amely a legutóbbi választásokon többek között a Jobbik támogatásával került be a parlamentbe".

Végül a tudósító rámutatott: A Magyar Gárda akkor még csak tervként létező megalakulására még augusztus közepén megérkezett az első külföldi visszhang, amikor Tom Lantos, az amerikai kongresszus külügyi bizottságának elnöke Budapesten járt: a Magyar Gárda megalapítóit "őrült fanatikusoknak" nevezte, és kijelentette, hogy a szervezet egyetlen tagja sem utazhat be az Egyesült Államokba.

A Magyar Gárda megalakulásáról hétfőn rendre beszámoló szlovákiai lapok közül a pozsonyi Pravda kommentárt is közöl a kérdésről, s megállapítja, hogy a szélsőségek két nagy párt hatalmi játszmáinak részévé válnak.

Magyarország gondban van - állapítja meg a baloldali színezetű lap, mert a félszáz fekete ruhás és bakancsos férfi megjelenése "megmutatta az ország demokratikus rendjének gyenge pontjait."

A gond azonban az, hogy "az új fekete gárda létrejöttét az ország képtelen egyhangúlag elutasítani." "A szocialisták hangosan tiltakoznak ugyan a gárda ellen, de Magyarország jobboldali fele szerint eltúlozzák a veszélyt, hogy majd az ellenzék ellen munícióként alkalmazzák. Ezzel szemben a Fidesz azzal vádolja a kormányt, hogy emberellenes és nemzetellenes politikájával teremti meg minden szélsőség táptalaját" - írja a lap.

Az osztrák lapok is foglalkoztak hétfői számukban a Magyar Gárda megalakulásával. A Die Presse konzervatív osztrák újság "Magyarország szégyene" címmel írt, míg a liberális Der Standard szerkesztőségi oldalán a gárda vezetőjét, Vona Gábort mutatta be.

A Die Presse a Magyar Gárda cikkének azt az alcímet adta: "Náci újjáéledés. Felháborodás a Magyarországon megalakított, SS-hez hasonlító kötelék miatt. Kelet-Európában máshol is virágzik a szélsőjobboldal." A konzervatív osztrák lap egyenlőségjelet téve a gárda és a Jobbik közé megjegyezte, hogy a csoport fesztelenül használja a nemzetiszocialista időkbe visszanyúló jelképeket.

A Die Presse beszámolójában rámutatott arra is, hogy Kelet-Európa sok államában, például a Baltikumban és Szlovákiában, feljövőben vannak a szélsőjobboldali csoportok, amelyek a náci időket tekintik mintának. Különösen erősek Oroszországban, ahol a kaukázusiak elleni támadások mindennaposak. Az újság utalt arra is, hogy Németországban parázs vita zajlik a szélsőjobbos NPD betiltásáról.

Utalt Gyurcsány Ferenc kijelentésére, amelyben a gárdát "Magyarország szégyenének" nevezte. A többi párt szintén távol tartja magát a csoporttól. Mindazonáltal a baloldali politikusok a Fidesz polgári ellenzéki párt szemére vetik, hogy elhatárolódása nem elég világos. Feltűnt az is, hogy a katolikus egyház képviselői megáldották az 56 Jobbik-tagot - írta a lap.

A liberális Der Standard szerkesztőségi oldalán "Gárdavezető történelmi küldetéssel" címmel arcképet közölt Vona Gáborról, különböző nyilatkozataiból és a gárdatagok avatási ünnepségén elhangzott beszédéből vett idézetek segítségével festve meg portréját.

Egyebek közölt kiemelte, hogy Vona kétséget sem hagyott afelől: a gárda célja, hogy "ötven évi kommunizmus és tizenhét év dagonyázás" után eltávolítsa Gyurcsány Ferenc kormányát. A Fidesz alapította polgári körökre gondolva világossá tette azt is, hogy a "gárda" nem egyéb, mint más ellenzéki csoportok politikájának folytatása új eszközökkel - közölte a Jobbik vezetőjéről az osztrák lap, hozzáfűzve: éppenséggel lehet félni az ellentmondást nem tűrő Vonától, akiről alig tudni, voltaképpen mit is csinál, amikor nem a gárdát vezényli.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Füst egy szolnoki toronyházban

Tovább olvasom