Kisalföld logö

2017. 11. 25. szombat - Katalin 4°C | 14°C Még több cikk.

A magyar élelmiszerek védelméért rajtoltak

Kétnapos, dunántúli ralikörútra indult a magyar élelmiszer-ipari termékek védelmében a Coop Rally. A hazai élemiszer-ipari üzletlánccal 32 cég 50 versenyautója járja az országot, tegnap a győri likőrgyárban állomásoztak.
A „Coop Rally a magyar élelmiszertermékekért” című autósvetélkedővel a szervezőknek az a céljuk, hogy összefogják a magyar termelői és vállalkozói réteget a minőségi, hazai termékek védelme érdekében. A Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter védnöksége alatt szervezett, holnapig tartó dunántúli körút során nyolc céget látogatnak meg a versenyzők, ma az abdai Kaisersfood látja őket vendégül, tegnap pedig a győri likőrgyárban jártak.
Bartus Pál, a Coop Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a magyar tulajdonú élelmiszer-ipari lánc piacán a termékek 80 százaléka hazai, s a cég a legjobb példája annak, hogy így is fel lehet venni a versenyt a külföldi nagyvállalatokkal. A 3000 nagyobb és 2000 kisebb boltból álló lánc éves forgalma 400 milliárd forintot tesz ki – tudtuk meg a vezérigazgatótól.
Barabás Attila, a győri likőrgyár vezérigazgatója a céget azzal a felvezetéssel mutatta be: az 1884-ben, tehát a régi, nagyvállalatok után épült gyár ma már jóformán az egyetlen Győrben, ami máig fennmaradt, és 1997-es privatizálása óta egészében magyar tulajdonban van. Hozzátette azt is: „Higgyék el, a magyar tulajdon garancia arra, hogy a vodka az tényleg vodka és a brandy az tényleg brandy”. A házigazda üdvözölte a hazai üzletlánc kezdeményezését és ezt a szellemet méltatta Somogyi György, Abda polgármestere is.
Barabás Attila a hazai termékekért folytatott lobbiról szólva példaként említette a mexikói tequilát, amely néhány évtizede még a füstös, rossz hírű kocsmák kelléke volt, míg a mexikói kormány meg nem állapodott a nemzetközi gyártókkal. Ennek következményeként a minőségi ital 15–20 éve már a világ minden üzletében, szórakozóhelyén kapható.
A találkozón elhangzott még az is: az EU 25-ök termelésén belül a magyar termelés részesedése 1,2 százalék, s ezzel a tagországok közül a 16. helyen áll. A csatlakozó országok közül csak a cseh és lengyel ipar kibocsátása nagyobb, a régi tagokkal összemérve pedig csupán a luxemburgi ipar mérete kisebb. Élelmiszer-ipari teljesítményünk a görögökével, a portugálokéval, a finnekével, a csehekével és az osztrákokéval azonos.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szépítő fűszerek

Zsálya, kakukkfű, rozmaring, menta. Az illatos zöldfűszerek a konyhánkban már kivívták méltó… Tovább olvasom