Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 11°C | 24°C Még több cikk.

A magyar demokráciáról kezdtek vitát az Európa Tanácsban

A magyar demokrácia működéséről kezdett vitát az Európa Tanács (ET) Parlamenti Közgyűlése szerdán Strasbourgban tartott plenáris ülésén.
A parlamenti közgyűlés elnöksége a svájci Andreas Gross, szocialista frakcióvezető javaslatát elfogadva hétfőn döntött arról, hogy szerdán az aktuális ügyek témájában a magyar demokrácia működéséről rendeznek vitát.

A jelenleg 45 tagországot számláló, az európai együttműködés szinte minden jelentős kérdésével foglalkozó ET fő célkitűzései közé tartozik többek között a pluralista demokrácia, a jogállamiság, az emberi jogok védelme.

Az ET honlapjáról kiderült, hogy a képviselők egy csoportja - Marietta de Pourbaix-Lundinnak, a Fidesz pártcsaládjához, az Európai Néppárthoz tartozó svéd Mérsékelt Párt politikusának kezdeményezésére - korábban határozati javaslatot nyújtott be, amelyben kéri a parlamenti közgyűléstől megfigyelési eljárás elindítását Magyarországgal kapcsolatban.

A javaslat aláírói - öt párt 24 képviselője - szerint aggodalomra adnak okot a jogállamisággal, az emberi jogokkal és a demokratikus intézmények magyarországi működésével kapcsolatos közelmúltbeli fejlemények. Egyelőre nem tudni azonban, hogy ez a határozati javaslat felkerül-e a vita napirendjére.

Az Index hírportál szerdai beszámolója szerint az MSZP egyik küldöttje sem vesz részt a szerdai vitán, hetekkel korábban megszervezett külföldi tárgyalások miatt.

A parlamenti közgyűlés tagjai, akik a nemzeti parlamentek képviselői közül kerülnek ki, 318-an vannak, és minden tagnak van egy helyettese is. Magyarországot hét főtag képviseli. A küldöttséget a fideszes Braun Márton vezeti, aki egyben a közgyűlés egyik alelnöke is. Az MSZP-s főtag Szabó Vilmos, helyettese pedig Harangozó Gábor. Szabó jelenleg Indiában, Harangozó pedig Washingtonban tárgyal.

Olvasóink írták

 • 3. janika 2011. január 27. 06:40
  „Hát a legkönnyebb arról vitázni ami nincs! Így a bizonyítás is kérdéses, viszont jó pénzt lehet érte felmarkolni az biztos.”
 • 2. miracle 2011. január 26. 19:36
  „Ez minden Patriot, amit ehhez hozzá bírsz fűzni?
  Esetleg egy kis: erről is a Gyurcsány tehet? Vagy legalább az MSZP?”
 • 1. Patriot 2011. január 26. 19:11
  „Európai szocialisták?
  Ezeknek volt a tagja ben Ali a Tunézia diktátor! Szánalom egy retek banda.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ismét nő a szabadalmi bejelentések száma Európában

A 2009-es visszaesés után tavaly ismét nőtt a szabadalmi bejelentések száma Európában, és idén is… Tovább olvasom