Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 27°C Még több cikk.

A magyar állam végleg elvesztette a Postabank könyvvizsgálói elleni pert

A magyar állam véglegesen elvesztette a Postabank könyvvizsgálói ellen indított perét, miután keddi ítéletében a Legfelsőbb Bíróság elutasította azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a magyar állam terjesztett be a korábban hozott számára kedvezőtlen jogerős bírósági döntés ellen.

A Legfelsőbb Bíróság hatályában fenntartja a Fővárosi Ítélőtábla jogerős részítéletét - közölte a végzést Salamonné, Solymosi Ibolya tanácselnök.
A Legfelsőbb Bíróság ezzel jóváhagyta a Fővárosi Ítélőtábla azon döntését, amely szerint a felperes magyar állam 731 millió forint perköltséget köteles téríteni a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-nek , illetve több mint 200 milliót a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft.-nek. Ugyanakkor hatályon kívül helyezte a bíróság az azóta megszűnt Arthur Andersennek korábban megítélt 231 millió forint perköltséget.

A bírói indokolásból kiderült, hogy az évtizede tartó perben született döntés eljárásjogi kérdések alapján született. A Fővárosi Bíróságon illetve az azt jogerőre emelő Fővárosi Ítélőtáblán ugyanis arra hívták fel a felperes magyar állam képviselőjét, hogy részletes szakértői véleménnyel (bizonyítékkal) támassza alá azt az állítását, hogy a könyvvizsgálók szakmai szabályokat megszegve nem tájékoztatták időben a Postabank tulajdonosait a pénzintézet veszteségtermelő gazdálkodásáról.

A bírósági végzés rögzíti: a könyvvizsgálók kártérítési felelősségével összefüggően szakértő kirendelésére irányuló bizonyítási indítványt a felperes neki felróható okból késedelmesen terjesztett elő, emiatt a bíróság köteles volt a bizonyítás elrendelését mellőzni.

A magyar államot képviselő Nagy és Sztrócsányi Ügyvédi iroda képviselője, Nagy Péter a tárgyaláson ugyanakkor kifejtette, hogy 13-14 alkalommal terjesztett elő bizonyítási indítványt, de sem az elsőfokú, sem a másodfokon született ítélet nem tesz erről említést, azaz a bizonyítási indítványok elbírálatlanok maradtak.

Nagy Péter az MTI-nek elmondta: a magyar állam korábbi 170, majd 132 milliárd forintos kártérítési igénye mostanra 50 milliárdra módosult, mivel a Postabank által okozott kár nagy része megtérült.

Az 50 milliárd forintos kártérítést a Postabank két volt könyvvizsgálója, Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. illetve a Prudentia Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. ellen kívánta érvényesíteni a magyar állam, mivel álláspontja szerint a két könyvvizsgáló hozzájárult ahhoz, hogy, hogy a pénzintézet működéséről, gazdasági teljesítményéről hamis kép alakuljon ki. (Az időközben megszűnt harmadik könyvvizsgálóval, az Arthur Andersennel (AA) szembeni kártérési igény elenyésző, bár a bírósági eljárás itt még folytatódik.)

A Deloitte jogi képviseletét 2005-ig a Köves Clifford Chance, azóta az Oppenheim Ügyvédi Iroda látta el.

Olvasóink írták

 • 6. gjozsi88 2010. február 10. 17:14
  „szocdem!

  A független bíróságnak joga egyedül a bizonyítás, bizonyítékok értékelése! Ha nem hiszed el, akkor jogorvoslati lehetőségeid vannak!
  Keresed a politikai szálat!
  Hogy lehet, hogy ugyanaz a Magyar Biróság egyik ügyben a szocik ellen itélkezik, a másik ügyben nem találja bünösnek a szocikhoz kötödőt??
  Ne téveszd össze a joggyakorlatban az ügyészség és a bíróság szerepét!!
  Ha az ügyész nem emel vádat, nem lesz itélet, legfeljebb magánvádas ügyben, melynek külön szabályai vannak!!Kell lenni érintetségnek, felperesnek...stb,ezek technikai kérdések, de ügyek szempontjából rohadt fontosak!!
  Lásd a Kulcsár ügyet, még mindig nincs lezárva!!”
 • 5. gjozsi88 2010. február 10. 17:08
  „1-re!
  Ez a demokrácia!!
  Ha állitasz valamit, akkor be kell tudni bizonyítani, hogy az állitásod valós!
  Ellenben pervesztes vagy és viseled a következményeit, akár kártéritésig is!!
  Demokráciában nem elég azt állitani, hogy én azt gondolom...!!”
 • 4. szocdem 2010. február 10. 10:59
  „"A magyar államot képviselő Nagy és Sztrócsányi Ügyvédi iroda képviselője, Nagy Péter a tárgyaláson ugyanakkor kifejtette, hogy 13-14 alkalommal terjesztett elő bizonyítási indítványt, de sem az elsőfokú, sem a másodfokon született ítélet nem tesz erről említést, azaz a bizonyítási indítványok elbírálatlanok maradtak. "

  Ezt viszont akkor is kivizsgálnám, ha az egyik alperesnek OSzkó efti, a másik alperesnek meg Bajnai efti volt az egyik érdekeltje (azok voltak).
  Ez - ha igaz az állítás- akkor több mint pofátlanság a bíróságok részéről. Igaza Bírónak (MDF elnöke volt 1989-ig): pórázra kéne kötni végre őket. Egy demokrácia sem engedheti meg magának, hogy egy ilyen társaság tombljon benne minden féle fék é gát nélkül.”
 • 3. mindigatutit 2010. február 10. 10:54
  „tényleg igaz,hogy csak nagyban szabad lopni.mo én így szeretlek:( lassan tényleg egy élhetetlen ország leszünk.”
 • 2. szocdem 2010. február 10. 10:20
  „A "kár" amiért prinzet elitélték valójában elébb 170 mrd volt, aztán már csak 130, és most már csak 50 mrd-ra apadt.
  Arra az összegre, amit a konszolidációra fordítottak! Vagyis amikor a hiszti kitört a bank gyakorlatilag "O" volt!
  Akkor miért is itélték el Prinz Gábort? Ha kárt sem okozott?? Pórázt a hülyékre végre!!!”
 • 1. Magyarka1 2010. február 10. 08:24
  „magyar állam 731 millió forint perköltséget köteles téríteni
  ??????????????????????????????????????????????????????????
  Nem elég ami kárt a Postabank okozott, még tovább kell a pénzt pumpálni mindenhova?
  Ki érti ezt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bajnai Gordon telefonon gratulált az új magyar uniós biztosnak

Bajnai Gordon miniszterelnök telefonon gratulált Andor László új magyar európai uniós biztosnak,… Tovább olvasom