Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

A magyar agrárium fél évtizede az Európai Unióban

˝Magyarország az erős és versenyképes agrárgazdaságban érdekelt, ezért fejlesztő típusú, offenzív uniós agrárpolitika mellett áll ki˝ – hangoztatta Gráf József hazánk ötéves EU-tagságát értékelve.

A földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter arra utalt, hogy Magyarország a jelenlegi uniós költségvetési időszak befejeztével, azaz 2013 után is abban érdekelt, hogy az EU-ban stratégiai ágazat maradjon a mezőgazdaság. A magyar vélemény szerint a Közös Agrárpolitika (KAP) finanszírozása Európa élelmiszer-önellátásának záloga.

Az ország unióban eltöltött 5 évét elemezve Gráf József aláhúzta: a magyar mezőgazdaság az uniós csatlakozás egyik nyertese. Alapelvként emelte ki, hogy agrártermelés nélkül nincs élhető vidék, a mezőgazdaság hozzájárul a vidék népességmegtartó erejének növeléséhez, így a társadalmi kohézió fontos eleme a városiasodó világban.

A miniszter szerint az agrárium jelenleg Magyarországon több mint kétszer annyi forrásból gazdálkodik, mint az uniós tagságot megelőzően: a 200 milliárd forintos éves összeg helyett mintegy 440–450 milliárd forintnyi forrás áll az ágazat rendelkezésére.

Az ágazat nyereségessége is jelentősen javult. Az ezredfordulón a mezőgazdaság éves nyeresége 34–35 milliárd, 2004-ben 45–50 milliárd, a múlt évben pedig 74–76 milliárd forint körül mozgott.

A miniszter utalt arra, hogy a kezdeti nehézségeket követően Magyarország megtalálta piaci helyét az Európai Unióban. Az agrárexport tavaly elérte a korábban soha nem látott 5,7 milliárd eurót, miközben az import 3,8 milliárd euró volt. Az ágazat pozitív szaldója tehát csaknem 2 milliárd euró.

Gráf József
Gráf József

Az uniós tagság eredményeként jelentős mértékű fejlesztési forrás áll az ágazat rendelkezésére. A 2007 őszén jóváhagyott Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban (ÚMVP) mintegy 1300 milliárd forint fejlesztési pénz használható fel a magyar mezőgazdaság és a vidék fejlesztése érdekében. A rendelkezésre álló forrás 48 százaléka a mezőgazdaság működési feltételeinek korszerűsítését, a műszaki színvonal emelését hivatott szolgálni. A miniszter emlékeztetett rá, hogy ez a pénz 25–75 százalékos támogatottsági szint mellett több százmilliárd forint értékű megvalósuló beruházást jelent.

A tárcavezető hangoztatta: Magyarország a vidékfejlesztési forrásokat rendben lehívta. A kezdeti késedelem ellenére így volt ez a SAPARD-nál, majd az AVOP-nál is. Megerősítette: ahhoz, hogy a magyar mezőgazdaság talpon tudjon maradni, az infrastruktúra további fejlesztése szükséges. A jelenlegi gazdasági válságból szerinte a mezőgazdaság és az élelmiszeripar fejlesztésével juthatunk ki a leggyorsabban. Az állattenyésztést, valamint a zöldség- és gyümölcstermesztést említette lehetséges kitörési pontként.

A miniszter az egyik legközelebbi feladatnak tartja, hogy 2011 első félévében, amikor hazánk az unió soros elnökségét látja el, érvényesítsük befolyásunkat a közösségi politikák alakítására: ismerjük ki a közösség működését e sajátos nézőpontból, és ismertessük meg széles körben Magyarország teljesítményét.

Készült az Európai Unió, a Magyar Köztársaság kormánya és az ÚMVP Irányító Hatósága támogatásával. Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó Európa.

Olvasóink írták

 • 4. Reális 2009. május 22. 21:33
  „Ránézésre 8 év letöltendő Szegeden!”
 • 3. mindigatutit 2009. május 22. 11:15
  „a 90-es évekhez képest a felére csökkent a mezőgazdaságunk termelése.egyébként pedig a mezőgazdaság tönkretételét megköszönhetjük a orbán-torgyán párosnak”
 • 2. Valaki 2009. május 22. 07:59
  „Mi mást vártál a "szagértői kormánytól"?”
 • 1. kolombela 2009. május 21. 19:10
  „Milyen magyar agráriumról beszélnek? Öt éves uniós tagságunk alatt sikerűlt teljesen szét zülleszteni a magas színvonalú magyar mezőgazdaságot. Meg lehet nézni a boltokat, hogy mennyire kevés magyar élelmiszer van a polcokon. Zabálhatjuk az a sokmüszart, amit a multik kaja gyanánt eladnak nekünk.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Adóbevallások: programmal, de még papíron

Győr-Moson-Sopron - Akár kétszázezer forintig terjedő bírsággal fenyegeti a törvény azt, aki tegnap… Tovább olvasom