Kisalföld logö

2017. 06. 26. hétfő - János, Pál 19°C | 30°C Még több cikk.

A magyar a nyolcadik nyelv és a hatodik ország

Kr Jan augusztus elsejétől az Egyesült Államok budapesti nagykövetségén teljesít szolgálatot. Diplomáciai munkája során már ez lesz a hatodik állomás, noha szülei szívesebben látták volna az orvosi pályán.
Néhány évvel ezelőtt Tuba Pál, Rábakecöl korábbi polgármestere a munkája során kapcsolatba került egy magyar hölggyel, Sipos Gabriellával, aki jelenleg családjával együtt Amerikában él és Washingtonban a diplomataképző intézetben tanít. E kapcsolat eredményeként a napokban Rábakecölbe látogatott Kr Jan leendő diplomata, aki két társával azt a feladatot kapta, hogy gyqjtsön tapasztalatot a majdani munkához. Ez év augusztusától ugyanis Budapesten az amerikai nagykövetségen dolgozik. Most egy hetet töltenek hazánkban, ismerkednek az ország történelmével, kultúrájával, a nevezetességekkel, s természetesen gyakorolják a nyelvet, amit rendkívül rövid idő alatt kell elsajátítaniuk. Különben a magyar lesz a nyolcadik nyelv, amelyen beszélnie kell munkája során.
– Engem ért a megtiszteltetés, hogy a megyében kalau-

zolhattam a vendéget – mondta Tuba Pál. – Megtekintettük Győr és Csorna nevezetességeit, Rábakecölben a magyar falu életét mutattam be.
– Budapest lesz a hatodik állomás, ahol diplomáciai szolgálatot látok el – tudtuk meg Kr Jantól. – Eddig Belgrádban, Isztambulban, Frankfurtban, Szentpéterváron és Prágában teljesítettem szolgálatot. Egy-egy állomáshelyen három-négy évig tartózkodtam, most pedig Magyarország következik, ahol az amerikai nagykövetségen sajtószóvivőként tevékenykedem.
Jan esetében a szándék és a lehetőség találkozott, hisz ahhoz, hogy Magyarországra jöhessen, a saját elhatározása mellett felettesei hozzájárulására is szükség volt. Ő azért választotta hazánkat, mert jelenleg is élnek itt rokonai. Nagyanyja munkácsi magyarként annak idején egy cseh fiúhoz ment feleségül és Prágában éltek. Jan is ott született. Aztán a család 1968-ban Amerikába emigrált.
– Édesapám orvosként dolgozott, a szüleim azt szerették volna, ha én is azt a pályát választom, ám jobban vonzódtam a diplomáciai feladatokhoz – mesélte Jan, aki szereti Magyarországot, ahol szerinte barátságosak, kedvesek az emberek, kitqnőek az ételek, italok.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bakterház: a világ közepe

"Az „ötlépésnyi birodalom", a MÁV Rt. „Szeged forgalmi csomópont" mozgalmas életű… Tovább olvasom