Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A magánerdőkben is dolgozhatnak a közmunkások

Közmunkaprogram indult a magánerdőkben, a Nemzetgazdasági Minisztérium 710 millió forintos támogatásával mintegy 800 állástalan ember jutott munkalehetőséghez - jelentette be Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár sajtótájékoztatón Napkoron pénteken.

A tárca márciusban 1,5 milliárd forint összegű támogatásra írt ki pályázati lehetőséget az erdőtulajdonosoknak, akik közül 64-en, 802 közmunkás hat és kilenc hónapos, 8 órás foglalkoztatásához 710 millió forint összegű támogatást kaptak - mondta az államtitkár a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei településen. Hozzátette: a pályázóknak 10 százalékos önerőt kellett biztosítani a közmunkához, így a magánerdőkben közel 800 millió forint értékű foglalkoztatás valósul meg a következő hónapokban. Az alkalmazott állástalanok minimálbért, vagy - képzettség esetén - szakmunkás minimálbért kapnak a közmunkáért.

A magánerdőkben rendbe teszik a közlekedési-, sétáló- és turistautakat, a pihenőpadokat, illetve tanösvényeket, valamint vágástakarítást, gyommentesítést végeznek. Felszámolják az esetleges illegális hulladéklerakókat, illetve bekapcsolódnak a telepítési munkálatokba is. Emellett szakmai képzésbe is bekapcsolódhatnak, fakitermelői, vagy motorfűrész-kezelői végzettséget szerezhetnek. Czomba Sándor hangsúlyozta: a magánerdőkben indított program újnak számít, hiszen korábban soha nem alkalmazhattak még közmunkásokat a tulajdonosok. Az MTI kérdéseire válaszolva elmondta: az első ízben indított közmunkaprogram tapasztalatainak levonása után elképzelhető, hogy a 1,5 milliárdos keret megmaradt részét, mintegy 800 millió forintot - új pályázat alapján - további foglalkoztatási programokra használják majd fel a magánerdőkben. Közölte azt is, hogy a jövő héten további 1.700 munkanélküli alkalmazásával a vízügyi igazgatóságoknál és a vízügyi társulásoknál indítanak közmunkaprogramot.

A kormány a nyáron új programok indításával kapcsolatban is határozatot hoz, hogy minél több állástalan ember juthasson munkához, a segély helyett.

Czomba Sándor tájékoztatása szerint jelenleg 87.000 ember vesz részt a közfoglalkoztatásban. Kiemelte, hogy az önkormányzatoknál 16 ezer embert alkalmaznak 8 órás időtartamban, akik 9-11 hónapot dolgozhatnak. Megemlítette, hogy a múlt évben 9.200 volt a helyhatóságoknál foglalkoztatottak száma. Az államtitkár kitért a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei munkanélküliségi helyzetre is, s örvendetesnek nevezte, hogy a magánerdőknél indított közmunkaprogramban kétszázan dolgozhatnak, míg a jövő héten induló vízügyi programban további háromszázan jutnak majd munkához. A térségben - jegyezte meg - jelenleg a 70 ezerhez közelít a nyilvántartott álláskeresők száma.

Olvasóink írták

  • 2. igazszó 2011. április 17. 16:45
    „Eddig arról volt szó, hogy a város vezetői mennek példát mutatni!Még el sem kezdték a munkát, és már nemtetszik, miközben megkapják a gázsipénzüket is? Van egy pár, aki még életében nem dolgozott, de a szája, és a pofátlansága határtalan, ugye Petike?”
  • 1. janika 2011. április 16. 15:42
    „Hát még ilyent! Képesek és elveszik a tanítók által szervezett gyermekek általi szemétszedést az erdőkben.Mosonmagyaróváron , habár Győrben is jól bevált ez a gyermekmunka!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tűzoltók: megdolgoztunk a korkedvezményes nyugdíjért

A tűzoltók heti 48 órás munkaidejükkel megdolgoznak a korkedvezményes nyugdíjukért, így azt elvenni jogsértő - hangzott el a budapesti demonstráción, amelyen mintegy háromszáz tűzoltó vett részt. Tovább olvasom