Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

A magabiztos nő

A tökéletes összhatás próbája mindennapi stressz, mely könnyen kikezdi
a személyiséget.

Márti hatvanéves, régebben könyvtárban dolgozott. Egy kis mellékes reményében kezdett kozmetikumokkal foglalkozni tizenöt évvel ezelőtt. Ahogy egyre többet tudott meg a smink, a színek és az öltözködés rejtelmeiről, ő maga is változott. Ma már festi a haját, határozottabban sminkel, színesebb ruhákat hord, bátran áll ki mások elé, ha úgy adódik. Mára sikeres szépségtanácsadóvá, magabiztos nővé formálódott. Márti útja minden nő előtt nyitva áll. Sosem késő változni, megváltozni.

Önfegyelem, mértéktartás és jó ízlés

– Sokan nem ismerik saját stílusukat – meséli Hujber Béláné Márti. – Helytelenül sminkelnek, előnytelen ruhadarabokat hordanak. Pedig nem olyan nehéz jól választani. Manapság harmincöt éves koráig bárki bevállalhatja a vadabb külsőt, arról azonban sosem szabad megfeledkezni, milyen viseletet követel meg egy üzleti találka, vagy egy szombat esti összejövetel. Hajlamosak vagyunk mindezt keverni csak azért, mert ez folyik le a képernyőről. Fogadjuk meg, hogy ezután tudatosabban vásárolunk, vagyis hagyjuk, hogy személyiségünk évszakmegfelelőjének színei irányítsanak a választásnál, meglévő ruhatárunkat pedig tegyük használhatóbbá egy-egy kiegészítővel.

– Adott  egy előnyös megjelenésű hölgy, de tud-e viselkedni? – veszi át a szót Némethné Józsa Ágnes protokollszakértő, akivel tovább fejtegetjük, mitől lehet sikeres, magabiztos egy nő. – Könyörtelenül agyoncsapja a külcsínt az, ha valaki nem tud viselkedni. Nem betokosodott, idejétmúlt hagyományok betartásáról van szó, hiszen már akkor is a viselkedéskultúra szabályai szerint cselekszünk, amikor nem szemetelünk, az előttünk haladó autót engedjük magunk elé besorolni, vagy amikor egy általunk ismeretlen ételt meglátva nem kezdünk el fintorogni. A protokoll három alapvető szabálya az önfegyelem, a mértéktartás és a jó ízlés. Úgy az említett öltözködésben, mint a viselkedésben. Nem kell különleges alkalom ahhoz, hogy bizonyságot tegyünk kulturáltságunkról, hiszen az, hogy bemutatkozunk, telefonálunk, vagy mondjuk felmegyünk a lépcsőn, mindannyiunk életének része.
Bár Stressz nélkül könnyebb élni, megtanulhatjuk kezelni

– Ahogy a stressz is – teszi hozzá Veiszné Korbély Éva természetgyógyász-kineziológus, egészségfejlesztő mentálhigiénikus.
– Mindenfajta stressz, minden nem természetes táplálkozás, minden életidegen magatartás lecsíp egy keveset életünk bankszámlájából. Napjainkban nagyon sok a stresszes, szorongó, önértékelési problémákkal küzdő, viselkedés- és magatartászavaros nő. Túl kevesen ismerik fel, hogy nem szabad sajnálni az időt a kikapcsolódásra, az energiagyűjtésre, a stresszoldásra. A legegyszerűbb lenyelni egy pirulát, elkendőzni a tüneteket. Akár napi tíz perc lazítás is elég lenne ahhoz, hogy csökkenjenek a jól ismert görcsös tünetek: a szapora szívverés, a gombóc a gyomorban, a hasmenés, a körömrágás, a tenyérizzadás.
Azt, hogy a stressz egyik kiváltó oka a helytelen önértékelés lehet, s hogy ez a nőknél különösen kényes kérdés, Licskainé Stipkovits Erika szakpszichológus szakértőtől tudjuk meg.

–  Egy ember viselkedését leginkább énképe, azaz önmagáról alkotott képe határozza meg – magyarázza a szakember.
– Nagyjából igaz, hogy amit magunkról hiszünk, azzá válunk! Ahhoz, hogy megfőzzünk egy vacsorát, megpályázzunk egy állást, az kell, hogy bizton érezzük: képesek vagyunk rá. Ahhoz, hogy bűntudat nélkül megfogalmazzuk – főleg érvényesítsük – szükségleteinket szeretteink felé, mindig hinnünk kell, hogy fontosak, s minden körülmények között szerethetőek vagyunk. Akik ezt nem tanulták meg önmagukról, azok nem mernek önátadással belemerülni egy szexuális kapcsolatba, hanem akkor is meg akarnak felelni egy elképzelt elvárásnak, vagy nem merik gyermeküket rábízni valakire, mert rossz anyának ítélik meg magukat, s a munkahelyen is nehezen teljesítenek, állandóan az elismerés hiányától szenvednek, mert hiányzik belőlük az önelégedettség (s nem az önelégültség!) jóleső élménye. Pedig az énkép, ahogy öltözködési szokásaink, viselkedésünk, életünk végéig változtatható...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Súlyos vereség

Teke Szuperliga, férfi

FTC–S. Ászok 8:0 (3246–3069). A nagyon gyenge… Tovább olvasom