Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A macskát is elérheti az öregedéssel járó mentális zavar

Az öregedéssel járó mentális zavarok - többek között az Alzheimer - sokkal elterjedtebb a házimacskák között, mint korábban hitték.
Egy kutatócsoport szerint, a macskák több mint fele, 15 éves kora után a szenilitás jeleit mutatja. Az eredmények alátámasztják azon, egyre növekvő bizonyíték halmazt, mely azt sugallja, hogy a legtöbb - ha nem is az összes - emlős szenvedhet olyan korral járó zavaroktól, melyeket eddig az embereknek tulajdonítottak.

A macskák esetében a fő különbség az, hogy egy 15 éves egyed egy 85 éves embernek felel meg. Egy másik kutatás során azt mutatták ki, hogy a nyolcvan évesek közel fele a demencia jelét mutatja. A szenilitással kapcsolatba hozható viselkedésformák a macskáknál a dezorientáltságtól és a szociális kapcsolatok megváltozásán át az eltolódó alvási szokásokig terjedhetnek - mondja Dr. Danielle Gunn-Moore kutató

A tünetek között a hangok megváltozása, a parancsok elfeledése, a házi szabályok megszegése, fel-alá járkálás, csavargás, lassúság, szokatlan érdeklődés vagy érdektelenség az étel iránt, csökkent tisztálkodás és zavar - azaz a cicák elfelejtik, hogy nem régen ettek - is megfigyelhető.

Ezen viselkedések már tényezőkkel is kapcsolatba hozhatóak, többek között pajzsmirigy problémákkal és cukorbetegséggel. Ezen lehetőségek kiiktatására a csapat egyik tagja, Dr. Kelly Moffat 154 öregedő macskát tanulmányozott. Moffat eredményire támaszkodva, a kutatók azon következtetésre jutottak, hogy a 11-14 éves házimacskák 28 százalékánál alakul ki legalább egy, az öregedéssel járó, agyműködéssel összefüggésben lévő viselkedési probléma. A 15 éves vagy még idősebb macskáknál ezen arány már 50 százalékra ugrik.

A kutatók ezt követően az öreg macskák agyát vizsgálták meg, röntgennel és boncolással. Vastag, daraszerű plakkokat találtak macskák agysejtjeinek külső részén. A plakkok egy Alzheimer-szerű proteint tartalmaztak, mely akadályozza az agyi üzenetközvetítést.

Moore szerint már hosszú ideje tudják, hogy a macskáknál is van szellemi leépülés, ezen tanulmány azonban azt is megmutatja, hogy a macskák idegrendszere hasonló módon kerül veszélybe, mint az Alzheimeres embereké. A kutató úgy hiszi, hogy a megfelelő táplálék, a mentális stimuláció és a társaság csökkentheti a demencia rizikóját mind az embereknél, mind a macskáknál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 08.14.

Tovább olvasom