Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A lovak szeretete áll a középpontban

A Széchenyi István Emlékmúzeum egyik törekvése a helyi, nagycenki alkotók bemutatása. Ebben a sorozatban egészen június végéig Halasi Endre szíjgyártó, lótenyésztő gyűjteményét, munkáit tekinthetik meg a látogatók.
Nem is annyira az alkotót, sokkal inkább a gyűjtőt és a számára fontos társat, a lovat ismerhetik meg azok, akik ellátogatnak a Széchenyi István Emlékmúzeum Nagycenki alkotók című kiállítására. Halasi Endre szíjgyártó, lótenyésztő magáról úgy vallott, hogy kötelességének érzi a hazai lótartás, lótenyésztés szellemi és tárgyi örökségét őrizni. Ennek az elhatározásnak a szellemében a lótartással kapcsolatos tárgyak, dokumentumok egész serege gyűlt össze az évek során. A kiállításon patkók, különféle zablák, nyergek tanúskodnak arról a gazdagságról, ami a lovakkal kapcsolatos tárgyak világát jellemzi.
Halasi Endre apósa, idős Szekendy Szaniszló alkotásai is szerepelnek a kiállításon. A tanító szülők gyermekeként felnőtt Szekendy Szaniszló mindig állatok közelében volt. Nem kellett anatómiát tanulnia ahhoz, hogy tökéletesen megörökítse a lovakat, kutyákat. Hangulatos, tehetségről árulkodó képeit, ahogy mondja, a szívéből festette. A családi tárlat a múzeum nyitvatartási idejében, június 25-ig látogatható.

Bács-Kiskun megyéből érkezett

Halasi Endre Bács-Kiskun megyéből került erre a vidékre. Gyermekkorában volt módja megismerni a kiskunsági állattartó kultúrát. Állattenyésztő-diplomát szerzett, dolgozott többek között a nagycenki méntelepen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Holttestek az utcán

Az iraki rendőrség 43, fejlövéssel megölt ember holttestét találta Bagdad utcáin az utóbbi 24 óra… Tovább olvasom