Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 23°C Még több cikk.

A liszt drágul, a kenyér nem?

Nagy a valószínűsége, hogy augusztusban emelkedik a búza és a liszt ára is. A pékek szerint ez már esedékes volt régóta.
A becslések szerint idén a kedvezőtlen időjárás következtében közepes búzatermés várható. Vélhetően emiatt a minőségi búzaárak is emelkednek a tavalyihoz képest.

Csordás S. Tibor, a Pannonmill Rt. vezérigazgatója szerint az már látszik, hogy Magyarországon az összes termőterület kisebb, mint az elmúlt évben volt a belvíz miatt. Ám, hogy mennyi lesz a betakarítható búza és milyen minőségű, azt az aratás harmadik-negyedik hetétől lehet csak megállapítani. – Az biztos, hogy a tavalyi árszint már a múlté. Ahhoz képest magasabb árakkal kalkuláltunk, de a pontos mértéket egyelőre nem látom – mondta a vezérigazgató, hozzátéve, hogy a klasszikus számítások alapján a termés egyheted-egynyolcad része takarmány, a többi malmi minőség. De hogy ez az arány miként változik, ma még nem lehet megmondani, hisz a csapadékos időjárás befolyásolhatja ezt, sőt, összefügg az árralis.

– Az intervenciós ár kialakít egy szintet és akkor mindenki eldönti, hogy intervencióra, a kereskedőnek vagy hazai felvásárlónak adja el a termést – tette hozzá Csordás S. Tibor. – Mi az idén hét megyében, huszonkét telephelyen leszünk jelen és négy malom – köztük a négy műszakban termelő csornai – részére vásárolunk. A mennyiség nyilván összefügg az árakkal. Azt időközben eldöntjük, hogy az egész évre való mennyiséget megvesszük, esetleg csak a félévit vagy a kettő között valamennyit.
Arról, hogy idén emelkedik-e a liszt ára, a részvénytársaság vezetője ekképpen vélekedett.

– Túl vagyunk egy lisztáremelésen. Igaz, ez az előző búza árszintjéhez volt alakítva. Ha attól lényegesen eltér a búza ára, akkor előfordulhat még lisztdrágulás. Mivel nagy a bizonytalanság a búza árát illetően, a lisztárakat sem látjuk tovább, mint augusztus közepe, vége. Tehát amíg az ókészlet tart, addig marad a mostani, az újbúza feldolgozásának kezdetétől lesz érvényben az új ár. Nagy a valószínűsége a magasabb áraknak a búza és a liszt esetében egyaránt, de hogy mennyivel, azt jelenleg nem lehet megmondani – nyilatkozta Csordás S. Tibor.

Kozák Imre, a kapuvári Ambrózia pékség tulajdonosa szerint a kenyér árát már két éve emelni kellett volna, hisz folyamatosan drágul az alapanyag és az energia ára. Úgy vélte, az áremelés most is elmarad, annak ellenére, hogy a liszt ára magasabb lesz. Mégpedig azért, mert a multik mesterségesen alacsonyan tartják a kenyér és péksütemény árát azért, hogy a vásárlókat magukhoz csábítsák. Ha az alapanyag ára emelkedik is, a kispékségek mégsem tudnak árat emelni. Ekkor viszont tönkremehetnek. S ez – mivel nem mindenki tud a multiknál vásárolni – az ellátásban is zavart okozhat. Kozák Imre hangsúlyozta, ha mindezek dacára az emberek a kenyér árának emelését érzékelik, arról nem a pékek, hanem a kereskedők tehetnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom