Kisalföld logö

2017. 03. 30. csütörtök - Zalán 8°C | 19°C Még több cikk.

A liberalizációra készül a Magyar Posta

A Magyar Posta (MP) Zrt. a banki és biztosítási szolgáltatások bővítésével, a levélszolgáltatások minőségének javításával, a letéti küldemények elektronikus értesítési rendszerének bevezetésével készül a postai szolgáltatások 2009-től várható európai uniós liberalizációjára – mondta el Szivi László, a társaság üzleti vezérigazgató-helyettese az MTI érdeklődésére.
Szivi László emlékeztetett arra, hogy az EU bizottsága október 18-án megerősítette a postai szolgáltatások teljes liberalizálásának tervezett 2009-es indulási dátumát. Ez elsősorban azt jelenti, hogy 2009-től a kisméretű, legfeljebb 50 grammos levelek esetében is megszűnik a tagállami postaszolgáltatók monopóliuma.
A vezérigazgató-helyettes kiemelte, hogy az MP Zrt. elfogadott stratégiai tervének középpontjában a 2009-es piacnyitásra történő felkészülés áll. A teljes postai piacnyitás EU Parlament általi 2007 I. félévében várható elfogadása után azonban szükség lesz az MP stratégiai tervének aktualizálására és felülvizsgálatára.

Megszűnik a védettség

Emlékeztetett arra, hogy 2006. január elsejétől a liberalizáció újabb állomásaként az eddigi 100 gramm helyett már csak az 50 gramm alatti levélküldemények kézbesítése élvez védettséget. Az ennél nehezebb küldemények kézbesítését más bejegyzett postai szolgáltató cégek is vállalhatják.

Egymilliárd levél

Szivi László szerint a súlyhatárcsökkenés a múlt évi mintegy 1,2 milliárd darabos levélforgalom 10 százalékát érintette. Utalt arra, hogy a társaság 170 milliárd forintos éves árbevételéből 60 milliárd keletkezik a levélforgalomból. Ebből csaknem 40 milliárdnyit tesz ki a még védett 50 gramm alatti küldemények forgalma.
„ Ha a teljes levélforgalmat 100 egységnek vesszük, akkor az MP Zrt.-n kívüli szolgáltatók piaci részesedése mindössze 3–4 százalék, és a társaság azzal számol, hogy a 2009-es tervezett piacnyitás után e szegmensben a részesedése továbbra is 90 százalék feletti lesz” – mondta Szivi László.

Új szolgáltatás

Kifejtette: a piacmegóvás érdekében például a napi több száz küldeményt feladó közepes vállalati ügyfelek részére Budapesten létrehoznak egy levélfelvételi központot.
Szivi László további üzleti lehetőséget lát a címzett reklámlevelek, a direktmarketing küldemények előállítása és kézbesítése területén is, ahol a posta ügyfeleinek megpróbál korszerű szolgáltatásokat kínálni.
„ Várhatóan a jövő év elején indul az az új szolgáltatás, amely a sikertelenül kézbesített, a postákon letétbe helyezett küldeményekkel kapcsolatos. A posta tervei szerint az ügyfelek megbízási szerződéssel felhatalmazzák a postát: mobiltelefonon, vagy e-mailben egyeztessék, mikor milyen módon tudják a címükre érkezett küldeményeket átvenni” – közölte Szivi László.
Az üzleti vezérigazgató-helyettes aláhúzta: a minőségjavítás érdekében a társaság vállalta, hogy ez év közepétől a belföldi elsőbbségi levélküldemények 93 százalékát a feladást követő napon kézbesíti, és a további terv az, hogy a kézbesítési arányt 2007. január 1-jétől 94–95 százalékra emeljék.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egymásra talált a tudomány és a gazdaság

A magyar tudomány az alapja a gazdaság fellendülésének. Ez a XXI. század kihívása –… Tovább olvasom