Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A lelki süketség közönyössé tesz

„ Effeta, vagyis nyílj meg.” (Mk. 7/34.)

Dekapolisz környékén egy süketnémát vittek Jézus elé, hogy gyógyítsa meg. Ujját a beteg ember füléhez és nyelvéhez érintette, majd az ég felé fohászkodva így szólt hozzá: „Effeta, vagyis nyílj meg.” Erre tüstént megnyílt a füle és megoldódott a nyelve. (Vö. Mk. 7/31–37.)
Mintha megannyi Dekapolisz lenne az ország és a világ, vagy legalábbis annak nagyobbik része. Nem halljuk, nem értjük egymást. A szavakat pedig már régen elcsépelték, az igazságot elnémították. Mintha kiüresedett volna a közösségi szellem, elreménytelenedett volna a jövő. Csak a bizonytalanság gyarapodik.
De vajon „süketnémaságunkat” ki viszi Jézus elé? Kire bízhatjuk nyomasztó terhünket, vajon ki vihetné a megoldás, a gyógyulás felé? Az evangéliumi Dekapoliszban mégiscsak akadtak, akik felkarolták a süketnémát és elvitték Jézushoz. Példájuk arra figyelmeztet valamennyiünket, hogy nincs nemesebb cselekedet, mint Jézushoz vezetni az embereket. A jézusi úton nem lehet „magányos farkasként” célhoz érni, csak egymásba karolva, egymás kezét fogva lehet esélyünk. Minden bizonnyal sokan rászorulnak a mi segítségünkre is.
Köztudott, aki állandó lármában, zajban él, annak előbb-utóbb romlik a hallása, esetleg megsüketül. A legsúlyosabb állapot azonban mégsem ez, hanem a lelki süketség. Sokan szenvednek a közöny, a hitetlenség süketségében. S ebből bizony kizárólag a saját erejéből még senki sem volt képes kiemelkedni. Tele van lelki fogyatékos emberekkel a világ. A tragédiát csak fokozza, ha közülük evilági hatalmi pozícióba is kerülnek néhányan és ők alakítják egy-egy közösség, esetleg társadalom jövőjét. A bennük dörömbölő önzéstől nem képesek meghallani mások szavát és gyakran éppen általuk némul el az igazság.
Nehéz fel- és beismerni a süketséget és meghallani a néma segélykiáltást. Csak a szolgáló szeretet által juthat közelebb problémáinak megoldásához a világ. Erre azonban csak lelki süketnémaságunk gyógyulása után lehet bármifajta esélyünk. „Effeta, vagyis nyílj meg” – készen az elfogadásra, a befogadásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ A választás jelzés lehet a kormánynak”Politikai fórum

a Liszt-központban

Navracsics Tibor, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője tegnap Fodor Tamás vendége volt, és részt vett… Tovább olvasom