Kisalföld logö

2018. 11. 17. szombat - Hortenzia, Gergő -1°C | 7°C Még több cikk.

A lélek madarai

Gondolkodóországból jött a királyfi. Vándorolt: látni , tapasztalni akart.Hegyek emelték meg előtte hósüvegüket. Nap-perzselte mezők csodálkoztak a tűnődő lovasra. Lustán hömpölygő folyók vetettek rá egy-egy álmos pillantást , óriási tavakon ezüstruhás tündérek keltek táncra tiszteletére. Tengereken , végtelenbe vesző szárazföldeken , hihető és hihetetlen álmokon át tartott ez a végetérni nem akaró vándorút.

Egy fenyőerdő szélén zöldruhás törpe ugrott a királyfi lova elé. Ujját ajkához emelte:
-  Pszt! Neked elárulom: itt van a közelben a Különös Apó , az a lélekmadaras!

A törpe eltűnt. A királyfi csodálkozott:
-  Ki lehet az a lélekmadaras apóka?!
Pár perc  -  és már láthatta is. Ott ült egy tisztáson.Fát vágott , de most elfáradt.Ingén tizenkét élénkpiros és tizenkét borongós szürkésfekete madár képe díszelgett.

A királyfi illendően köszöntötte és megkérdezte:
-  Miért hívnak lélekmadarasnak, öregapám?!
-  Engem azért, fiam , mert nem csupán ingemen, de a lelkemben is tizenkét piros és ugyanannyi szürkésfekete madár van. Az előbbiek az öröm, utóbbiak a bánat madarai. Ha örül a lelkem, elszállnak belőle a szürkésfeketék. Ha bánkódom , az öröm piros madarai távoznak. Jó hírekre, persze, visszatérnek...

A királynak tetszett a válasz és így szólt:
-  Veled maradok egy darabig, öregapám. Segítek rajtad! Mihelyt kiröppen lelkedből egy bánatmadár, célbaveszem és lelövöm. Így végül lelkedben csak az öröm madarai tanyáznak majd, és mindig jókedvű leszel.

Az öregember elmosolyodott:
-  Nagyon köszönöm a jószándékod, fiam, de ne tedd ezt! A bánat madarai nélkül nem lélek az emberi lélek, így az enyém sem. Nem ezeket a madarakat kell elpusztítani, hanem azokat a körülményeket kell megváltoztatni, amelyek miatt szomorkodnak, bánkódnak, keseregnek, könnyeket hullatnak az emberek!   

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Írja meg!

Közérdekű híre vagy jó ötlete, szabadidős programajánlata van? Rangos versenyt, vetélkedőt nyert… Tovább olvasom