Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A legvéresebb megfeszítés

Megyénk mozijaiban már látható Mel Gibson nagy vihart kavart alkotása, a Passió. A naturális ábrázolás felkavaró, megbotránkoztatható lehet, ám legtöbbet mégis az antiszemitizmust emlegetik a film kapcsán. A Máriát alakító színésznő már Győrött is szerepelt!
James Caviezel, akit Jézus szerepében láthatnak a nézők.

„ Egész biztos beszélni fognak róla" – mondta szinte suttogva a szerdai sajtóvetítés után az egyik néző, majd maga elé nézve szótlanul ballagott ki a győri Lloyd mozi nézőteréről. A többiek, bencés tanárok és diákok, egyetemi hallgatók, filmes szakemberek, újságírók pedig csak ültek és nézték a film utolsó képkockája után hosszan pergő neveket.

A korai kíváncsiskodók között sokan voltak, akik azért mentek el a vetítésre, mert szerették volna végre megtudni, mi igaz abból, hogy Mel Gibson, ez a szinte fanatikusan vallásos ausztrál keresztényi elvakultságában egy antiszemita filmet forgatott-e. „Ahogy az meg vagyon írva, minden így történt" – mondta egy közismert keresztény értelmiségi, majd hozzátette: „Nincs benne semmi túlzás, ez volt a valóság."

A valóságról természetesen azért megoszlanak a vélemények. Akadt, aki kiemelte, hogy Krisztus képtelen lett volna egy teljes keresztet cipelni a hátán. Nem azért, mert nem volt meg hozzá esetleg a földöntúli ereje, hanem azért, mert a keresztre feszítésre ítéltek csak a keresztgerendát vitték el saját vállukon a kivégzőhelyig.

A film egyébként alaposan előkészített, ízig-vérig hollywoodi alkotás. Akciófilmekbe illő jelenetekkel, lassított képekkel, bőségesen mért művérrel fokozza a hatást, és a néző enged is a kísértésnek, elcsábul, részesévé válik az Ember történetének. Engedi, hogy magával ragadja Jézus utolsó tizenkét órája, amelybe emlékek gyanánt visszaköszön életének néhány epizódja, és tanítása közül is jó néhány. A képek Mel Gibson szándéka szerint már-már szürreálisan varázslatosak. Mintha festmények sorakoznának egymás után.

A szépség azonban nem tudja betakarni, és nem is akarja betakarni azt a brutalitást, amit bemutat a rendező. A filmtörténetben még soha nem ábrázolták ilyen részletességgel, ilyen hosszan, ilyen tenyérizzasztóan reálisan Jézus megkínzását, keresztre feszítését. „Nekem már-már olyan sok volt a vér Krisztus testén, hogy szinte nem is embernek, hanem egy képzőművészeti alkotásnak láttam" – mondta Hartyándi Jenő, a Mediawave Nemzetközi Filmfesztivál igazgatója.

Az igazgatótól tudtuk meg azt is, hogy a Máriát játszó Maia Morgenstern romániai zsidó színésznő (aki feltehetően nem vállalt volna szerepet egy antiszemita filmben) pár évvel ezelőtt Győrött a Mediawave-filmfesztiválon élőben is látható volt egy zenés színdarabban. A Passiót nem szinkronizálhatják sehol sem. Nyelve arameus és latin, és ezt feliratozzák.

A filmről, melyet Amerikában tömegek néztek már meg, a Kisalföld kerekasztalvitát rendezett a sajtóvetítés után. Meghívtuk a helyi zsidó hitközség képviselőit is, sőt, egy rabbi is vállalta a részvételt, de később visszamondták a meghívást. Gülch Csaba kollégánk Fekete András görög katolikus parókussal és Hartyándi Jenővel folytatott beszélgetését szombati számunk Szieszta mellékletében olvashatják majd.
„ A Passió 25 millió dollárba került. Amerikában eddig többen voltak kíváncsiak rá, mint A Gyűrűk ura befejező részére. Akik látták, mindannyian egyetértenek abban, hogy a film hatása alól nem lehet szabadulni."

Kapcsolódó cikkek >>

A Názáreti Jézus utolsó 12 órája (2004-03-24) >>
Nagy port kavar a Passió (2004-02-26) >>
Újabb halottak a Passió vetítésén (2004-03-23) >>
Kritika a filmről (2004-03-18) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fesztivál Koós nélkül

A megyeszékhely tavaszi fesztiválján már a második nagyon várt esemény marad el balesetek miatt.… Tovább olvasom