Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A legnagyobbak között

Megtartotta évek óta vezető helyét a Mol Rt. a hazai nagyvállalatok nettó árbevétel alapján összeállított rangsorában. A 2-3. helyen az Audi Hungaria Motor Kft. és a Philips Magyarország Kft. szerepel.
Megyei ranglistás: A bővülő Audi továbbra is a legnagyobbak között
Az első tíz helyezett nem változott, kevés kivételtől eltekintve valamennyien növelték forgalmukat.
A Mol Rt. nettó árbevétele meghaladta az 1400 milliárd forintot, az Audié a 853 milliárd forintot, míg a Philips Kft.-é 600 milliárd forintot tett ki. Egy év alatt négy helyet ugrott előre, a negyedik helyre a
Flextronics Kft. 573 milliárd forintot meghaladó árbevételével, ami több mint duplája az
egy évvel korábbinak.
Az elemzés hozzáteszi, hogy mivel ezt a teljesítményt az X-Boxok magyarországi összeszerelésével érte el a cég, és ezt a tevékenységet azóta Kínába telepítették át, a Flextronics vélhetően a jövő évi lista vesztese lesz.
Az első tíz helyezett közül három cég árbevétel-csökkenést szenvedett el 2001-ben. Az Audi mintegy 46 milliárd forinttal kisebb forgalmat bonyolított 2001-ben. Az IBM Storage és a Philips forgalomcsökkenésével együtt mintegy 150 milliárd forinttal kevesebb árbevételre tett szert a három cég a megelőző évhez képest, elsősorban a forint erősödése miatt.
A száz cég közül 19-en számoltak be csökkenő nettó árbevételről, köztük azok a Magyarországon gyártó gépipari multinacionális vállalatok, melyek árbevétele ugyancsak a forinterősödés miatt esett vissza. Példaként említik az Opelt, a Siemenst, illetve a Delphit. Ezek mellett jelentős, a forint erősödésével nem magyarázható árbevétel-csökkenést szenvedett el a Dunaferr Rt. A vesztesek közé került a Malév is az iparág recessziója miatt.
Jelentősen javított pozícióján az E.ON Rt., amely korábban nem is szerepelt a százak klubjában és tavalyi árbevétele alapján a 20. helyre került, amit a magyarországi érdekeltségek holdingba tömörítésének köszönhet. Hasonló a helyzet a listán először megjelenő Wallis-csoporttal, amelyik a 28. helyet szerezte meg.

Az egyik legnagyobb bevétel-növekedést produkáló vállalkozás, a 35. helyre berobbanó Vegyépszer Rt. 90 milliárd forintot meghaladó nettó árbevételéből 70 milliárd forintot tesz ki az egyéves növekmény. Szintén megnégyszerezte árbevételét a Betonút Rt. A 11 milliárdos 2000. évi bevételét tavaly mintegy 40 milliárd forintra emelte.
Ugyanakkor a Strabag Kft. 10 milliárd forintos árbevétel-visszaesést szenvedett el. Az üzemi eredmény szerinti rangsort a Matáv Rt. vezeti
119,4 milliárd forinttal, majd az Audi Hungaria, illetve a Westel Mobil Rt. következik.
Az exportárbevétel alapján az Audi Hungaria Kft. az első 852 milliárd forinttal, majd az IBM és a Philips, valamint a Flextronics Kft. következik 530 milliárd forintot meghaladó exporttal.
Évek óta a MÁV Rt. foglalkoztatja a legtöbb alkalmazottat, tavaly több mint 54.000 főt. Ezt követi a Magyar Posta 43.000 alkalmazottal, majd a
Matáv Rt. 16.000 alkalmazottal. A saját tőke szerinti rangsorban 460,3 milliárd forinttal a Matáv Rt. vezet, majd az Audi következik mintegy 379 milliárd forinttal és harmadik helye-zett a Mol Rt. 321,5 milliárd forinttal.
Az eszközarányos adózott eredményt tekintve az IBM Kft. került az első helyre 36,61 százalékkal, második a Benetton Kft., harmadik a Nutricia Kereskedőház Rt.
A feltörekvő piacok legértékesebb 200 vállalata között van a Matáv, az OTP Bank és a Mol Rt. A piaci érték alapján a világ vállalatai közül a 81.
helyre lépett előre az egy évvel korábbi 86. helyről a Matáv, 3,72 milliárd dolláros piaci értékkel. Az OTP Bank a 134. helyet szerezte meg 2,44 milliárd dolláros értékkel, míg a Mol Rt. a 177. helyen áll, 1,93
milliárd dollárral. A legnagyobb száz vállalat rangsora a szeptember végén nyilvánosságra kerülő Top 200-as lista előzetesének is tekinthető.

A kiskereskedelmi vállalkozások között a tízes élbolyban megtartotta helyét a Metro Holding Hungary Rt., noha 221 milliárd forintos árbevételével a tavalyi 9. helyről az idén a 10. helyre csúszott. Rögtön utána a 11. helyezett a Tesco-Global Rt. 195 milliárd forintot meghaladó árbevétellel. Mintegy 30 helyezést ugrott előre egy év alatt az Auchan Magyarország Kft. a 63. helyre. A Corát üzemeltető Magyar Hipermarket Kft. azonban a korábbi évekhez hasonlóan nem járult hozzá adatainak közléséhez.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húsevő növények

Hihetetlen, de a rovarevő növények, amelyeket eddig legfeljebb üvegházakban, arborétumokban és… Tovább olvasom