Kisalföld logö

2017. 02. 27. hétfő - Ákos, Bátor 2°C | 14°C Még több cikk.

A leggyakoribb szobanövények

Sokaknak van otthon zöld növénye, de nem tudja, mi lenne a legjobb bánásmód számára. Most bemutatjuk a leggyakrabban tartott fajokat és igényeiket.

Szobafenyő

A szobafenyő nem társítható más fajokkal, egyedül érzi jól magát. Szereti a hűvös, jól megvilágított helyet, egyenletes növekedés mellett a másfél méteres magasságot is elérheti. Sajnos neve ellenére szobában elég nehezen nevelhető. A legnagyobb gondot a tűlevelek hullása és az alsó levelek elvesztése okozza, amely a túlzott napsütéstől, a száraz levegőtől vagy a föld kiszáradása miatt következhet be.
Fényigény: Világos vagy félárnyékos helyen érzi jól magát, óvjuk a közvetlen napsütéstől. Hőigény: Átlagos meleg, télen tartsuk hűvös helyen, kb. 10 °C-on.
Vízigény: Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen, télen ritkábban. A kiszáradás és a túlöntözés megviseli.
Páratartalom: Permetezzük a leveleket, ha fűtött szobában tartjuk.

Zöldike

Hosszú, keskeny levelei közepén fehér sáv fut végig. A növény jellegzetességét lecsüngő levelei adják, s hasonlóképpen lógnak a kis sarjnövénykéket hordozó indái is. Nemcsak polcon, de függő kaspóban is jól mutat.
Fényigény: jól megvilágított helyen érzi jól magát, közvetlen napsütés nélkül.
Hőigény: átlagos meleg, télen se legyen kevesebb 7 °c-nál.
Vízigény: tavasztól őszig öntözzük bőségesen, télen ritkábban.
Páratartalom: Időnként permetezzük a leveleket.

Kroton

Élénk színű, változatos külsejű növény. A fiatal levelek zöldek, csak később pirosodnak be az erezetük mentén. Ahogy idősödik, alsó leveleit ledobja. A rendszeres és megfelelő öntözésre kényes. Akár 120 centi magasra is megnőhet.
Fényigény: Jó megvilágításra van szüksége.
Hőigény: Állandóan meleg, télen nem eshet 16 °C alá.
Vízigény: Tavasztól őszig öntözzük bőségesen langyos vízzel, télen ritkábban.
Páratartalom: Magas páratartalmat igényel, ha lehet, akkor naponta permetezzük a leveleket, és gyakran mossuk le.

Diffenbachia

Feltűnő, tarka levelű növény, amelyből nagyon jól mutat több tő is egy cserépben. Másfél méteresre is nőhet, s viszonylag könnyű szaporítani is. Fontos tudnivaló, hogy levelei mérgezőek, ezért ne tegyük háziállat és kisgyerek közelébe.
Fényigény: az árnyékos helyet kedveli.
Hőigény: egyenletes meleg.
Vízigény: Közepes vízigényű; tavasszal és nyáron kéthetenként öntözzük meg tápoldattal.

Dracéna

A fényszegény lakások legszebb szobanövénye. Kard alakú, széles levelein, krémszínű csíkok futnak végig. Különböző színű, például vöröses levelő változatai léteznek. Igénytelen növény, központi lakásban is jól fejlődik. Elérheti akár a 120-130 cm-es nagyságot is.
Fényigény: tavasztól őszig szűrt, világos helyet igényel, télen elviseli a közvetlen napfényt is.
Hőigény: az átlagos meleget kedveli, télen se legyen 15 °C-nál hűvösebb helyen.
Vízigény: átlagos vízigényű növény, de télen ritkábban öntözzük. Az alátétjében sose maradjon víz.
Páratartalom: magas páratartalmat igényel, a leveleket rendszeresen permetezzük, a cserepet állítsuk nedves kavicsrétegre.

Yucca

Jellegzetes, egyenes törzsű pálmaliliom faj, amelynek törzsdarabjai elültetje meggyökeresednek és kihajtanak. Hosszú levelei csomókban állnak a törzsön. Legjobban magában mutat, modern berendezésű terekben, irodákban. Mély, jó vízáteresztő képességű tartóra van szüksége, melyben nyáron kitehetjük a szabadba.
Fényigény: A lehető legtöbb fényt kapja, lehetőleg egy déli fekvésű ablak elé. A közvetlen napsütést is elviseli.
Hőigény: Átlagos meleg, télen legalább 7 °C.
Vízigény: Tavasztól őszig öntözzük bőven, télen ritkábban. Páratartalom: A yuccának nem árt a száraz levegő, de meleg időben permetezzük, vagy zuhanyoztassuk le. Ezzel védjük a fertőzések ellen is.
Betegségek: A szürkepenésztől, másnéven botritisztől óvjuk (ez a betegség az elhalt növényi részeket támadja meg), amely a túlöntözéstől vagy a rossz levegőztetéstől jelentkezhet.

Szobafikusz

A legkedveltebb és a legismertebb fikuszfajta. Jellegzetes habitusát fényes, haragoszöld levelei és azok elrendezése adja. Általában két méter magasra nő.
Fényigény: nagyon fényigényes
Hőigény: átlagos hőmérséklet, télen 13 °C-nál nem kevesebb.
Vízigény: mérsékelten öntözzük, télen különösen óvatosan, mivel a túlöntözés betegséget okozhat.
Páratartalom: meleg időben permetezzük a leveleket, hogy elkerüljük a túlzott párolgást.
Betegségek: óvjuk a huzattól és a hirtelen hőmérséklet-változástól, mert ezek levélhullást okoznak. Gombás fertozések is megtámadhatják a fikuszokat, ennek jelei a leveleken megjelenő élesen körülhatárolt, besüppedő foltok.

Kenciapálma

Ez a karcsú termetű pálmafaj nagyszerűen alkamlmas arra, hogy otthonossá tegye a nagyobb, rideg tereket. Akár 2,5 méter magasra és 2 méter szélesre is megnőhet. A növénynek sem termése, sem virága nincs.
Fényigény: legjobban a világos, szűrt fényű helyiséget kedveli, de kevés fény mellett is elég jól fejlődik.
Hőigény: átlagos meleg, télen legalább 10-14 °C.
Vízigény: sok vizet igényel. Vigyázzunk a jó vízelvezetésre, nem szeretik a gyökerek körül álló vizet. Télen elég, ha a földet egy kicsit nedvesen tartjuk, növekedési időszakban öntözzük bőségesen.
Páratartalom: jól tűri a száraz levegőt, meleg helyiségben permetezzük a leveleket. Időnként zuhanyozzuk le.

Szobapáfrány

Buja levélzetű, elegáns növény, létezik sima és fodros levelű változata is. Nagyszerűen mutat oszlopra vagy függőkosárba téve és csaknem bármilyen stílusú lakásbelsőhöz illik. Lecsüngő szárai elérhetik a 90-150 centis hosszúságot is.
Fényigény: nagyon szereti a szórt fényt. Keleti vagy északi ablakpárkányon érzi magát a legjobban.
Hőigény: átlagos meleg, éjszaka a hűvös, de nem hideg - kb. 10 °C-os - hely az ideális. A meleget és a száraz levegőt rosszul tűri. Ilyenkor nem fejlődik rendesen.
Vízigény: a földjét mindig nedvesen kell tartani, de ne álljon állandóan vízben, mert az rothadást okozhat. Télen mérsékeljük az öntözést.
Páratartalom: magas páratartalmat igényel, rendszeresen permetezzük a leveleket, a cserepet pedig állítsuk nedves kavicsrétegre.

Anyósnyelv

Aki minden szobanövényével csődöt mond, próbálkozzon ezzel a növénnyel! Szívós, erőteljes növekedésű, mutatós szobanövény. Jól tűri a száraz levegőt, huzatot, a vízmentes időszakokat, ragyogó napsütést. Télen azonban elpusztul, ha huzamosan túlöntözik. Felfelé ívelő levelei akár a 90 cm-t is meghaladhatják. Harántirányban sötéten sávozott, sötétzöld leveleit sárga szegély keretezi.
Fényigény: Helyezzük ablak közelébe, mert a világos szűrt fényt kedveli, de vigyázzunk, mert a túl erős napfény hatására a levelek elsárgulnak.
Hőigény: Az átlagos meleget szereti, de télen se legyen alacsonyabb a hőméréklet 14 °C-nál.
Vízigény: Havonta öntözzük hígított tápoldattal. A szokásosnál érzékenyebb a túlöntözésre. Két locsolás között hagyjuk a földet kicsit kiszikkadni. Páratartalom: Nem kell a leveleket permetezni.
Betegségek: Tőrothadás, sárguló levelek, elhalás: Az oka a túlöntözés. Ha az egész tövet érinti, a felső levelekből készítsünk levéldugványt, a többi részét pedig dobjuk ki. Ha csak egy részét támadta meg, akkor vegyük ki a cserépből, a beteg részeket pedig vágjuk ki. A vágási felületekre szórjunk ként és ültessük el újra. Tegyük melegebb helyre és tartsuk szárazon.

Árkörkép: mit, mennyiért vásárolhatunk meg a növénygondozáshoz? >>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Varró András - kutató orvos

Tovább olvasom