Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A leggyakoribb munkaügyi jogsértések

Tavaly a parlamenti választások és az őszi utcai zavargások miatt hosszú ideig szünetelt az érdemi munkaügyi jogalkotói munka, leginkább a munkaügyi ellenőrzés szigorodása érintette a dolgozókat – írta a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége (MSZOSZ) a leggyakoribb jogsértéseket összegezve.
A rendezett munkaügyi kapcsolatok igazolása feltétele annak, hogy a munkáltató állami pénzügyi forrásokat tartalmazó pályázatokon eredményesen indulhasson. Igazolnia kell azt is, hogy nincs érdemi konfliktusa a szakszervezettel, így felértékelődött a helyi szakszervezetekkel kialakított kapcsolat. Ez könnyítheti az érdekvédelmi tevékenységet. Hasonló eredményhez vezetett a munkaügyi ellenőrzés szerepének bővítése, a kiszabható bírságok emelkedése. A szabályozás többek közt kiterjesztette a munkaügyi ellenőrzést a munkaviszony megszüntetéséhez kapcsolódó elszámolásra is. Az állami ellenőrzés gyakorlatilag minden munkavállalói vagy szakszervezeti panasz alapján elkezdődik.

Hátrányos időbeosztások

Az említett pozitív változások mellett viszont jelentősebb, a munkavállalók helyzetét javító jogi változások nem történtek. A munkahelyi kiszolgáltatottság nem enyhült. Nem történt meg A munka törvénykönyvének átfogó felülvizsgálata sem. A munkavállalókat a napi joggyakorlatban tavaly is számos jogsérelem érte. Az ellenőrzési tapasztalatok alapján a munkáltatók több mint 90 százaléka a munkavállalók hátrányára megsérti a rendelkezéseket. A jogsérelmek döntően a munkavállalók alkalmazása és a munkaszerződés tartalmának megállapítása során, a munkaidő beosztásánál és a pihenőidők kiadásánál, a teljesítménykövetelmények megállapításánál, a munkavállaló előmenetelénél, a munkaviszony megszüntetésénél keletkeznek.

Szabálytalan túlórázás

Nagy dolgozói tömegek számára okoz gondot a munkanélküliség, s ezzel kapcsolatban az álláskeresés. Ezzel a helyzettel próbálnak visszaélni egyes alkalmazók. Rendszeres a szerződés nélküli foglalkoztatás, vagy a munkaszerződés megléte esetében is a szerződéses munkabér alacsonyabb mértékű megállapítása és az azon felüli összeg „zsebből” kifizetése. Ez a munkavállalót az egészségügyi és nyugdíjbiztosítása szempontjából hozza hátrányos helyzetbe. A szerződés nélküli foglalkoztatás pedig a lehető legnagyobb kiszolgáltatottságot eredményezi. Gyakori a szabálytalanul elrendelt többletmunka és díjazásának elmaradása.

Eltitkolt panaszok

A munkaügyi perek jelentős része a munkaviszony megszüntetésének jogellenessége miatt keletkezett. Számos esetben volt perek tárgya a volt munkáltatóval szembeni egyes elszámolási igények, munkahelyi balesetből származó kártérítési igények, és a munkáltató megszüntetése (felszámolása, végelszámolása) miatt keletkezett igények érvényesítése. De a jogsértéseknek csak kisebb része válik nyilvánossá. A munkavállalók – jogismeretük hiányából és kiszolgáltatottságukból eredően – az őket ért jogsérelmek nagyobb részét megtorlatlanul hagyják, jogvitát igazukért nem kezdeményeznek, sőt, gondjaikat eltitkolják – írta az MSZOSZ tapasztalatai alapján.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó ára volt tavaly a búzának

Minőség helyett mennyiség? Erősödik a búza kalászos gabonán belüli dominanciája Csongrád megyében,… Tovább olvasom