Kisalföld logö

2017. 10. 18. szerda - Lukács 12°C | 22°C Még több cikk.

A leggyakoribb halfajok

Guppi

Magyarországon ennek a fajnak van a legnagyobb rajongótábora. Rengeteg szín- és alakváltozata van, nincs két teljesen azonos hal. A nőstény guppi színezete sokkal fakóbb, mint a párjáé, a farokúszója lehet színes. Változatos lehet a farokúszó, pl. legyező-, fátyol-, vagy tűfarkú. A terhes nősténynek sűrűn beültetett akvárium kell,
ez az ivadékot is megvédi attól, hogy a szülők felfalják.
A guppik elevenszülők, terhességi idejük 4-6 hét. Az első napokban a kishalakból csak két apró szemecske látszik, majd 4 hetes korukra szépen megnőnek. A guppi egyébként a legalkalmazkodóképesebb akváriumi halunk. Ugyanúgy jól érzi magát a 18 C-os vízben, mint a 26-28 C-osban. 30 mm hosszú, mindenféle eleséget elfogyaszt.

Szumátrai díszmárna

Vörösbarna teste az alsó oldalon ezüstösre halványul és négy különálló, fekete keresztcsík díszíti. Tévedésen alapul az a rossz híre, hogy más halak úszóit csípkedi. Csoportban tartva őket a figyelmük elterelődik a többi hal úszójáról.
Kb. 57 mm hosszú, mindenféle eleséget elfogyaszt, szabadon ikrázik, kedveli a társas akváriumot kb. 24 C hőmérsékleten, a középső és alsó szinten tartózkodik. A hímek úszói vörösebbek és álalában élénkvörös az orruk, a nőstények teltebbek.

Neonhal

Acélkék csík húzódik a szemétől a faroknyélig, alatt élénkvörös a test színe. Ez a jól ismert faj nagy megdöbbenést okozott, amikor először vezették be az akvaristák világába, de azóta már felülmúlták az olyan díszes fajok, mint pl. a vörös neonhal felfedezése. Kis hal, csoportban kell tartani. Néha gyógyíthatatlan neonbetegség áldozatául esik, a kórt a hátúszó alatti halvány folt jelzi.
Kb. 45 mm hosszú, mindenféle eleséget szívesen fogyaszt, szabadon ikrázik és szeretti a lágy, közepesen kemény vizű, 24 C-os medencét, csak kis halakkal társítva.

Mexikói kardfarkú hal ("Xifó" vagy "Szifó")

Számos változata van, bár a legjobban ismert a vörös. Vannak megnyúlt úszójú és kettős kardú, ún. lyraformák is. A hím farokúszó alsó szegélye hosszabbodott meg "kard" alakba. Az ivar ennek kifejlődése
előtt is megállapítható a farok alatti úszó alapján: mint az összes többi elevenszülő halnál, a nőstényé legyező, a hímé pálca alakú). Ennél a fajtánál érdekes az ivar-átalakulás: a nőstény hímmé változik, különösen, ha öreg, vagy élősködőkkel fertőzött.
Kb. 100 mm hosszú, elevenszülő, mindenféle eleséget megeszik (már-már zabál), kedveli a társas akváriumot.

Páncélos harcsafélék ("porszívók")

A legtöbb haltól eltérően e csoportba tartozó halaknak nincsenek pikkelyeik. Helyettük nagy, egymásra boruló csontlemezek borítják, míg másoknál nincsen semmilyen védőtakaró, ezeket csupasz harcsáknak nevezik (pl. hátonúszó harcsa). Sok páncélos harcsa a légköri levegővel is képes lélegezni, amit a felszínhez úszva nyel le (ezért, ha ilyen halunk is van, még fontosabb a fedőüveg).
Azonban nem a felszín közelében tartózkodnak, sokkal inkább a medence alján keresik meg táplálékukat (ezért is nevezik őket porszívóknak - kitakarítják az akvárium alját), de ne számítsunk arra, hogy a többi hal maradékán megélnek. Gyengén fejlett a szemük, a kaját a bajuszuk segítségével keresik, ezért jobb, ha lekerekített kavicsokat használunk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ingatlanpiaci körséta

Havi rendszerességgel új sorozatot indítunk, amelyben az ingatlanpiacon fellelhető típuslakások és… Tovább olvasom