Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 22°C Még több cikk.

A legfőbb parancs

„ P az egyetlen Isten, rajta kívül nincs más. Pt teljes szívből, teljes lélekből, teljes elméből és minden erőből szeretni, a felebarátot pedig úgy szeretni, mint önmagunkat, többet ér minden égő és más áldozatnál.” (Mk. 12/23.)

Sokféle törvény, szabály vesz körül bennünket. Talán lehetetlenség is mindegyiknek megfelelni. Az Ószövetség korában, de Jézus idejében is rengeteg tiltó rendelkezés, parancs, útmutatás volt érvényben. Egy írástudó, amikor megtapasztalta, hogy Jézus milyen találóan megfelel a különféle előírásokkal túlbonyolított – mindennapi élet produkálta – kérdésekre, felbátorodva szólította meg: „Melyik az összes parancsok között a legelső?” Jézus elsőként az Isten-szeretetet, rögtön másodikként pedig a felebarát szeretetét idézte, s hozzátette: „ezeknél nagyobb parancs nincsen”. Az írástudó ezek után fogalmazta a – Jézus elismerését is kiváltó – fentebb olvasható főparancsot. (Vö. Mk. 12/28–34.)
Akárhány új jogszabályt hozzanak is, bármennyi törvénymódosítást eszközöljenek is, nem – vagy legalábbis nagyon lassan – fog megváltozni az emberi mentalitás. Viszont ha valaki képes szem előtt tartani a „legfőbb parancsot” (Isten- és emberszeretet), s minden cselekedetét ez határozza meg, a(z) igazán „demokratikus” törvényeket véletlenül sem fogja megsérteni.
A hiteles Isten-szeretetből logikusan következik az egészséges emberszeretet. Ez a szeretet a tömegben is képes felfedezni az Isten képmására teremtett embert. Ugyancsak ez a szeretet nem engedi, hogy arctalanná váljon. Az emberi jellem legnagyobb tragédiája, ha „arctalanná” válik, elveszíti az istenképmás jegyeit, s ezt embertársában sem képes többé felfedezni. Olyankor félelmetes módon tud – minden jól szituáltsága ellenére is – kivetkőzni emberi méltóságából. Legyen az egyébként békés rendfenntartó vagy éppen tüntető. (Ezt használják ki a különböző szekták és „elitalakulatok” pszichológusai, amikor közönséges, arctalan, személytelen „gyilkológépekké” alacsonyítják a „kiválasztottakat”.) Ezt követték a nagy diktátorok is.
A jézusi békesség és szeretet sohasem azonos a bárgyú szenteskedéssel vagy a tehetetlen béketűréssel. A krisztusi ember bátran felemeli szavát, ha igazságtalanságot tapasztal. Ugyanakkor tud alázatos maradni, azaz minden körülmények közepette is – sorsába nem beletörődve – megőrzi méltóságát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Novemberi letölthető sudoku!

Folytatódik Sárdi Tibornak, az "Ész Ász Top 100" játék győztesének új logikai játéka a sudoku.… Tovább olvasom