Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

A legfiatalabb rendőrkapitány

Dr. Boros Gábor Sopron első számú rendőre, s ezzel együtt az ország legfiatalabb városi rendőrkapitánya. Alig múlt harminc - és most bizonyítani akar.
- Egyetlen rendőr sem volt a környezetben, tehát nem foghatom a pályaválasztásomat családi példára. A középiskola végén határoztam el, hogy rendőr leszek. Elvégeztem a tiszthelyettesképző iskolát, aztán a rendőrtisztit, közben egy évet Franciaországban tanultam - kezdi a bemutatkozást az új rendőrkapitány, akinek elbeszéléséből az is kiderül: Boros Gábor jókor volt jó helyen, de ami ennél is fontosabb, mindig élni tudott a lehetőségekkel.
A rendőrtiszti főiskola után friss diplomájával a kezében dr. Boros Gábor a főváros XV. kerületének kapitányságán találta magát.
– Ott kínáltak lehetőséget, így maradtam, pedig kacsingattam azért hazafelé is. Feleségemmel együtt ugyanis Győr-Moson-Sopron megyeiek vagyunk, de munkánk még egy ideig mindkettőnket Budapestre kötött. Nyomozóként kezdtem, két év után alosztályvezető lettem. Nagyon fiatal voltam, de a főnökeim – ma már mind magas beosztású tisztek – bíztak bennem. Emlékszem az első esetre, amikor annak a kollégának, akitől kezdőként a legtöbbet tanultam, vissza kellett adnom javításra egy ügyiratot. Kínosan éreztem magam, csak akkor nyugodtam meg, amikor láttam, őt nem sérti, hogy ilyen fiatal a parancsnoka.

Parancsnok az egyetemen

– Önéletrajzából kiderül, gyorsan haladt felfelé a ranglétrán, és közben elvégezte a jogi egyetemet is...
– Érdekelt a jog, s a munkámhoz is nagy hasznát veszem. Erre hamar rá kellett jönnöm, miután megkerestek az ORFK ellenőrzési főosztályának fegyelmi osztályától. Állást ajánlottak, s én elfogadtam. Az első fél év kemény volt... Bizonyítani kellett a rátermettséget, a szakmai tudást a kapitányok, főkapitányok közösségének, ráadásul hatalmas felelősség volt rajtunk. De ezt sem bántam meg, végső soron ott láttam át teljesen a szervezetet.
– Az ellenőrzési főosztály dolgozói bizonyára sok mindent tudnak a rendőrség belső életéről s a vezetők munkájáról is...
– Így van...
– Mégis eljött az ORFK-tól. Hazatért.
– A megyébe hívott az akkori főkapitány, aki azt tervezte, Győrött is felállítja az ellenőrzési osztályt. Ám időközben dr. Szabadfi Árpád lett a vezető. Megkérdeztem: szükség van rám ? Igent mondott. Így lettem a megyei ellenőrzési osztály helyettes vezetője.

Új vezető, új beosztások ?

– Egy év elteltével pedig Kapuvár, majd pedig Sopron rendőrkapitánya. És még mindig nagyon fiatal...
– Az az igazság, hiányzik egy generáció a középvezetésben. Ezért jó néhány fiatal rendőr kapott mostanában nagyobb lehetőséget.
– Új vezető, új beosztások – szokták mondani. Lesznek személyi változások a soproni kapitányságon ?
– Új hivatalvezető lesz. A jövő héttől Buzonics Ferenc látja el ezt a feladatot, akivel Kapuváron már együtt dolgoztunk. Mészáros Mária a bűnügyi osztályt erősíti majd. Más személyi változást nem tervezek.
– A soproniak megérzik majd, hogy új kapitánya van városuknak ?

Hatékonyabban

– Remélem, igen. Rendőr persze nem lesz több, de a szolgálat átszervezésével, a rendelkezésünkre álló anyagi és technikai eszközök átcsoportosításával hatékonyabbak leszünk.
– Szigorú vezetőnek tartja magát ?
– Nem vagyok kemény, de határozott és következetes. Nem felejtettem el, milyen beosztottnak lenni. Úgy szeretnék irányítani, hogy bár különböző székekben ülünk, a beosztottaim is lássák azt, amit én. Hogy ne parancsra kelljen ellátniuk a feladatot. S mindenkinek „ csak annyit ” kell teljesítenie, mint a kapitányának.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Mosolyalbum: Polgár Enikő

Népszerű fotósorozatunkban a Mosolyalbum… Tovább olvasom