Kisalföld logö

2018. 08. 18. szombat - Ilona 18°C | 29°C Még több cikk.

A legeltökéltebb jelölté lesz az állás

Az állásokat általában nem a legrátermettebbek, hanem a legeltökéltebbek és leghatározottabbak nyerik el, ezért érdemes jól előkészülni, és minden részletre odafigyelni az interjún, derül ki Pintér Zsolt fejvadász és karrierszakértőnek az Origónak adott tanácsaiból.

- Most megyek felvételizni egy rendszergazda állásra és már az első perctől kezdve szeretnék szimpatikus lenni, ugyanakkor nem megtagadni a saját személyiségemet. Mit tanácsol, melyik arcomat mutassam, hogy nyerő legyek az interjún?

- Amikor az imázsunkat/arculatunkat kialakítjuk, nem az a cél, hogy másnak akarjunk látszani, mint akik vagyunk. Azt közöljük a világgal, hogy azok vagyunk, akik: tapasztalt, szavahihető, rátermett emberek. Ha olyan benyomást keltünk, amely figyelemre méltónak láttat bennünket a világ szemében, óriási előnyhöz jutunk már az indulásnál.

Javaslom, hogy a felvételi beszélgetés előtt írja le, mit szeretne, mi legyen az emberek első benyomása önről. Ha sikerül eldöntenie, hogy milyen arculatot szeretne, akkor az is világossá válik, hogy mire kell törekednie. Olyan arculatot kell kialakítania, amely egyrészt a környezethez, másrészt a munka jellegéhez, illetve a személyiségéhez egyaránt illik. A bankvilág pénzügyi köreiben kívánatos imázs teljesen alkalmatlan lehet mondjuk egy kereskedelmi rádiónál vagy a számítógépes szakmában és fordítva.

Lásson hozzá annak megtervezéséhez, hogy az első 5 percben hogyan keltsen magáról jó benyomást a felvételiztetőkben. Ugyanis már ennyi idő alatt a leendő munkáltató egyfajta képet alakít ki a jelöltről és ez nagyban befolyásolja az alkalmasság későbbi megítélését is. Egyfajta 'színes szűrőt' jelent, amelyen keresztül a későbbiekben a jelöltet látni fogják és az első benyomásokat, főleg, ha azok negatívak, nagyon nehéz megváltoztatni. Egyébként is első benyomást csakis egyszer van módunkban kialakítani.

Akár hiszi, akár nem, a laikus mindössze pár perc alatt már ítéletet alkot szakmai képességeinkről, társadalmi helyzetünkről, erkölcsi felfogásunkról, intelligenciánkról stb. Az emberek figyelmét az ragadja meg elsősorban, amit látnak (öltözék, mozdulatok, járásmód, testbeszéd (55 százalék), másodsorban, amit hallanak (beszédtempó, hangszín, hangerő (38 százalék) és csak legvégül az, amit mondanak nekik (7 százalék).

Hogyan leplezzem az elbeszélgetésen ideges gesztusaimat?

- A gesztusnyelv jelzi érzelmi állapotunkat, helyzetünket. Bár nem szeretem túlértékelni a testbeszéd jelentőségét, az nyilvánvaló, hogy a legtöbb ember, anélkül, hogy ezt tanulta volna, gesztusainkból ösztönösen megérzi, hogyan viszonyulunk hozzá és magunkhoz.

Tanácsos optimista, alapvetően elégedett, nyugodt, magabiztos személyiség benyomását keltenünk. A kézfogásunk legyen egyszerű, rövid, határozott mozdulat. Nincs annál rosszabb, mikor egy nő azt hiszi, hogy attól nőies, ha kegynyújtásként, határozatlanul, ernyedt tartásban - petyhüdt izmokkal, lógó kézfejjel - fog kezet. Kézfogáskor nézzen a másik szemébe. A felvételiztetők általában azokat a jelentkezőket tartják gyors észjárásúnak, megbízhatónak, öntudatosnak, akik keresik beszélgetőpartnereik tekintetét. Tehát, ha ilyennek akar látszani, nézzen mindenkinek a szemébe.

A helyes testtartás: önnek is dilemmát okozott, hogyan üljön a széken. Nos, hölgyeknek mindenképpen ajánlom, hogy párhuzamos combtartással, félig kinyújtott lábbal, kissé megdöntött térddel üljenek, ez igen sikkes. Fogja nyugodtan a táskáját vagy a jegyzetfüzetét, esetleg tegye kezét az ölébe vagy a szék karfájára.

Gesztusok: erről csak annyit, kerülje az ön által is említett mozdulatokat, amelyek idegességet sejtetnek. Ne érintse meg orrát, fülét vagy arcának egyéb pontjait! Kerülje a széles mozdulatokat. Tudom, hogy ilyen helyzetben nehéz nyugodtan ülni és figyelni, de ha magára erőlteti a nyugalmat, több sikerre számíthat.

Hogyan érdeklődjünk?

- Túl vagyok néhány állásinterjún, de arra gondolok, hogy valamit rosszul csinálok. A beszélgetés után nem mertem rögtön 'odanyomulni' és érdeklődni. Aztán pár hét elteltével kaptam a szokásos semmitmondó értesítést, hogy nem engem választottak. Van értelme valamilyen módon úgymond 'nyomulni' vagy érdeklődni?

- Valóban meg lehet próbálkozni némi utómunkával. Lehetőleg a beszélgetést követő 24 órán belül írjon egy emlékeztető levelet, mely egyrészt demonstrálja az elkötelezettségét, motiváltságát, rendszerezettségét, ugyanakkor újból a partner emlékezetébe idézi az önnel folytatott beszélgetést. Célszerű az interjút vezetőnek címezni névre és céghez szólóan. Négy fő tényezőt kell bizonyítania:

1. Ön végig odafigyelt arra, ami a beszélgetés során elhangzott.
2. Megértette a felvételiztető által elmondottak lényegét és azok jelentőségét.
3. Rendkívül motivált a munka megszerzésében, képes és el is akarja azt végezni.
4. Be tud illeszkedni az új csapatba.

Jelezze, hogy átérzi az elvárásokat: adott egy munkakör, amit el kell látni, másrészt egy kihívás, aminek meg kell felelni. Éreztesse, hogy ön képes mindkettőre! A legvégén - udvariassági fordulatként, és mert ez így szokás - fejezze ki ismét nagyrabecsülését/háláját az önre szakított időért.

Az interjút vezető személyen kívül küldjön egy-egy példányt a levélből a többi résztvevőnek is másolatként, egy névre szóló udvariassági megjegyzéssel. Végül: amennyiben egy héten belül nem kap visszajelzést (ami egyébként gyakori), célszerű telefonon érdeklődni a felvételiztetőnél.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

KIFESTŐK/Scooby Doo

A nagyításhoz kattintson a képrészletekre - ezután könnyedén kinyomtathatja a… Tovább olvasom