Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A legek királynője, II. Erzsébet

Betöltötte 80. életévét II. Erzsébet királynő, Nagy-Britannia és Észak-Írország Egyesült Királyságának uralkodója. Ő a világ legidősebb és leghosszabb ideje uralkodó koronás fője, királysága pedig az európai történelem legrégebbi monarchiája, s a második legrégebben létező európai intézmény.
II. Erszébet akkori brit hercegnő, anyja, Erzsébet királyné, Winston Churchill brit miniszterelnök, VI. György brit király és Margit hercegnő a londoni Buckingham-palota erkélyén 1945. május 8-án, a g
„Edward, Hyde Park Corner. Szólj a miniszterelnöknek." Ez volt az a félig kódolt telefonhívás 1952. február 6-ának reggelén, amelynek pillanatától Erzsébet hercegnő, VI. György király elsőszülött leánya, Nagy-Britannia és Észak-írország Egyesült Királyságának uralkodója lett.

Kódolt üzenet

A kódolt hívást Edward Ford, a király helyettes magántitkára kapta Londonban Sir Alan Lascelles-től, az akkor már néhai VI. György magántitkárától. A kód – Hyde Park Corner – éppen azt tudatta a hívott féllel, hogy a régóta betegeskedő György király halott, és leánya, a 26 éves Erzsébet, aki akkor éppen Kenyában tartózkodott, az új uralkodó.

A királynő 80. születésnapját április 21-én megülő Nagy- Britannia nem csupán a világ legidősebb és leghosszabb ideje uralkodó koronás főjével, de az európai történelem legrégebbi monarchiájával – sőt a pápaságot nem számítva, a legrégebben létező európai intézménnyel – is dicsekedhet.

Életfa
Őfelsége

Erzsébet volt a királyi család első nőtagja, aki ténylegesen is szolgált a hadseregben, beosztott tisztként dolgozott 1945-ben egy női segédalakulatban, jogosítványt is ott szerzett.


Alkotmánytörténetet és jogot tanult. 1947. november 20-án férjhez ment Philp Mountbattenhez, aki így lett Fülöp herceg Duke of Edinburgh. Gyermekeik: Károly, Anna, András és Edward herceg. A királynőnek és Fülöp hercegnek hat unokája van. II. Erzsébet királynő koronázását 1953. június 2-án a Westminster apátságban tartották. Kezdetben 32 nemzet élén állt, de a brit birodalom felbomlása nyomán ma 16 ország 128 millió lakosának államfője. Ugyanakkor vezetője a Brit Tengerészetnek, Hadseregnek és Légierőnek, ő az anglikán egyházfő. Hetente találkozik a miniszterelnökkel, és tájékozódik mindenről, ami a kormányban és a brit parlamentben történik. 

II. Erzsébet egészen Egbertig, a 827. és 839. között uralkodó angol királyig vezetheti vissza családfáját. Ő a negyvenedik az angol trónon azóta, hogy azt Hódító Vilmos 1066-ban megszerezte, de csak az ötödik olyan, aki több mint fél évszázadot töltött ezen a trónon.

Nyugdíjba vonulásáról szó sincs. Életbiztosítási szakértők Erzsébetnek már a 70. születésnapján is legalább húsz további, egészségben leélt évet valószínűsítettek. Édesanyja, Erzsébet anyakirálynő, az ország néhai „Queen Mum"-ja – a királyi ház egykor messze legnépszerűbb tagja – 101 éves korában hunyt el, William Shawcross, a monarchia és a királynő életének kortárs krónikása pedig a 80. születésnap előestéjén – a Buckingham-palota egyik bennfentesét idézve – felfedte: II. Erzsébet valóban azt tervezi, hogy még 90 éves korában is dolgozni fog nemzeteiért.

Ez utóbbiakból – jóllehet az egykori világbirodalom mára elolvadt – még mindig van jó néhány. Az összesen 54 tagállamot számláló, jórészt az egykori brit gyarmatokból álló, önkéntes szerveződésű Nemzetközösség országai közül – az Egyesült Királyság mellett – tizenötnek, köztük Kanadának, Ausztráliának és Új-Zélandnak, ma is a brit uralkodó az alkotmányosan elismert államfője.

Családi bajok

A 80 évből a trónon eddig eltöltött 54 nem a felhőtlen nyugalom és boldogság jegyében telt Erzsébet számára, akinek csak a legutóbbi másfél évtizedet nézve is alaposan kijutott a – néha a monarchia intézményét is megrázkódtató – családi bajokból. Itt van például 1992. „Annus horribilis" – borzalmas év, mondta ki arra az esztendőre a királynő könnyek között az azóta szállóigévé vált minősítést. Akkor vált nyilvánvalóvá ugyanis, hogy legidősebb fia, Károly trónörökös és Diana egészen addig legújabb kori tündérmesének beállított házassága romba dőlt – különköltözésüket John Major miniszterelnök jelentette be az alsóházban –, akkor vált el a királynő leánya, Anna hercegnő, akkor járták be a világsajtót a másodszülött fiú, András félpucér feleségéről, Sarah-ról készült fotók – a yorki hercegnő lábujjait a marokkói fövenyen csókolgató úr sajnos nem az azóta elvált hites férj volt –, s akkor emésztették el a lángok az első számú vidéki rezidencia, a windsori kastély tetemes részét.

A megpróbáltatások közepette II. Erzsébet – kifelé mutatott – szoborszerű nyugalommal és szilárdsággal tartotta egyben a monarchiát. Államfői képességeit, diszkrécióját mindenki méltatja, köztük tizedik miniszterelnöke, Tony Blair is. Blair – az első olyan brit kormányfő, aki II. Erzsébet trónra lépése után született – egy ízben megvallotta: életében két olyan ember van, akinek bármit elmondhat kabinetbeli kollé-
gáiról, az egyik a felesége, a másik a királynő.

Kertész Róbert (MTI-Panoráma)

Diana katasztrófái

Az 1987. augusztus 4-én a londoni Clarence House-ban készült fotón II.Erzsébet és a jobbján álló néhai Diana walesi hercegnő mosolyog... Diana halála 1997-ben világszerte sokkot okozott, körülményeit még most is vizsgálja a Scotland Yard, és a Kennedy-gyilkossághoz hasonlóan máig nem apadó muníciókészlettel szolgál az összeesküvés-elméletek híveinek. Diana párizsi autókatasztrófája az utóbbi évszázad legnagyobb megrázkódtatása volt a brit monarchia életében, talán nagyobb, mint VIII. Eduárd lemondása a trónról, amelynek egyébként egyenes következménye, hogy ma II. Erzsébet a brit uralkodó.


Diana, az egykori óvónő ugyanis éppen a napi 24 órás globális tévéhírözön hajnalán vált szó szerint milliárdok szemében a gonosz udvari ármány kizsákmányolt, megcsalt, ártatlan áldozatává, és nincs az a szappanoperai hős, akinek megpróbáltatásait valaha is ennyien követték ilyen közelről. A katarzis az 1995-ös, megdöbbentő BBC-interjú volt, amelyben a hercegnő könnyben úszó szemekkel fedte fel, hogy a Károllyal akkor még fennálló házassága „kissé zsúfolt..., hiszen hárman vagyunk benne".

A harmadik, Camilla Parker Bowles – akit Diana csak úgy emlegetett, hogy „az a rottweiler" – már akkor birtokolta Károly szívét, amikor Dianáról még senki nem hallott. Hogy a walesi herceg miért nem rögtön őt vette feleségül? Erről a mai napig csak találgatások vannak forgalomban. A frigy azonban – hosszú évtizedek kölcsönösen házasságtörő románca után – tavaly, egy szerény windsori polgári házasságkötőben végül létrejött.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csiga, a leggyorsabb úszónő

Szél Friderikát nem kell bemutatni senkinek. Most mégis megpróbálkozunk vele. A 18. évében járó,… Tovább olvasom