Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 8°C | 20°C Még több cikk.

A legdrágább áru: a pénz

„Aki szegény, az a legszegényebb” – sokáig nem értettem ezt a József Attila-i sort.

Hát persze hogy aki szegény, az szegény! De miért a legszegényebb? Mígnem rá nem jöttem, hogy a körülményekhez viszonyítva igaz az emberi kiszolgáltatottságot jellemző költői kép. És azt is megtapasztaltam, hogy igazán spórolni csak a módosabb emberek tudnak. Mert akinek soha nincs együtt annyi pénze, hogy azonnal, készpénzért vegye meg az áhított vagy szükséges holmit, az bizony lényegesen többet kényszerül fizetni érte. Hisz hitelt kell felvennie, azaz pénzt kell vásárolnia, és akár hiszik, akár nem, az a legdrágább áru.

Azt hitték, hogy a luxusautó vagy a gyémánt nyakék a legdrágább? Nos, aki így ünnepek táján figyelmesen olvasta-hallgatta a hirdetéseket, rájön, hogy nem! A készpénzzel becsöngető mosolygós férfi a tévéhirdetésben karácsonyi mentőangyalként hozza az ajándék megvásárlásához szükséges bankókat. Gyors kölcsön készpénzben, méghozzá kezes nélkül. Mint a mesében. De ha a tizedmásodpercre felvillanó információt is dekódoljuk, hát inkább rémmesében érezzük magunkat. A THM ugyanis (ki ne tudná, hogy a teljes hiteldíjmutatóról, vagyis arról van szó, hogy mennyibe kerül nekünk ez a pénz) e konkrét esetben 227–437 százalék között van! Nem, nem sajtóhiba: a maximális 200 ezer forint gyorskölcsönért akár 847 ezer forintot is ki kell fizetnünk! Igaz, később és részletekben, de gondoljunk csak bele, több mint a négyszeresét fizetjük vissza a kölcsönnek. Hát hol az a luxusautó, hol az a gyémánt nyakék, amelyért értéke négyszeresét kellene adni?

Annak idején, gyerekkoromban börtönbe csuktak egy utcabeli asszonyt, mert mint kiderült, 50 százalékos uzsorakamatra adott kölcsönt költekezésben megszorult háziasszonytársainak. Miután kiszabadult, nemigen állt vele szóba senki az utcán, a boltban, mert mindenki elítélte a kapzsisága miatt. Ma meg hivatalos pénzintézet hirdeti mobiltelefonon igényelhető gyorskölcsönét, nyolcszor akkora kamatért, mint az az uzsorás asszony annak idején. Igaz, akkor más rendszer volt, ma meg piacgazdaság. Na, de ennyire?! Úgy tűnik, igen.

Valószínűleg nincs törvényi felső határa a hitelkamatoknak, csupán az emberek rászorultsága. Méghozzá a szegényeké. Akiknek soha nincs együtt annyi készpénzük, amennyiért megvehetnék a szükséges vagy áhított árucikket. Így aztán kifizetik annak négyszeresét, még akkor is, ha szájuktól kell megvonni a falatot. Aki szegény, az a legszegényebb – tudjuk József Attilától, aki pedig még nem is ismerhette a 437 százalékos THM-et…

Dusza András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jeles napok 2006-ban

Szilveszter és újév mezsgyéjén túljutva, az új esztendő első napjaiban talán még visszanézünk az… Tovább olvasom