Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

A látszatdolgok nagyon veszélyesek

„ Jézus nem bízott bennük, mert ismerte mindnyájukat, és nem szorult rá, hogy bárki is fölvilágosítsa az emberről. Tudta ő, mi lakik az emberben.” (Jn. 2/24–25.)

Miután elbeszéli a kereskedők által vásárcsarnokká alacsonyított templom megtisztítását János apostol, megjegyzi az evangéliumi történet végén, hogy a húsvétkor Jeruzsálemben tartózkodó Jézust nagyon sokan vették körül, sokan hittek benne az általa művelt csodák láttán, de hozzáteszi: „Jézus nem bízott bennük, mert ismerte mindnyájukat, és nem szorult rá, hogy bárki is fölvilágosítsa az emberről. Tudta ő, mi lakik az emberben.” (Vö. Jn. 2/13–25.)
Ma sem szorul rá, hogy látszatcselekedeteinkkel bizonygassuk előtte hívségünket, P tökéletesen ismeri igazi valónkat. Gyakran csak úgy teszünk, mintha szeretnénk, mintha érdeklődnénk mások hogyléte felől; mintha keresztet vetnénk a templomba lépve, mintha térdet hajtanánk – miközben guggolásfélét vagy térdelés gyanánt leginkább padra boruló mozdulatot teszünk –; mintha érdekelne a hallott szó, s közben talán az értelmünkig sem jut el – nemhogy a szívünkig... S miközben másokat megtéveszthetünk, önmagunkban is kialakítjuk azt a meggyőződést, hogy tulajdonképpen nálunk minden rendben van, így megtérésre, korrekcióra sem nekünk van szükségünk. Az effajta „látszathívség” jellemezte a Jézus korabeli írástudók, farizeusok nagy többségét (is). Jézus nem bízott az ilyen látszatvallásosságban.
A látszatdolgok nagyon veszélyesek (a különböző statisztikák általában csak ezt képesek megmutatni), mert miközben a rend, a fejlődés, a gyógyulás illúzióját keltik, belülről mérgezik az embert, negatív spirálként húzzák a birtoklás, fogyasztás és eladósodás, majd pedig a kiüresedés sötét zsákutcájába.
Jézus nem szorul rá magyarázkodásainkra. Ismer bennünket. A tények – szinte mindig – a látszat ellen szólnak. (Csak egy egyszerű példa: a statisztikák, illetve a keresztelési anyakönyvek tanúsága szerint Magyarország népességének döntő többsége keresztény, ugyanakkor a keresztény értékrend csak csekély súllyal van jelen társadalmunkban!)
Mi vajon hova tartozunk? Bennünk vajon feltétel nélkül bízhat-e Jézus? A húsvét előtti elcsendesedés, befelé fordulás ideje alkalmat adhat arra is, hogy szembesítsük magunkat ezekkel a gondolatokkal...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Életveszélyes gyógyszerteszt

Lapzártánkig életveszélyes állapotban volt egy nagy-britanniai gyógyszerkísérletnek a két… Tovább olvasom