Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

A látható fájdalom

Az emberi test infravörös sugárzása sok mindenről árulkodik, még arról is, van-e dioptriakülönbség a két szeme között.

Az állatorvos elmegy az emberorvoshoz. Az emberorvos azt mondja: „Szervusz, barátom, jaj de jó, hogy eljöttél, meggyógyítottad kutyámat-macskámat, mondd, mi bajod?" Mire az állatorvos: „Ja, így könnyű." Dr. Szacsky Mihály szomatológus nem kérdez. Megkéri a pácienst, hogy álljon egy fehér paraván elé, aztán beszélni kezd. Elmondja mindazt, amiről az emberi test infravörös sugárzása árulkodik: azt, hogy a pácienst hol csípte meg a szúnyog, van-e dioptriakülönbség a két szeme között, vagy hogy abban a pillanatban gyötri-e fejfájás...

Hőmérővel a testünkben

Különleges képalkotási eljárást alkalmaz dr. Szacsky Mihály, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem kutatója. A szomatoinfra, amely egy kivételesen érzékeny infravörös detektorral pásztázza végig az emberi testet, egyedülálló vizsgálati módszer. A szervezeten belül bonyolult élettani, hormonális, tápanyagforgalmi, biokémiai, neuroló-
giai és egyéb folyamatok zajlanak. Mindegyiknek sajátos termikus regulációja, infravörös másodlagos kisugárzása van. A felvett képeken jól elkülöníthető a szervek, szervrendszerek kiegyensúlyozott működése, valamint a betegségek és kórfolyamatok jelenléte. Az akár egy milliméteres daganatot vagy a fájdalmat is kimutató berendezést elsőként fogadta el az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztérium Engedélyezési és Közigazgatási Hivatal Orvostechnika Igazgatósága mint definitív orvosdiagnosztikai képalkotó eljárást.

Az emberi testben 300 ezer hőmérő van, amely minden ezredmásodpercben küld információt az agykéregbe, ahonnan aztán – figyelembe véve a külső hőmérsékletet – szabályozó utasítások indulnak útnak azért, hogy a maghőmérséklet vagyis a normális testhőmérséklet stabil maradjon. A maghőmérséklet minden emberben ugyanannyi, bárhol él a világon. Még olyan szélsőséges körülmények sem „hozzák zavarba", mint mondjuk egy hűtőházi dolgozó esetében, aki nyári melegben a harmincfokos hőségből sétál be mínusz harmincfokos munkahelyére. Maghőmérsékletét a hatvan fok különbség mindössze néhány tizedfokos eltérés erejéig képes megrázni.

Minden ember tévéadó

Dr. Szacsky Mihály
A módszer alapja az a fizikai tény, mely szerint minden véges hőmérsékletű test – így az emberé is – elektromágneses hullámokat bocsát ki magából, amelyek szobahőmérséklet körül vizsgálva az infravörös tartományba esnek.
Vagyis minden egyes ember olyan, mint egy tévéadó, szakadatlanul műsort sugároz magáról. Mostanáig azonban nem volt detektor, vevő hozzá. S ez az, ami ebben a módszerben egyedülálló: az orvosi képalkotó eljárásokkal ellentétben nincs jeladó (mint amilyen például a röntgensugár) – vagyis egyáltalán nem károsít –, mert maga az emberi test szolgáltatja a hosszúhullámú, infravörös sugárzást, amelynek intenzitását figyelve a szervezetben fennálló rendellenesség, elváltozás – akár egy szúnyogcsípés is – pontosan megmutatható egy felvételen. Óriási előnye ezenkívül, hogy nem csak egy testtájra vonatkozik.
A diagnózis felállítása az orvos dolga. Azzal azonban, hogy több esetben már akkor árulkodik a test a szomatológusnak, amikor még a baj panaszt sem okoz, hetek, hónapok és vizsgálatok takaríthatók meg. A szomatoinfrának végtelenek a lehetőségei, kezdve a betegségek megelőzésével egészen a gyógyszerek hatásmechanizmusának nyomon követéséig.

Emberi hőtérképészet

Munkatársaival azt a  módszert kereste, amellyel  meghatározható a hallgatók fizikális állapota.
Valami egészen újat találtak ki: térben és időben egyszerre végezték a vizsgálatokat. Ahelyett, hogy a páciensnek többheti elfoglaltságot szereztek volna – laborba, EKG-ra, terheléses vizsgálatra, belgyógyászatra stb. küldve, hogy a végén időben összefésülhetetlen adathalmazba gabalyodjanak –, célirányos, húszperces összetett vizsgálatot dolgoztak ki.
Munkájukat kisvártatva nemzetközi érdeklődés is kísérte, 1987-ben egy svédországi előadás alkalmával hívták fel a figyelmüket arra: a  módszer képalkotó eljárással lenne teljes. A külföldön fellelkesült kutatókat itthon érte a hideg zuhany, amikor a radiológiai szakma értetlenségével szembesültek: hogy képzelik, hogy egészséges embereknél képalkotó eljárást alkalmazzanak? Hiszen ez röntgensugár vagy más terhelés nélkül lehetetlen!

Az elszánt kutatók szakirodalmi iratok halmazába temetkeztek és rövidesen előásták a kudarcba fulladt termovíziózási módszert, mely nem más, mint emberről készített hőtérkép. 1962-ben Angliában alkalmazták, szép színes képeket készítettek a hozzáértők, ám senki nem tudta értelmezni azokat. Az időközben kifejlesztett ultrahang egyre népszerűbb lett, a termovíziózás pedig a háttérben maradt. Nem véletlenül: mind szenzitivitását – a műszer érzékenységét –, mind pedig specificitását tekintve – hogy az adott vizsgálat alapján milyen precízen tudnak egy folyamatot meghatározni – alulmaradt a versenyben a többi módszerrel szemben.
Az egyetem kutatói okultak az előzményekből és kidolgozták azt a méréstechnikai módszert, amelynek során nem hőtérképet, hanem infraspektrum-analízist készíthettek a páciensről.

Megdöbbentő vizsgálatsorozat

1996 és 1999 között a magyar szakemberek megelőző céllal több mint tizenöt és fél ezer nő közreműködésével végeztek emlőkutatást. Az eredmény döbbenetes volt: mindaz, amit a mammográfiai vagy onkológiai szakellátás kimutatott, összhangban volt az infravörös sugárzás eredményeivel.
Szakvizsgálatra küldtek azonban hat, akkor még panaszmentes pácienst, akiknél a szomatoinfra rendellenességet mutatott, ám sem a mammográfia, sem az ultrahang nem tapasztalt semmit, ami aggodalomra adhatott volna okot. 

Az idő azonban sajnos az előzetes vizsgálat jelzését támasztotta alá, tumor alakult ki mindegyiküknél. Mindez komoly konfliktushelyzetbe sodorta a kutatókat, hiszen olyat láttak, amivel az orvostudomány nem tudott mit kezdeni. Alapvetően ennek az az oka, hogy a szomatoinfra vizsgálati rendszer dinamikusan zajló élettani folyamatokat láttat és előbb küld vészjelet, mint a röntgen, az ultrahang vagy a többi módszer, amely akkor észleli a bajt, amikor már alakot ölt a betegség, vagyis kialakul a csomó vagy a daganat. Ahogy Szacsky tanár úr elmondta: a szomatoinfra szerepe felér egy forgalomirányítóéval – a páciens a vizsgálat eredménye szerint keresheti fel a megfelelő szakorvost.

Olvasóink írták

  • 1. Sipos Attila 2007. november 27. 09:07
    „Hol lehet jelentkezni erre a vizsgálatra?Engem Borsod érdekelne első sorba,de ha ott nincs más megoldás is érdekel.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hétvégi műsor

PÉNTEK Tovább olvasom