Kisalföld logö

2018. 07. 23. hétfő - Lenke 18°C | 28°C Még több cikk.

A lakótelepi kutyatartásról

Naná, biztos, hogy boldog a kutya azokban a lakásokban, ahol az ember is begolyózik (Tán „mondta is” a gazdinak.) Ja, hogy ezt nem vesszük észre? Mert már a kutya sem emlékszik rá, hogy másképp is lehet.

Névtelen! Nem ismered a kutyámat, nem látod, milyen boldog, ha velünk van a lakásban, és ez, bármilyen ideológiát is gyártasz hozzá, nem állatkínzás.
A Kisalföld sms-rovatában gyakran bontakozik ki élénk vita a lakótelepi kutyatartással kapcsolatban. Sokan támadták a kis lakásokban ebeket tartókat, de a másik oldal is hallatta a hangját, főként a kutyatulajdonosok. Németh Katalin a Jereván-lakótelepen él családjával és Vanda nevű boxerével.
– Úgy vélem, ez az életmód nem káros a kutyáknak akkor, ha az állat érdekében megteszünk bizonyos erőfeszítéseket – fogalmazott Katalin. – Mögöttünk található egy rét, ahol az ebek szabadon futkoshatnak. Mindenképpen elég mozgást kell biztosítani számukra, és a lakásban is eleget kell velük foglalkozni. Kimondottan rossznak tartom, ha valaki csak a házak között, pórázon sétáltatja a kutyáját, egy-egy negyedóra erejéig, hiszen ők igazi társak, és védelmet is jelenthetnek. Ezt a gazdának is meg kell hálálnia megfelelő gondoskodással.
Dr. Kovács Péter állatorvos a méret szerepét hangsúlyozza:

– Egyátalán nem ítélem el a lakótelepi kutyatartást. Ugyanakkor kis lakásokba a kisebb testű kutyákat szoktuk ajánlani, 20–25 kg-nál mindenképpen legyen kisebb az ilyen körülmények között tartott eb. A 30–40 kilósaknak már nagyon nagy a mozgásigényük, őket ajánlatos kertben tartani. Mindezek mellett nem szabad elfeledkezni a kistestűek mozgásigényéről sem: naponta legalább háromszor fél órát kell velük a szabadban tölteni. A lépcsőzés viszont porckorongsérvet okozhat náluk, ezért ajánlatos a gazdinak kézben felvinni a kisebb kutyust a lépcsőn. Dr. Kovács Péter kiemelte azt is, hogy a kutyát már kiskorától néhány órás egyedüllétre kell szoktatni. Törekedni kell a szomszédokkal kialakított jó viszonyra, és figyelni kell arra, hogy a kutya minél kevesebbet ugasson. A négylábúval a lakásban is foglalkozni kell, játszani, beszélgetni vele.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Munkahelyek az iváni romáknak

Az eredeti húsz fővel ellentétben tizenöt iváni roma vette fel a munkát a Tanulmányi Erdőgazdaság… Tovább olvasom