Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

A lakók féltik a vizet

Lakossági bejelentés szerint a Szilánk Rt. engedély nélkül tölti fel a telephelyén található tavat. Az Ativizig egyelőre azt vizsgálja, hogy tóról van-e szó, vagy csak kubikgödörről.
A Szilánk Rt. a Bakay Nándor utca és a Cserzy Mihály utca között elterülő telephelyén engedély nélkül tölti fel a Sintér-tavat – kapott lakossági bejelentést az önkormányzat. A polgármesteri hivatal városüzemeltetési irodája május 26-án tartott helyszíni bejárást. A lakók szerint a Szilánk a meglévő üzemcsarnoka mellett szeretne területet nyerni egy újabb csarnok építéséhez.

Pappné Tombácz Ildikó irodavezető a jegyzőkönyv tanúsága szerint a helyszínen látta, hogy egy munkagép éppen építési törmelékkel töltötte fel a tavat. Az engedély nélküli tófeltöltéssel kapcsolatban az önkormányzatnak azonban nincs intézkedési jogköre, ezért az ügyet átutalták az Alsó-Tisza Vidéki Vízügyi Igazgatóság (Ativizig) hatáskörébe.

Az Ativizig hatósági osztálya a polgármesteri hivatal építési osztályával együtt június 5-én vizsgálta meg a helyszínt. Kardos Sándor, a hatósági osztály vezetője kérdésünkre elmondta: legelőször azt kell tisztázni, tóról van-e szó egyáltalán, vagy csupán egy kubikgödörről. Egyébként a szóban forgó vízfelület nem is a Sintér, hanem a Kábelgyári-tó, az osztályvezető szerint. A vízügyi igazgatóság most azt vizsgálja, milyen a jogi státusa a vízfelületnek, illetve a teleknek, és csak ezután derül ki, kellett volna-e engedély a feltöltéshez, illetve a területrendezéshez. Amennyiben csak kubikgödör a Kábelgyári-tó, úgy az önkormányzat építési osztálya illetékes az ügyben.

Varga Gusztáv határozottan cáfolta, hogy az önkormányzati tulajdonú tó feltöltésébe fogott volna. A Szilánk Rt. igazgatója szerint csupán arról van szó, hogy a saját tulajdonában lévő területen tereprendezésbe kezdett. – A környéken lakó bejelentő tájékozatlansága vezetett oda, hogy most, teljesen alaptalanul a rossz híremet kelti – vélte Varga Gusztáv. – Én is úgy tudom volt olyan elképzelés, hogy a területet a 90-es évek közepén egy átfogó rendezés kapcsán közparkká alakítanák, de ezt első sorban a kivitelezés várható költségei miatt módosították.

– Én már mint beépítetlen ipari területet vásároltam meg a telekrészt – mondta a Szilánk Rt. tulajdonosa, aki tájékoztatott, hogy elvi építési engedélye van a tóval határos ipari területén egy logisztikai csarnok felépítésre, ám a végleges építési engedélyt már másfél éve óta nem kapta meg. A Szilánk Rt. egyelőre nem is tervezi a csarnok felépítését, a rendezett területet füvesítik, és fákat is ültetnek. – Belefáradtam abba, hogy lakóövezettel határos ipari területen működtessem a vállalkozásomat. Többször kértem az önkormányzatot, hogy biztosítson nekem telket a város határán kívül, de erre nem volt mód. Most, a városvezetésnek köszönhetően megvásárolhattuk az önkormányzat tulajdonában lévő konzervgyári területet, és gyártókapacitásunkat rövidesen áthelyezhetjük oda – mondta Varga Gusztáv. A Szilánk Rt. egyelőre nem adja el a Cserzy Mihály utcai üzemét, azt ugyanis jelzálog terheli, mivel a konzervgyári ipari parkban csak kölcsönből tudtak területet vásárolni.

– Gazdaságilag senkinek sem érdeke, hogy megmaradjon ez a tó, környezetvédelmi szempontból azonban mégis jó lenne, ha itt nyílt vízfelület lenne – vélte Molnár Gyula. A szegedi képviselő-testület környezetvédelmi bizottságának tagja szerint rekreációs területet, parkot kellene kialakítani a már körbeépített területen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Termelő és feldolgozó egyaránt az államot kárhoztatja

Hosszabb ideje ketyeg már a tejbomba, mivel a gazdák keveslik, a feldolgozók sokallják a… Tovább olvasom