Kisalföld logö

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 25°C Még több cikk.

A láb legyen mindig szem előtt!

A cukorbetegség súlyos, összetett, fájdalmas, az életminőséget jelentősen rontó, gyakran rokkantsághoz vezető szövődménye lehet a diabéteszes láb. Sajnos ma ez a leggyakoribb oka az alsó végtagi csonkoló műtéteknek, amputációknak. Lábunk viseli testünk egész terhét egy életen át. Emellett egy sötét meleg, nedves helyre, a cipőbe is bezárjuk.
Lábunk a legpiszkosabb testrészünknek tekinthető, mivel legközelebb van a földhöz. Előbbiek miatt gyakrabban sérül a láb, és itt normális esetben is lassabb a sebgyógyulás. A magas vércukorszint ezt tovább hátráltathatja. Cukorbetegeknél a szövődményként kialakuló ér- és idegkárosodás, valamint a felgyorsult érelmeszesedés még esendőbbé teszi a lábat. Mit tehetünk, hogy megóvjuk lábunk épségét? A hosszú távon normális vércukor-, vérnyomás- és zsírértékek mellett fontos a mindennapi lábápolás a sérülések megelőzése és időbeni felfedezése miatt.

Mindennap vizsgálják meg lábukat megfelelő megvilágításban, hogy nincs-e rajta valamilyen látható sérülés, elváltozás, bőrpír vagy duzzanat. Ha nem látják a talpukat, használjanak tükröt! Ha nem jól látnak, tegyék fel a szemüveget, ha így sem megy, kérjék hozzátartozóik segítségét. Fontos a lábujjközök áttekintése is, mert itt, az összefekvő bőrterületeken alakul ki leggyakrabban gombás bőrfertőzés. Ne csak nézzenek, tapintsanak is! Nincs-e valamilyen furcsa eltérés, bütyök, bőrkeményedés, ízületi vagy csontdeformitás? Nem nyomásérzékeny-e bárhol a láb? A lábon jelentkező bőrpír, duzzanat, fájdalom esetén azonnal keressék fel kezelőorvosukat.

Hacsak nem soron kívüli szennyeződést akarnak eltávolítani, a lábmosás ideális időpontja este van.

A lábmosó víz semleges hőmérsékletű legyen, 30–37 °C közötti az optimális hőfok. Ha érzészavar van a lábon, a víz hőmérsékletét ellenőrizzék le hőmérővel is! Alkalmazzanak külön megfelelő puhaságú lábmosó ruhát vagy szivacsot, természetesen ezeket időnként fertőtleníteni kell. Ne áztassák sokáig a lábakat, mert a felázott bőr sérülékenyebb! A naponkénti langyos vízben történő lábmosás után a lábat és a lábujjközöket mindig szárazra kell törölni. A lábujjak közti nedvesség a gombás fertőzések melegágya, ennek bakteriális felülfertőződése komoly gondot okozhat. A külön lábtörlő is alapkövetelmény. Ha a láb bőre nagyon száraz, valamilyen semleges hidratálókrémet, ha izzadékony, hintőport használjanak. Lehetőleg se krém, se hintőpor ne kerüljön a lábujjközökbe.

Pedikűrözésnél ne alkalmazzanak éles vagy hegyes eszközöket. A körmöket egyenesre kell levágni, a széleken olló helyett reszelőt használjanak. Ha nem jól látnak, tegyék fel a szemüveget! Ha ügyetlenebbek az ujjaik, remeg a kezük, kérjenek segítséget a körömvágáshoz. A talpi bőrkeményedés habkővel óvatosan eltávolítható, de tyúkszem vagy benőtt köröm esetén forduljanak szakemberhez. Soha ne járjanak mezítláb, mert az nagyon sérülésveszélyes. Hogy milyen lábbeli és zokni viselése javasolt, erről legközelebb.

Dr. Strényer Ferenc
belgyógyász-kardiológus főorvos
Fürdés után mindig alaposan törölje meg a lábát, a lábujjak közeit is

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Növekvő forgalom a szállodákban

Egyre több magyar kel útra, hogy hétvégéjét valamilyen szálláshelyen töltse. A belföldi turizmus… Tovább olvasom