Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

A kvízprofesszor

Keveseknek adatik meg, hogy azt csinálják, amit nagyon szeretnek. Vágó István kiérdemelte. Nem a Legyen Ön is milliomos! játék az első, amit sikerre vitt. Talán nem is az utolsó, ismerve vállalkozó kedvét és sokrétűségét.
Vágó István
Minden szem a kételyek között őrlődő játékosra mered. A tét óriási. Több millió forint. Ha jól választ, büszke lesz rá a család, a környezet, sőt, az egész város. Népszerű lesz és persze milliomos. Többszörösen is! De mit válasszon ? Már sem segítsége, sem ötlete nincsen. Egyvalaki ül vele szemben semlegesen, mégis biztatóan. Vágó István, a kvízprofesszor.
Az RTL Klubban arról kérdeztük, hogyan találták meg e kimondottan rá szabott feladattal.

– Amikor összehoztak az angol licenc tulajdonosának képviselőjével, bizony nem tudtam a műsorról semmit. Helyesebben annyit, amennyit Lakat T. Károly az egyik Napkeltében mondott nekem, hogy látott valahol egy ilyet, és hogy az milyen jópofa. Az elbeszélésekből viszont éppen nem derült ki, hogy ez milyen jó – mesél a kezdetekről az intellektuális műsorok magyar szakértője, aki a műsorral való első ismerkedésekor bizony az angol kvíztudor kérdésére rosszul válaszolt. A kérdés pedig egyszerű volt: „ Mit csinálna, ha az lenne a kérdés, hogy mennyi kétszer kettő, s a válasz négy volna ? " „ Elfogadnám " – válaszolt Vágó. „ Első hiba – volt a válasz. – Meg kell próbálni a versenyzőt rávenni arra, hogy az bizony nem négy. "
– Nincs abban egy kis gonoszság, hogy sok millió néző előtt azon igyekszik, hogy eltántorítsa a jó választól a játékost ?
– Igen, de ha ez nekem sikerül, akkor ő nem érdemli meg a többmilliós nyereményt. Cserébe ugyancsak jó órabérért ülnek ott velem szemben.
– Úgy tűnik egyébként, hogy nem mindenkihez egyformán szigorú. Hogyan dönti el, kinek segít, kinek nem ?
– Az, hogy segítek, nem segítek egy kérdésben, nem jelenti azt, hogy ő majd későbbi kérdésben nem fog visszaesni oda, ahol segítettem neki. És ez a dolgok statisztikus állásában is így van. Lehet ugyanis, hogy egy kérdésben segítek, de kérem az olvasókat, nézzenek utána, hogy később ezt a segítséget vissza is veszem. Vagy ha egy nagyon nehéz kérdésre mégis magasabb szinten tud válaszolni, akkor megérdemli a nagy nyereményt. A játék egészében kell tehát a játékvezető teljesítményét és segítőkészségét megítélni.
– Mint mondotta, az elbeszélésekből nem derült ki, hogy ez végül is milyen jó műsor. Mégis miért vállalta el ?
– Az újabb kihívás miatt. Számomra ebben az a kihívás, hogy ha egy kérdésre ott van a négy válasz, akkor ezek nem lehetnek légből kapottak. Valami indokolja, hogy éppen az a négy legyen. Külön érdekesség, hogy különböző dolgokat úgy hozhatok összefüggésbe, hogy közöttük igazán érdemi kapcsolat nincsen, és valójában ez okozza az elbizonytalanodást. Hogy a rossz válaszokat mégis kultúrtörténeti érdekességekkel lehet hitelessé tenni. Vagy a jó válaszra olyanokat mondani, amelyek ugyan nagyon furcsa adatok, de mégis képesek elbizonytalanítani. Ehhez kell olyan intellektuális feszültség, ami ott a kör közepén kialakulhat, s amit nagyon élvezek.
– A játék licence biztosan nagyon szigorú kereteket szab a játékvezetőnek. Mégis mitől ma-gyar ez a játék? Milyen mozgástere van a magyar játékvezetőnek?
– Ez valóban egy nagyon szoros licenc. Nem nagyon engednek eltérést.
Amiben mégis különböznek a világban ezek a műsorok, az a játékvezetők személye. Én úgy gondolom, hogy az a stílusú műsorvezetés, amely békén hagyja a játékost, megbukott. Ennek élő példája az amerikai műsorvezető volt, aki nem sok vizet zavart. Érdekes, hogy amit számon kértek rajtam nagyon hosszú ideig, hogy ne beszélgessek a játékosokkal, végül is az lett népszerű. Ez ugyanis az izgalmasabb. S amióta nemrégen egy alkalommal ellenfélnek neveztem a játékost, azóta letisztultak a szerepek is. A néző elfogadja, hogy igen, a játékosnak tulajdonképpen számos támasza van. A négy megjelenő kérdés, a három segítség, s a legnagyobb, hogy szemben a hagyományos dupla vagy semmi játékokkal, itt van lehetőség eldönteni, válaszol-e a következő kérdésre vagy sem. Ezek hatalmas segítségek. Egyetlen akadály van, és ez a műsorvezető.
– A műsor immár két és fél éve megy. Meddig lehet ezt csinálni?
– Ameddig a népszerűsége töretlen. Pedig már megjárt több műsoridőt is. Annak idején 45 percben főműsoridőben kezdtük. Népszerűségét az is jól bizonyítja, hogy többen koppintották. A „milliomos" mára ugyanis műfajjá vált.
– Készül-e valami újra?
– Igen, de erről még korai lenne beszélni. Annyit azonban elárulhatok, az is RTL-produkció lesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kamion rohant

az autóbuszba

Munkásokat szállító autóbuszba hajtott hátulról egy magyar rendszámú kamion. Hat könnyű sérültet… Tovább olvasom