Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

A kutatásra és innovációra helyezik a hangsúlyt

Harminc elsőssel többen, kétszáznyolcvanöten kezdik meg felsőfokú tanulmányaikat a Nyugat-Magyarországi Egyetem Faipari Mérnöki Karán idén az elmúlt tanévhez képest. Az 1100 hallgatót oktató kar harmincöt ország testvérintézeteivel tart fenn szakmai kapcsolatot.
– Idén átlagosan két és félszeres volt a túljelentkezés a faipari mérnöki karon. Psztől összesen ezerszáz hallgatónk mélyül el a szakmai ismeretekben – mondta lapunk érdeklődésére dr. Molnár Sándor dékán, a zólyomi egyetem díszdoktora, akinek nemrég jelent meg két újabb könyve hazánk ipari fáiról, illetve a fakárosodásról. – Hetvenöt oktatónk mintegy hetven százaléka rendelkezik tudományos minősítéssel, docensi és egyetemi tanári kinevezéssel. Ez az arány meghaladja az országos átlagot. Nemrég három oktatónk – dr. Divós Ferenc fizikus, dr. Láng Elemér faipari mérnök és Orosz István grafikusművész, a Művészeti Akadémia tagja – kapott egyetemi tanári kinevezést a köztársasági elnöktől, így immár tizenkilenc professzor erősíti oktatói-kutatói munkánk színvonalát.

Két új szak indult

– Az idei tanévben két új – a felnőttképzéssel foglalkozó andragógus, illetve az ipari termék- és formatervező – szakkal bővült oktatási palettánk – folytatta dr. Molnár Sándor. – Ez utóbbi nem az úgynevezett művészszakok közé, sokkal inkább a mérnöki kategóriába tartozik. A műszaki egyetemek ugyanis egyre jobban igazodnak a piac igényeihez, így a technológiai szemléletű mérnökképzés iránya – a legmodernebb és leghatékonyabb műszaki eljárások kidolgozásán túl – a formatervezés és a marketing felé fordul. A faipari mérnöki kar az új szak indításával ezen a területen is előrelépett. Tudományos munkánk igen széles körű: említést érdemel, hogy Európában az elsők között dolgozunk ki termikus fanemesítő berendezést, amelyet a laborkísérletek után nagyüzemi szinten is szeretnénk bevezetni. Munkánk elnyerte a gazdasági minisztérium és az EU támogatását. Ezen túlmenően részt veszünk az Erdő- és Fahasznosítási Regionális Tudásközpont tevékenységében, illetve a Jedlik Ányos Nemzeti Kutatásfejlesztési Programban. Ez utóbbinál három évre 300 millió forintot nyertünk az ültetvényes faanyagok korszerű hasznosításaival kapcsolatos kutatásokra. Két EU-projektben is aktív szerepet vállaltunk, ez a bükkfa nemesítésével, illetve a bútoripari együttműködés fejlesztésével foglalkozik.

Kapcsolatok 35 országban

A faipari mérnöki kar harmincöt ország testvérintézeteivel tart fenn kapcsolatot, amely szakmai szempontból nagy lehetőséget jelent a hallgatóknak és az oktatóknak egyaránt.
– A hamburgi, a göttingeni, a bécsi és sok más intézmény mellett japán társintézetekkel is gyümölcsöző együttműködést alakítottunk ki – hangsúlyozta a dékán. – Október közepén az MTA támogatásával karunk hétfős delegációval képviselteti magát azon a konferencián, amelyet a roncsolásmentes faanyagvizsgálat témakörében rendeznek Japánban. Ugyancsak a japán kapcsolat eredménye, hogy olyan pásztázó elektronmikroszkópot vásárolunk tőlük, amely Európában egyedülálló lesz a szakmában. Az anyagkutatások fejlesztésére kidolgozott műszert összegyetemi és regionális célok szolgálatába állítjuk. Terveink szerint szeptember 21-én avatjuk fel a karhoz tartozó egykori gépipari technikum épületét, amely az informatikai gazdasági intézetnek és a tanárképző intézetnek ad helyet, s itt helyezzük el a központi laboratóriumunkat is. Elmondhatjuk, oktatási-kutatási munkánk során az innovációnak és a gyakorlati képzésnek adunk előnyt. Ennek eredményeképpen külső tudományos kutatási megrendelésekből – így például anyag- és termékvizsgálatból – eredő bevételeink immár elérik a kétszázmillió forintot, s ezzel nagyban hozzájárulunk az egyetem és a kar pénzügyi helyzetének stabilizálásához.

Díszdoktort és egyetemi díszpolgárt avattak

A faipari mérnöki kar 44. tanévnyitóján a NYME díszdoktorává avatták dr. Borisz Naumovics Ugolev akadémikust, a Moszkvai Erdőtechnikai Egyetem nyugalmazott professzorát. Az egyetem díszpolgára címben Lux András okleveles kohómérnök, a Westinghouse Corp. Haditengerészeti Részlegének nyugalmazott anyagkutató mérnöke részesült.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Biztonságosabbá lehet tenni a közlekedést?

Tovább olvasom