Kisalföld logö

2018. 06. 24. vasárnap - Iván 12°C | 20°C Még több cikk.

A külügyminisztérium tanulmányozza a bakui jegyzéket

A Külügyminisztérium tanulmányozza azt a jegyzéket, amelyet Azerbajdzsán küldött csütörtökön valamennyi EU-tagállam állandó brüsszeli képviselőinek; a dokumentumban közölték, hogy Ramil Sahib Safarovot az azeri jogszabályoknak és a nemzetközi jogi normáknak megfelelően helyezték szabadlábra. Martonyi János külügyminiszter fogadta Országos Örmény Önkormányzat vezetőit. Örményországot és Azerbajdzsánt a NATO-főtitkára óva intette a háborúskodástól, és a feszültség enyhítésére szólította fel. Aggodalmát fejezte ki a hazájába szállított azeri katonatisztnek adott elnöki kegyelem miatt az ENSZ főtitkára.
A Külügyminisztérium tanulmányozza azt a jegyzéket, amelyet Azerbajdzsán küldött valamennyi EU-tagállam állandó brüsszeli képviselőinek; a dokumentumban közölték, hogy Ramil Sahib Safarovot az azeri jogszabályoknak és a nemzetközi jogi normáknak megfelelően helyezték szabadlábra - közölte Kaleta Gábor, a tárca sajtófőosztályának vezetője az MTI-vel.

Előzőleg Elman Abdullayev azeri külügyi szóvivő Bakuban azt közölte, hogy Azerbajdzsán Magyarországhoz intézett jegyzéket.

A trend.az azeri portál szerint az azeri külügyi szóvivő újságíróknak elmondta, a jegyzékben az is olvasható: az ország alkotmánya kizárólagos joggal ruházza fel az államfőt, hogy kegyelmet gyakoroljon. A szóvivő szerint a Safarov-ügyet a Hegyi-Karabah feletti fennhatósággal kapcsolatos konfliktus tükrében kell vizsgálni, mivel Safarov tanúja volt az azeri lakosság ellen örmények által végrehajtott etnikai tisztogatásoknak.

Martonyi János külügyminiszter hivatalában fogadta Serkisian Szeván Simont, az Országos Örmény Önkormányzat elnökét és Avanesian Alex Artin elnökhelyettest. A Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető kifejezte szándékát, hogy a magyarországi örmény kisebbség ismereteit, kapcsolatrendszerét is szeretné igénybe venni a jelenlegi feszültség oldásáért és a magyar-örmény kapcsolatok javításáért.

Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár óva intette a háborúskodástól, és a feszültség enyhítésére szólította fel Jerevánt és Bakut.

Rasmussen beszédet mondott a jereváni állami egyetem hallgatói előtt, és találkozott Szerzs Szargszján köztársasági elnökkel.

"Azerbajdzsánnak és Örményországnak nem szabad visszasodródnia a háborúba - mondta a NATO főtitkára az örmény fővárosban a diákok előtt. Hangsúlyozta, hogy a térség népeinek "egyedül a békés politikai rendezés válhat hasznára", hozzátéve, a NATO a béke helyreállításában és a térség fejlődésében érdekelt.

John Kerry amerikai szenátor, a szenátus külügyi bizottságának elnöke, 2004-es demokrata párti elnökjelölt elítélte, hogy Azerbajdzsán államfője szabadon engedte a 2004-ben Budapesten örmény tiszttársát meggyilkoló azeri Ramil Safarovot.

Erről a PanARMENIAN.Net örmény hírportál számolt be. Kerry közleményében azt írta: "Felháborított és megdöbbentett, hogy Azerbajdzsánban nemcsak ünnepélyesen fogadták Safarovot, hanem megkegyelmeztek neki, előléptették és hősként bántak vele. A fölöslegesen provokatív cselekedet veszélybe sodorja az ezen országok közötti törékeny békét, és kárt okoz az azerbajdzsáni kormány hitelességének".

Az Örményország Európai Barátai (EuFoA) nevű civil szervezet üdvözli, hogy az Európai Unió és a nemzetközi közösség példátlan módon elítéli a Ramil Safarovnak adott azeri elnöki kegyelmet; a szervezet egyúttal kifejezi reményét, hogy Örményország és Magyarország képes lesz mihamarabb rendezni a két ország viszonyát - áll az EuFoA brüsszeli közleményében.

Bukarestben tiltakoztak csütörtökön a romániai örmények: petíciót adtak át a bukaresti magyar nagykövetnek, nemtetszésüket fejezve ki amiatt, hogy Magyarország átadta Azerbajdzsánnak Ramil Safarovot. Tiltakozó megmozdulásokról adtak hírt Ciprusról és Görögországból is.

A bukaresti tüntetést a romániai örmények püspöksége és a romániai örmények szövetsége szervezte.

A Közgép esetleges szerepét és Győri Tibornak, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkárának családi kapcsolatait is firtatja az azeri kiadatási ügyben a Demokratikus Koalíció (DK) ügyvezető alelnöke az Orbán Viktor kormányfőhöz címzett írásbeli kérdésében. A kormányszóvivői iroda azt a tájékoztatást adta, hogy Győri Tibor semmilyen rokoni kapcsolatban nincs és nem is volt a DK-közleményben említett Csutora Lászlóval.

Az MSZP betekintést kér azokba a döntés-előkészítő iratokba, amelyek az azeri baltás gyilkos átadását megelőzően születtek.

Bárándy Gergely országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón elmondta: Navracsics Tibor igazságügy-miniszterhez fordult, azt kérve, tegye lehetővé, hogy betekinthessen a tárcánál ez ügyben keletkezett dokumentumokba.

Az MSZP-s politikus kiemelte, hogy a kiadatási döntéseket mindig szakmai egyeztetés előzi meg, előkészítő anyagok születnek az igazságügyi és a külügyminisztériumban, valamint a hírszerzésnél is. Szerinte ezek ismeretében megállapítható lenne, hogy ki milyen mértékben felelős Ramil Safarov kiadatásáért.

Olvasóink írták

  • 1. embertelen 2012. szeptember 06. 23:19
    „Martonyi és Szijjártó mikor fog már lemondani? Egy ilyen, világra szóló balhé után egy kultúrnép külügyminisztere már rég lemondott volna. Orbán most védi még őket azzal, hogy saját hazugságaival próbálja róluk elterelni a figyelmet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tétényi: Esztergomnak elfogy a pénze

Az esztergomi önkormányzat számláin jelenleg annyi pénz van, hogy a segélyeket ki lehet fizetni.… Tovább olvasom