Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

A kultúra városává nyilvánítja Pécset a helyi közgyűlés

A kultúra városává nyilvánítja Pécset és kulturális díjat alapít a város közgyűlése következő ülésén - jelentette be Páva Zsolt polgármester szombaton a baranyai megyeszékhelyen.

"A közgyűlés január 27-én határozatban fogja Pécset a kultúra városává nyilvánítani. Magyarországon a mi városunk lesz hivatva örök időkre emléket állítani e nép, e nemzet kultúrájának" - mondta a politikus a Kodály Központban, Berecz András és barátainak a magyar kultúra napján tartott Angyalfütty című előadása előtt.

A fideszes polgármester megjegyezte: az ehhez szükséges lépéseket megtették, a város mottójául szolgáló kifejezést jogi védelemben is részesítik. "Ma már senki sem kérdezheti meg, ugyan miért is a kultúra városa Pécs, kézenfekvő a bizonyíték.

Az elmúlt húsz évben sokat fejlődött, változott az ország, a városok csinosodtak, szépültek, de olyan ütemben, a lépcsőket hármasával, négyesével szedve, ahogy Pécs tette, talán egyetlen város sem volt képes" - mondta.

Hozzátette: korábban sokan jártak Pécs előtt, de a baranyai megyeszékhely sereghajtóból az élboly tagja lett, mert szövetkezett kultúrájával, hagyományaival, értékeivel, s jó lóra tett, amely elvitte a sikerhez. "Mi tudjuk, hogy a sikerhez az út a kultúrán át vezet. Európa kulturális fővárosaként megmutattuk a világnak, mire képes Magyarország. Milyen gazdag kultúrtörténete, milyen szokásai voltak és vannak az itt élőknek, s hogyan vagyunk képesek Európa egyik legzöldebb városában együtt élni a természettel, s ha kell, meg is védjük azt" - jegyezte meg.

Úgy vélte, Pécs és a pécsiek megmutatták, mennyire fontos számukra a művészet és nem csak a múltból élnek, hanem a jövőnek is: megmutatják, mit nyújtanak számunkra megújult köztereik, új kulturális intézményeik. "Sokan voltak, akik kételkedtek bennünk. Valószínűleg azért, mert nem ismerték az itt élőket. Ők kételkedtek, mi bizakodtunk és dolgoztunk. Építettünk és szerveztük a programokat, s a munkának meg lett az eredménye" - mondta Páva Zsolt. A polgármester szólt arról is, hogy a város kulturális díjat alapít. A Pécs kulturális nagydíjával azok munkáját ismerik el, akik életükkel, munkásságukkal, tehetségükkel kiemelkedően járultak hozzá a város szellemi és kulturális gyarapodásához.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődött a magyarországi Liszt-év

A Nemzeti Filharmonikus Zenekar ünnepi hangversenyével szombaton este megkezdődtek a magyarországi… Tovább olvasom