Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

A külföldiek ellen is tüntetnek

A megfeszített munkatempó és a szabadságolások korlátozása miatt demonstrálnak.

"A mi autónk – a mi munkavállalóink" szlogennel tüntetést szervez december elsejére a Magyar Suzuki Rt. esztergomi üzeme elé a Liga Szakszervezetek. Az érdekvédelmi szervezet szerint ugyanis gondok vannak a szabadságolásokkal, a szombati műszakokkal és WC-re sem lehet kijutni munka közben.

2*10 perc

A Suzuki vezérigazgató-helyettese, Fórián István hazugságnak nevezte a szakszervezetek állításait. Szerinte nem igaz, hogy nincs idő mosdóba menni: egy műszak alatt háromszor van szünet, kétszer tíz percre, valamint egy félórás ebédszünetre leáll a szalag. A szabadságolásokkal kapcsolatban elmondta, hogy minden munkavállaló egy évre előre meg tudja tervezni a szabadságát, ugyanis a cég augusztusban két hétre, valamint december végén egy hétre menetrendszerűen leáll. Ezzel szemben a Liga tudomása, és egyes lapinformációk szerint a szabadságokkal az a gond, hogy év végén a ki nem vett szabadnapokat nem lehet kivenni, hanem kifizetik pénzben. Ez azért lehet rossz, mert a dolgozók nem tudják, hogy jövedelmükből mennyi a szabadságmegváltás, és mennyi a jutalom. Fórián a kötelező szombati munkavégzést is hazugságnak nevezte, mivel ezekre a műszakokra túlórapénz ellenében, önként lehet jelentkezni.

Kozák László, a Liga Szakszervezetek osztályvezetője a FigyelőNetnek elmondta: nincsenek pontos információik a gyárban uralkodó körülményekről, mivel oda nem engedték be a szakszervezeteket, így ő is csak személyes beszélgetések során tudott tájékozódni az állapotokról. Sokan még neki sem nyilatkoztak, mondván, nem akarnak bajba keveredni.

Lapunk is igyekezett megszólaltani a gyárban dolgozókat, de senki nem vállalata, hogy a cégnél uralkodó állapotokról nyilatkozzon. Egy forrásunk szerint az üzemben "meglehetősen hűvös a hangulat", míg mások sokkal kritikusabban, élesebb szavakkal írták le munkaadójukat.

Pozícióban az erdélyiek

Kozák azt is elmondta, hogy a gyárban sok külföldi állampolgár dolgozik, akik, a munkavállalók szerint letörik a fizetéseket.  A gyár személyzeti politikája az, hogy nem helyieket emelnek művezetői pozícióba, hanem például erdélyi munkavállalókat, akik jobban függenek a cégtől.

Fórián elismerte a külföldiek alkalmazását. A cégnél alkalmazott  3100 főből mintegy kilencszázan Szlovákiából, százan pedig Erdélyből járnak dolgozni. A vezető szerint erre az utánpótlás miatt van szükség.

A Liga Szakszervezeteknél is fontosnak tartják az utánpótlást. A csütörtök délután kezdődő demonstrációra különbuszokkal szállítják a résztvevőket, és szeretnék elérni, hogy a Suzukinál is legyen szakszervezet. A cégnél működő üzemi tanács ugyanis Kozák szerint nem konfrontatív testület, hanem az a feladata, hogy – a cégvezetéssel együttműködve – azon dolgozzon, hogy a vállalat minél nyereségesebb legyen.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Berlin nem tudott kapcsolatba lépni az iraki túszejtőkkel

A németországi közélet kiemelkedő egyéniségei fogtak össze, hogy megmentsék az Irakban elrabolt… Tovább olvasom