Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A kukába kerültek Kolozsváron Mátyás király koszorúi

Az igazgató kijelentette, ha nem távolították volna el a koszorúkat, azt kockáztatták volna, hogy az egyetemet bírságolják meg a műemlékvédők.
Műemlékvédelmi okokra hivatkozva a szemétbe dobatta a Mátyás király kolozsvári szülőházában működő Képzőművészeti és Formatervezési Egyetem vezetősége azokat a koszorúkat, amelyek a hét végén a király születésének 570. évfordulója alkalmából kerültek az épületre.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Kolozs megyei szervezete az egyik közösségi portálon tett közzé fotóriportot arról, ahogy Fodor Tamás, Magyarország kolozsvári konzulja és az RMDSZ alkalmazottjai hétfőn kiveszik a kukából az eldobott koszorúkat, és átviszik azokat a Mátyás szoborcsoporthoz, a város főterére.

A Szabadság című kolozsvári napilap keddi számában Calin Lespuc, az egyetem ügyvezető igazgatója azzal indokolta a koszorúk eltávolítását az épület homlokzatáról, hogy a megemlékezések szervezői nem mutatták be a műemlékvédelmi hatóság engedélyét a koszorúk elhelyezésére. Az igazgató kijelentette, ha nem távolították volna el a koszorúkat, azt kockáztatták volna, hogy az egyetemet bírságolják meg a műemlékvédők.

Virgil Pop, a Területi Műemlékvédelmi Bizottság főtanácsosa viszont azt mondta a Szabadságnak, hogy nem történt semmilyen beavatkozás a műemlék épületen, ha a falon már rajta voltak azok a kampók, amelyekre a koszorúkat felakasztották. Virgil Pop úgy vélte, kicsinyességre vall, hogy műemlékvédelmi okokra hivatkoztak, ahelyett, hogy "férfiasan bevallották volna: igen, zavarnak bennünket a koszorúk, vagy a piros-fehér-zöld szalag". Mindezt annál inkább visszatetszőnek találta, mert - mint megjegyezte - az egyetem ajtó- és ablakcseréknél elmulasztotta a műemlékvédelmi engedély kiváltását.

A Mátyás-napok szervezői elmondták, hogy a kampókat nem ők helyezték el az épületre. Máté András Levente, az RMDSZ Kolozs megyei szervezetének elnöke sajnálatosnak tartotta, hogy az Európai Kulturális Főváros címére pályázó Kolozsváron egy felsőoktatási intézmény vétette le a koszorúkat, amelynek a tolerancia és a multikulturalizmus jegyében kellene nevelnie a fiatal generációkat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Halálos késelés Miskolcon: hajléktalan ölte meg ismerősét

Elfogtak egy 43 éves hajléktalan férfit, akit azzal gyanúsítanak, hogy megölte alkalmi ismerősét… Tovább olvasom