Kisalföld logö

2017. 01. 24. kedd - Timót -6°C | -3°C Még több cikk.

A krónikus fáradtság gyógyítható

Egyre inkább terjed a krónikus fáradtság szindróma nevű, titokzatos tünetcsoport. Az ember, ha ilyen betegség éri, sokféle és nagyon kellemetlen tünetet észlel magán. Halálosnak ugyan nem halálos – de jóformán elviselhetetlenné teszi az életet. A beteg éjjel nem tud aludni – vagy épp állandóan alszik –, nappal pedig nem tud dolgozni.
Ausztrál kutatók újabban föltételezik: a krónikus fáradtság szindróma fertőzéses eredetű is lehet, pontosabban az Epstein-Barr vírus okozta nyirokmirigy-gyulladás is lehet előzmény. A vélekedést arra alapozzák, hogy nyirokmirigy-gyulladásssal is járó nátha-, influenzaszerű megbetegedés után gyakori a krónikus fáradtság. De mi is ez a titokzatos betegség, s hogyan kezelhető? – kérdezzük dr. Mayer Pétert, a hódmezővásárhelyi Erzsébet-kórház neurológiai osztályvezető főorvosát.

A tünetek összetettek – és összességük rendkívül kellemetlen. A beteg fáradtságot, kimerültséget érez – mely pihenés, illetve tornagyakorlatok végzése után sem szűnik –, és a legkülönbözőbb szervek fájdalma is jelentkezhet. Gondolkodási zavarral is járhat: feledékenység, zavartság, lelki kimerültség, illetve beszéd- vagy fölismerési probléma lép föl. Túlérzékenység szintén társulhat hozzá: fényre például éppúgy érzékennyé válhat az ember, mint az erős hangokra, kémiai anyagokra.

Álmatlanság, alvászavar is bekövetkezhet, az embert rémálmok gyötrik. Érzelmi labilitás, szorongás, depresszió tünetei ugyancsak jelentkezhetnek. Fölborul a zsigeri idegrendszer s a hormonális rendszer működése; szédülékenység, pajzsmirigy-elégtelenség következhet be, és így tovább – hosszú tehát a lista. A tünetek közös jellemzője: kialakulásukat fokozott stresszel járó állapot előzi meg. Erős „hajtás" után hirtelen sokkal rosszabbul teljesít a krónikus fáradtság szindrómában szenvedő – szemben az egészséges emberrel, akinél a nagyobb kihívás nagyobb erőforrásokat tud mozgósítani.

S hogy mi hozza létre a szindrómát? A kutatók valóban többször gondoltak már kórokozó szerepére, és végeztek is vizsgálatokat ez ügyben – de vírusfertőzéseket csak hirtelen kialakuló betegség hátterében találtak. Amikor viszont lassan jött létre a szindróma, nem lehetett fertőzést kimutatni. Genetikai eredetű is lehet – kutatások során észlelték: több olyan gén is hibásan fejlődött ki krónikus fáradtság szindrómában szenvedőknél, mely a sejtjeinek energia-anyagcseréjét, oxigénfölhasználását szabályozza. Családi halmozódást is megfigyeltek, mely erősíti az örökletes hajlam lehetőségét. De immungyengeség következtében is létrejöhet.

A diagnózis létrehozása nem könnyű. Sok mindent ki kell zárni laboratóriumi vizsgálatokkal – a vérszegénységet, a fehérvérűséget, a kollagén betegségeket, a cukorbetegséget, a pajzsmirigy-, az izombetegségeket, a gyulladásokat, a fölismerhető, krónikus fáradtság szindrómához nem vezető fertőzéseket, s így tovább –, mire nem marad más lehetőség, mint a krónikus fáradtság szindróma. S mit tegyen, aki ilyen tüneteket észlel magán?

Mindenképpen forduljon orvoshoz – hisz lehetséges: nem krónikus fáradtság szindrómáról, hanem valamilyen más, súlyos, ám gyógyszerrel jól kezelhető betegségről van szó. De akkor sem nélkülözhető az orvosi segítség, ha bebizonyosodik: a beteg tényleg krónikus fáradtság szindrómában szenved.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tulipános nyílt nap

Győr. A Tulipános Általános Iskola (Rónay J. u. 4.) ma reggel 8 órától 10 óráig nyílt napot… Tovább olvasom