Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

A krízismentőöv segít

Győr-Moson-Sopron - A gyakorlatban mától – hivatalosan augusztus 1-jétől – november 30-ig egyszeri, kis összegű, vissza nem térítendő támogatást igényelhetnek azok, akik a gazdasági válság miatt krízisbe kerültek. A jegyzők készülhetnek, mert az igények hozzájuk érkeznek.


Augusztus elejétől november 30-ig az egyszeri segítséget azok a krízishelyzetbe került aktív korúak kaphatják meg, akik nem részesülnek önkormányzati támogatásban, illetve azok a családok, amelyek jövedelme nem haladja meg a nettó minimálbér összegét (ez idén havi 57.815 forint). A kérelmek elbírálásánál elsődleges szempont lesz az is, hogy van-e kiskorú gyermek a családban.

A támogatási összeg legkevesebb 20, legfeljebb 50 ezer forint lehet, de kivételes méltánylást igénylő esetekben akár a 100 ezer forintot is elérheti.
Az érintettek augusztus 1-jétől fordulhatnak a helyi jegyzőkhöz. Ők  a szociális szolgálatokon keresztül állapítják meg, hogy a kérelem megfelel-e jogszabályi feltételeknek. Ha igen, akkor azt a nyugdíjfolyósító igazgatóság regionális szervezeteihez továbbítják, és 30 napon belül intézkednek a támogatás kiutalásáról, amely legkevesebb 20, legfeljebb 50 ezer forint lehet, de kivételes méltánylást igénylő esetekben akár a 100 ezer forintot is elérheti. Az utóbbi esetekben számításba veszik, hogy a családban mind a két felnőtt elveszítette-e munkahelyét, vagy hogy a családban a jövedelem legalább 30 százalékkal csökkent-e, illetve hogy a lakáshitel törlesztőrészletének növekedése elérte-e a 30 százalékot. A segítséget egyszer lehet megkapni. Mivel méltányos segélynek minősítették, nem kell utána adót fizetni.

A legnagyobb rohamra (ha valóban lesz ilyen) a nagyvárosi jegyzők készülhetnek. Dr. Horváth Klára győri aljegyző egyelőre annyit tudott mondani, hogy a feladatot természetesen meg fogják oldani. Értesítést vagy háttéranyagot azonban a múlt héten nem kapott az önkormányzat, de segíteni fognak a kérvényezőknek.

Paár Mária most veszíti el állását, s ha záros határidőn belül nem talál munkát, a krízisalaphoz fordul. A legnagyobb lelki segítséget a családjától s unokájától, Horváth Martintól kapja. Fotó: H. Bar
Paár Mária most veszíti el állását, s ha záros határidőn belül nem talál munkát, a krízisalaphoz fordul. A legnagyobb lelki segítséget a családjától s unokájától, Horváth Martintól kapja. Fotó: H. Bar

Sokkal nyugodtabban várja a hetet dr. Tóth Zoltán, Darnózseli körjegyzője, aki az eddigi tapasztalatokra hivatkozva azt mondja, a kistelepülésen élők szemérmesebbek, ha segélyért vagy támogatásért kell az önkormányzathoz fordulni – náluk legalábbis ez a helyzet. Az is igaz, hogy a falvakban valamivel kisebb azoknak az aránya, akik olyan gyárakban dolgoznak, amelyeket a gazdasági válság a leginkább sújt. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne találnánk sajnos szép számmal példát ilyenre is. Íme: az Enesén élő Paár Mária 55 éves, s néhány napja tudja, hogy szeptember 2-tól megszűnik a munkahelye: ˝Nem az elbocsátások ténye ért váratlanul, hiszen tudtuk, hogy lesznek leépítések, hanem az, hogy tizenkét év után én is elveszíthetem a munkahelyemet. Egyelőre nem tudom, hogy mit csinálok majd a jövőben, hallani hallottam arról, hogy például Dunakilitin van munkalehetőség, de egyelőre várok szeptemberig. Három hónapos végkielégítést kapok, utána lesz nehéz a helyzetem, ha nem lesz addigra újra munkahelyem. A krízisalapról most hallok, s ha valóban nagy bajba kerülök, akkor meg fogom próbálni igényelni, mert ez az egyszeri segítség is jól jön annak, aki alól kihúzzák a talajt.˝


Hol juthatunk hozzá a kérelemhez?

A kérelemnyomtatvány letölthető a www.szmm.gov.hu és www.onyf.hu honlapokról, valamint elérhető a települési önkormányzatok ügyfélszolgálatain. A kitöltött és aláírt igénylőlapokat minden esetben a jegyzőhöz kell benyújtani. Az MSZP helyi szervezetének tájékoztatása szerint mosonmagyaróvári irodájukban szerdánként 9 és 12 óra között ők is segítenek a nyomtatványok beszerzésében és kitöltésében.

Olvasóink írták

  • 2. Bárándi 2009. augusztus 04. 13:11
    „tricse: egyetértek!”
  • 1. tricse 2009. augusztus 04. 11:58
    „Ez úgy baromság ahogy van! Mennek majd a pénzért megint azok akiknek igazán nincs is rá szükségük csak zsigerből igényelnek már! Semmi rászorultsági szűrő--a jövedelemigazolás nem az--és semmi értelme az egésznek valamint rohadtul igazságtalan és demagóg intézkedés a balfék kormányunk részéről!
    Ebből a pénzből szeptemberben minden diák ingyen kaphatta volna meg a tankönyveit! Na ez lett volna a segítség és a méltányosság!!!!!!!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baleset: teljes útzár az M1-esen Bábolnánál

Baleset miatt teljes szélességében lezárták az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalát Bábolna… Tovább olvasom