Kisalföld logö

2018. 04. 21. szombat - Konrád 11°C | 24°C Még több cikk.

A közoktatás minden irtózás ellenére is állami feladat

A kormány és a közoktatás kapcsolatát az ördög és a tömjénfüst esetéhez hasonlítja az a levél, amelyet tizennégy rábaközi polgármester írt Hiller Istvánnak. Az oktatási minisztertől azt kérik a kisiskolák érdekében, hogy kezdeményezzenek törvénymódosítást.
Rábaközi polgármesterek levelet írtak Hiller Istvánnak. A községvezetők „végső elkeseredésükben és reménytelen helyzetükben” fordultak az oktatási miniszterhez a „közoktatás terén reformintézkedések kapcsán hozott kormánydöntések ügyében”. Azokra a szerintük anomáliákra hívják fel a figyelmét, amelyek a közoktatásban olyan káros folyamatokat indíthatnak el, ahonnan nincs visszaút.
„Mi, polgármesterek komolyan vettük azokat a kormányzati elképzeléseket, (...) hogy központi szándék a kistelepüléseken az óvodák és az alsó tagozatos iskolák megtartása. Ugyanakkor mélységes felháborodással vettük tudomásul, hogy a költségvetési és oktatási törvényben olyan gyermek-, illetve tanulólétszám-határokat állapítottak meg, amelyeket képtelenek vagyunk teljesíteni és amelyek ellentmondanak az előzőekben említett hangzatos kijelentéseknek” – fogalmaznak a polgármesterek.
Leírják azt is, hogy az elégtelen finanszírozást a kistérségi társulásoknak juttatott többletpénz sem képes ellensúlyozni, ami a településeiket a leszakadás, az elnéptelenedés és a vidék elsorvasztásának irányába sodorja.

Hiábavaló a szerveződés

„ Hiábavaló elhatározásnak bizonyult, hogy a kedvezőbb finanszírozás reményében beléptünk a többcélú kistérségi társulásba, mivel a jelenlegi teljesíthetetlen létszámfeltétek miatt alsó tagozatos iskoláink, óvodáink bezárására, helyben történő megszüntetésére kényszerülünk. (...) A magatehetetlenség odáig fajult, hogy korábban partneri kapcsolatban lévő önkormányzatok polgármesterei egymásnak feszülve igyekeznek »gyermekeket importálni« óvodájukba, iskolájukba, mindenféle kecsegtetőbbnél kecsegtetőbb lehetőségeket kínálva” – szól a tájékoztató Hiller miniszternek.
A polgármesterek szerint a kormányzat és a minisztérium részéről cinikus megnyilvánulás az, hogy a közoktatás minden gondját a központi költségvetés kiigazításának leple alatt az önkormányzatokra hárítja. Felteszik a kérdést: kinek a feladata a közoktatás feltételeinek biztosítása? „Amennyiben ugyanis önkormányzati feladat, azon esetben az önkormányzati törvény az állam feladatává teszi az ehhez szükséges anyagi források legalább minimális szintjének biztosítását. Erre azonban évek óta hiába várunk, sőt a helyzet egyre inkább rosszabbodik. Ugyanakkor, ha a közoktatás állami feladat, akkor ennek minden ódiuma az államot terhelné. Ettől pedig a kormány a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetben minden bizonnyal irtózik, »mint ördög a tömjénfüsttől«.”
Levelük végén az aláírók kérik a minisztert, hogy fontolja meg még egyszer a közoktatás területén tett intézkedéseit, és kezdeményezzen olyan törvénymódosítást, amely lehetővé teszi számukra az alapnormatíván felül az ösztönző támogatáshoz való hozzájutást akkor is, ha nem tudják teljesíteni az óvodák és alsó tagozatos iskolák vonatkozásában a törvényben előírt minimális létszámhatárokat.

Reméljük, tudomásul veszik

A polgármesteri levél megírását Takács Lajos, Dénesfa első embere kezdeményezte. „Úgy érezzük, hogy reform címszó alatt árkokat ás a kormányzat. Szülők, pedagógusok, községvezetők, intézményvezetők veszekednek az iskolákon, óvodákon. A levéltől azt várom, hogy tudomásul veszik a véleményünket, még ha nem is veszik figyelembe” – jegyezte meg Takács Lajos.

Kapkodás van

A farádi polgármester, Tompos Béla abban bízik, hogy a minisztériumban méltányolják kérésüket.
– Hirtelen zúdultak ránk a szigorú, mondhatnám goromba intézkedések – indokolta, miért is látta el kézjegyével a „Hiller-levelet”. – Ha időben kapunk tájékoztatást, fel tudunk készülni, de így csak kapkodás van, a községek keresik a helyes megoldást. Mi is keressük az esetleges partnereket, de érzésem szerint egyes kistelepülések irreális igényekkel lépnek fel. Körültekintőbb, okosabb intézkedéseket várnánk a kormányzattól, hogy a községek és az intézmények tudjanak előre tervezni.
„ Legalább a figyelmet próbáljuk felhívni a kistelepülések gondjaira. Azt hangoztatják, hogy nem cél a vidék sorvasztása, ugyanakkor a pénzügyi helyzet, az előírások arra kényszerítik a községeket, hogy bezárják iskolájukat, óvodájukat. Az ige és a valóság közt tehát sajnos igencsak nagy különbség van” – mondta el érdeklődésünkre a szintén aláíró Póczik András páli polgármester.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bécs után Sopronban játszik a Fradi

Az NB III-ban szereplő és jelenleg a 4. helyen álló SVSE-GYSEV vendégeként jövő csütörtökön –… Tovább olvasom