Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

A közelség hatszorozza az árakat

Két szempont határozza meg, hogy egy településen mennyibe kerülnek az ingatlanok.
A térségben két fő szempont határozza meg az egyes települések ingatlanárait, a fontosabb természetesen, hogy milyen távolságra helyezkednek el Győrtől. De van egy hajszállal kevésbé érthető szempont is, mégpedig az, hogy hány településre fekszenek a megyeszékhelytől. Ez utóbbi igen kiélezetten mutatkozik meg például Pázmándfalun és Nyalkán. A két falu között mindössze két kilométer a távolság, mégis a Győrhöz közelebb eső Pázmándfalun háromszor annyiért kelnek el az önkormányzati telkek, amennyiért Nyalkán nem lehet rájuk vevőt találni. Az egyik helyen 3000 – helyi lakosoknak 2000 – forintért árulják az építési terület négyzetméterét, a másik helyen ugyanez 800 forintba kerül(ne). Pázmándfalun egyébként 6–7 millió forintért lehet eladni egy átlagos családi házat.

Harminctól felfelé

Talán nem mondunk meglepőt azzal, hogy a „legelőkelőbb" település Győrújbarát, amit huszonöt-harminc évvel ezelőtt elsőként ért el a ma is tartó kiköltözési hullám. A drágább, új építésű családi házak 30 és 40 millió forint között mozognak, de vásároltak már itt 60 millióért is ingatlant.

A legnépszerűbb „sávja" a térségnek a szigetközi út. Aki régen járt erre, az alkalmasint igen meg fog lepődni, mivel az utóbbi években emelt lakótelepekkel együtt szinte összeérnek a régi, jól ismert falvak. A kiköltözési dömping Győrújfalu után szép sorban elérte Győrzámolyt, Győrladamért és már jó ideje Dunaszeget is. Ezért azt mondhatjuk, hogy a második legkeresettebb községe a térségnek mindenképpen Győrújfalu. A házak ára 15 és 25 millió forint között mozog, a telkek négyzetmétere átlagosan 10 ezer forint. Ugyanakkor jellemző, hogy az ingatlanforgalom minimális, mivel aki 20–25 millió forintot tud rászánni egy házra, az már bizonyos, hogy inkább építkezni fog.

Más világ

Ahogy távolodunk Győrtől, harminc-harmincöt kilométerre egy egészen más világba csöppenünk. A déli megyehatárról Csikvándot emelhetjük ki, ez az egyik legolcsóbb települése a térségnek. Nem ritka a 2 és fél millió forintért kínált ház, ennél csak Szerecseny olcsóbb, ahol 2 millióért is hirdetnek épületet. A felső ár általában 5 millió, vagyis még mindig igen jó befektetésnek számít a többnyire külföldről és Győrből az utóbbi években érkezett vevőknek. A település mindent megtesz a fiatal lakosság megtartásáért, ez azonban az álláskínálat miatt igen nehéz feladat. Elég csak egy ok: a 21–24 ezer forintos buszbérletet sem a dolgozó, sem a kisvállalkozó nem tudja kifizetni, ezért maradnak a nagyvállalatok. Még így is igaz azonban, hogy a csikvándiak többsége nem a 18 kilométerre fekvő Pápán, hanem Győrben és Téten keresi a kenyerét.

Száz forint négyzetmétere

És ahol mindent megtesznek az új lakókért: a frissen csatlakozott Bakonyszentlászló. Érdemes az olvasónak megkapaszkodni: száz, azaz száz forintért árulja az önkormányzat a tanácsi rendszerben kialakított telkek négyzetméterét, magyarán szólva ugyanannyiért, mint amennyibe a rendszerváltás előtt kerültek. Csakhogy azóta a vízen és villanyon kívül van gáz- és szennyvízvezeték, valamint föld alatt elvezetett optikai telefonkábel. Így egy igen tekintélyes méretű, 1500 négyzetméteres, összközműves építési telekhez 150 ezer forintért lehet hozzájutni ebben a bakonyaljai faluban, sőt, tavaly még ebből százezret az önkormányzat állt az első építkezők esetében.

A magánkézben lévő ingatlanok ára ennek természetesen a többszöröse: egy 1800 négyzetméteres telek általában egymillió forint. A szomszédos Fenyőfőn is hasonló a helyzet, a harminc-negyven éves házakat általában 6 millióért lehet eladni, és hogy hol van mindez egy Győrújb aráthoz képest, azt mutatja, hogy nemrég mindössze 12 millióért kelt el egy új építésű, sokszobás, eredetileg fogorvosi rendelőnek szánt épület, telekkel együtt.

Egy utolsó, jellemző példa: az utóbbi évben hatalmasat ugrott Győrszemere-Nagyszentpál keresettsége, mivel az új utcák megnyitása után, tavaly még harmadannyiért jutottak itt telekhez a beköltözők, mint az öt kilométerrel arrébb fekvő Győr-Gyirmóton. Ma ez a szorzó már csak kétszeres, vagyis egy építési telket 6–7 millió forintért árulnak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyhétnyi kortárs irodalom

Hagyomány és megújulás jellemzi a VIII. megyei irodalmi hét programját. Tovább olvasom