Kisalföld logö

2017. 11. 24. péntek - Emma 3°C | 9°C Még több cikk.

A közeli hozzátartozók egészségügyi járulék fizetéséről

2007. április 1-jétől az eltartott közeli hozzátartozók is kötelesek lesznek egészségügyi szolgáltatási járulékot fizetni a természetbeni ellátásokra (pl.: orvosi, kórházi ellátásra, gyógyszertámogatásra) való jogosultságuk megszerzése érdekében.
A módosítás nem érinti, azaz továbbra is jogosultak külön járulékfizetés nélkül egészségügyi szolgáltatásra pl.: a kiskorú személyek, a közép- vagy felsőfokú oktatási intézmény nappali tagozatos tanulói, hallgatói, a gyesen lévők, a gyermeknevelési támogatásban, ápolási díjban részesülők, a nyugdíjasok, az átmeneti vagy rendszeres szociális járadékban, rendszeres szociális segélyben részesülők, továbbá a szociálisan rászoruló személyek (akik nem rendelkeznek vagyonnal, és a havi jövedelmük egyedülállóként 40 695 forint, családban élőként az egy főre jutó havi jövedelmük 27 130 forint), amennyiben a rászorultságról a települési önkormányzat polgármestere hatósági bizonyítványt állít ki.

Április 1-jétől tovább bővül ez a kör azokkal, akiknek legalább 50 százalékos mértékben megváltozott a munkaképessége, és erről a Nyugdíjigazgatóságtól igazolással rendelkeznek, de ellátásuk nincs. Emellett bővül még a hajléktalanokkal, és azokkal a személyekkel, akik a reájuk irányadó nyugdíjkorhatárt betöltötték, de jövedelmük nem haladja meg a minimálbér 30 százalékát (havi 19 650 forintot).

Azoknak a nem biztosított személyeknek, akik egészségügyi szolgáltatásra az előzőeken kívül egyéb jogcímen sem jogosultak, a 07T1011-es számú nyomtatványon kell bejelentkezniük az állami adóhatóságnál, és havonta a minimálbér (2007-ben havi 65 500 forint) 9 százalékát befizetni. Ha azonban a lakóhely szerinti települési önkormányzat polgármestere igazolja, hogy az eltartott családjában az egy főre eső jövedelem a minimálbér alatt van, akkor ez a jövedelem, de legalább a nyugdíjminimum (27 130 forint) alapján kell megfizetni a 9 százalékos egészségügyi szolgáltatási járulékot. A fizetési kötelezettséget az eltartott helyett más szerv vagy személy (pl.: eltartó) is átvállalhatja az adóhatóság jóváhagyásával.

A fenti szabályok vonatkoznak az alkalmi munkavállalói könyvvel foglalkoztatottakra is, mivel 2007-től a közteherjegy nem tartalmaz természetbeni egészségbiztosítási járulékot, így e jogviszonyuk alapján nem szereznek jogosultságot egészségügyi szolgáltatásra.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fogadóóra

Mosonmagyaróvár. Sári Gyöngyi önkormányzati képviselő holnap délután 4 és 5 óra között a… Tovább olvasom