Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A korrupció késleltetheti Románia uniós csatlakozását

A korrupció elhatalmasodása megakadályozhatja Románia és Bulgária 2007-es uniós csatlakozását. Az Európai Bizottság május 16-án hozza nyilvánosságra következő jelentését a két ország felkészültségéről, és elképzelhető, hogy az EU-követelmények nem teljesítése miatt érvénybe lép a védzáradék, aminek következtében egy évet késik a két ország taggá válása.
Az független Demokrácia Tanulmányok Központ legfrissebb jelentésében megállapítja, hogy Bulgáriában emelkedett az ismertté vált korrupciós ügyek száma, ráadásul ezek többsége büntetlen marad. A 90-es években a korrupció többnyire a privatizációs ügyletekhez kötődött, mostanra azonban a közbeszerzési pályázatok és az uniós alapok elosztása terén ütötte fel a fejét, és hatalmasodott el az áfacsalás. Következésképpen fennáll a veszélye annak, hogy a szervezett bűnözés kezébe kerül a gazdaság nagy hányadának ellenőrzése. A jelentés szerint kimerültek a korrupció-ellenes küzdelem „soft" eszközei, hatékonyabb módszereket kell találni adminisztratív és politikai szinten.

Az Európai Bizottság Románia esetében is a korrupció elleni küzdelmet jelölte meg, mint a 2007. januári csatlakozási céldátum megvalósulásának legfontosabb feltételét. Michael Leigh bővítési főigazgató a hatályos korrupció-ellenes törvények tényleges alkalmazását és a korrupciós esetek felderítését, hiteles dokumentálását kéri számon Románián.

Olli Rehn bővítési biztos mindkét országot felszólította: vegyenek egy utolsó nagy lendületet, használják minden energiájukat a reformok megvalósítására, irtsák ki a magas szinteken is virágzó korrupciót és mutassák meg, hogy senki nem állhat a törvények felett.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyuszi és csibe

Tovább olvasom