Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

A ''kormányzati jósdáról'' faggatózik a Fidesz

A Fidesz szeretné megnézni azokat a dokumentumokat, amelyek a hírek szerint Szilvásy György kancelláriaminiszter egyik testvére által alapított „Kormányzati Tanácsadó Jósda" küld a kormánytagoknak.
Szijjártó Péter szóvivő arra kéri Szilvásy Györgyöt, hogy egy héten belül adjon időpontot, amikor betekinthet a bizalmas dokumentumokba, illetve arra szólítja fel a kancelláriaminisztert, hozza nyilvánosságra ezeket a jelentéseket. A napokban megjelent sajtóhírek szerint ugyanis a kancelláriaminiszter testvére, Szilvásy Péter Kormányzati Tanácsadó Jósdát alapított, és bizalmas jelentéseket készít, amelyeket kormánytagok, köztük Gyurcsány Ferenc miniszterelnök is megkap.

A Magyar Nemzet szerint a „jósda" egyik interneten fellehető „jelentésében" például arról írnak, hogy a tavaly augusztus 20-án Budapesten hirtelen kitört orkánszerű vihar nem spontán, véletlenszerűen létrejött természeti jelenség volt, hanem „szándékosan, előre megfontoltan és felkészülve létrehozott kollektív tudat manipulálásán keresztül kiváltott paranormál jelenség".

Ki kapja a jóslatokat?

A Fidesz szóvivője írásbeli kérdéssel is fordult a kancelláriaminiszterhez, mert szerinte jogosan vetődik fel, kap-e közpénzt kormányzati forrásból Szilvásy György testvére, valóban rendelt-e tőle ilyen jelentéseket a kormány, valamint az is kérdés, ki kapja meg a „jóslatokat", és ezeket felhasználják-e a kormányzati döntéshozatalban. Ezután az is kérdés, miért nem lépnek fel az ellen, aki a kormányzati szót használja egy vállalkozás nevében. Vajon a jövőben lehet kormányzati vizibicikli-kölcsönzőt vagy kormányzati büfét nyitni, ha a tulajdonos testvére egy kormánytagnak? - tette fel a kérdést a fideszes politikus.

A pártszóvivő szerint joggal kelt felháborodást, hogy Szilvásy György másik testvére, Szilvásy István „szakmai körökben megkérdőjelezett és gyanúsnak vélt módon" újabb állami egészségügyi kinevezést kapott, amivel közpénzből komoly fizetés jár. (Szilvásy István a honvédelmi miniszter felkérésére az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója lesz.)

Az MSZP cáfol

Gál J. Zoltán, a MeH államtitkára a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón elmondta: Szilvásy Péter, a kancelláriaminiszter testvére soha semmilyen megbízást nem kapott a kormánytól tanulmányok elkészítésére, nem volt jogviszonya, szerződése semmilyen kormányzati intézménnyel, így juttatásban sem részesült. Emlékeztetett arra, hogy Szilvásy Péter a legnagyobb ellenzéki párt címére is küldött bizonyos anyagokat.

Arra a felvetésre, hogy megtévesztő lehet, ha egy, a kormánnyal semmilyen kapcsolatban nem álló cég a "kormányzati" jelzőt használja a nevében, az államtitkár azt mondta, hogy ez valóban, "finoman szólva sem szerencsés". Ezzel kapcsolatban megjegyezte, hogy a Kormányzati Tanácsadó Jósda nem bejegyzett cég, nincs köze a kormányhoz.

Azzal összefüggésben, hogy Szilvásy György másik testvére, Szilvásy István lesz az Állami Egészségügyi Központ főigazgatója, a MeH államtitkára közölte: a nyílt pályázatról szakmai döntés született. Hozzátette, hogy egy demokráciában nem lehet előny vagy hátrány a rokoni viszony.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megerőszakoltak egy 11 éves kislányt

Tovább olvasom