Kisalföld logö

2018. 01. 21. vasárnap - Ágnes -1°C | 3°C Még több cikk.

A kormányfő meneszti Gergényit és Benét

Bene László és Gergényi Péter állásába került a rendőrségi visszaélések, hibák és bűncselekmények hetek óta tartó sorozata.
A kormányfő az MSZP országos választmányi ülésén beszélt azután, hogy a Rendészeti Biztonsági Szolgálat két tagját meggyanúsítottak egy fiatal nő megerőszakolásával.

„Nincsen jól működő állam, nincsen bennünket védő köztársaság közbizalmat élvező rendőrség nélkül, márpedig a közbizalom most megrepedt. Ahhoz, hogy ezt helyre lehessen állítani, ahhoz az szükséges, hogy távozzon posztjáról az országos főkapitány és távozzon posztjáról a budapesti főkapitány” – mondta a kormányfő az MSZP választmányi ülésén.

Gurcsány Ferenc kijelentette: az elmúlt napok ügyei menthetetlenek, azokon nincs mit magyarázni. Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott, a rendőrség most elveszítette azt, amit ősszel nem, mert akkor szerinte az emberek tudták, hogy nem a rendőrséggel, hanem az ellenzékkel volt baj. Gyurcsány Ferenc szerint ha nem tesznek semmit, minden járőrtől megijednek az emberek: „Én a rendőrséget az ellenzék megalapozatlan, öncélú támadásától meg tudom és meg fogom védeni, önmagától viszont nem tudom, és nem fogom.” Gyurcsány Ferenc szerint ha nem tesznek semmit, minden járőrtől megijedhetnek majd az emberek.

Gyurcsány Ferenc holnap fogadja hivatalában Bene László országos rendőrfőkapitányt, és Gergényi Péter budapesti főkapitányt, a megbeszélésen jelen lesz Petrétei József igazságügyi és rendészeti is - közölte a kormányszóvivői iroda vezetője. Daróczi Dávid hozzátette: előkészített bejelentést tett a miniszterelnök az MSZP választmány előtt, és nem áll szándékában átalakítani a kormányt és Petrétei József igazságügy miniszter sem nyújtotta be a lemondását.

A Fidesz elfogadhatatlan félmegoldásnak tartja a miniszterelnök döntését a rendőri vezetők menesztéséről. A párt szóvivője közleményében arra szólította fel Gyurcsány Ferencet, hogy Bene László és Gergényi Péter mellett váltsa le Petrétei József rendészeti minisztert is.

Szijjártó Péter szerint a rendőrség az országhoz hasonlóan morális válságba került, amely nem oldható meg teljes szervezeti, irányítási és erkölcsi megújulás nélkül. Szijjártó Péter kijelentette: Gyurcsány Ferenc felelőssége is egyértelmű, hiszen korábban ő maga dicsérte meg és tartotta a rendőrség élén a vezetőket, akiket most távozásra szólított fel. „Szeretnénk az emlékezetébe idézni azt a közkeletű magyar szólásmondást, amely szerint fejétől bűzlik a hal” – mondta a Fidesz szóvivője.

Az MDF elnöke szerint kérdéses, hogy marad-e a székében Petrétei József, és a Rebisz vezetője, Dobozi József. Dávid Ibolya szerint vissza kell állítani a belügyminisztériumot, és az alkalmatlan vezetőket meneszteni kell - nevekről azonban nem beszélt.Dávid Ibolya úgy fogalmazott: Gyurcsány Ferenc hibát követett el, amikor olyan minisztert nevezett ki a rendőrség élére, aki arra sem alkalmas, hogy a két főrendőrt menessze állásából. A KDNP szerint, ha a kormányfő valóban helyre akarja állítani a közbizalmat, akkor a rendőri vezetőkkel együtt neki is távoznia kell.

A koalíciós partner, az SZDSZ ügyvivője szerint talán várni kellett volna inkább a személyi döntésekkel. Horn Gábor elmondta: a párt még tegnap kezdeményezett egyeztetést a rendőrség ügyében a kormányfőnél. A kormányfő mai javaslatát tudomásul vette a párt. Horn Gábor ugyanakkor azt mondta: úgy gondolja, hogy a személyi kérdésekben lehet, hogy célszerűbb lett volna megvárni a vizsgálatok végét. Hozzátette, hogy a rendőrségnél szükség van változásokra, ugyanis látható, hogy a rendőrség komoly morális problémákkal küzd.

Kóka János, az SZDSZ elnöke szerint intézményes garanciákat kell kapni arra, hogy a rendőrségnél a közbizalom helyreállítható. Kóka kijelentette: az SZDSZ csak akkor szavazza meg a rendőrségi törvényt, ha ez a törvény kialakítja a rendőrség feletti civil kontrollt.

Schiffer András, a Társaság a Szabadságjogokért ügyvivője szerint az elmúlt években történtek miatt nem pusztán szakmai, hanem politikai felelősségről is kell beszélni: „Az elmúlt napok, elmúlt hetek eseményeit nem lehet elválasztani attól, ami akár tavaly ősszel történt, vagy említhetem a tavaly júniusi esetet, amikor rendőrök két fotóriporter elvertek az Újpest-Videoton labdarúgó mérkőzés után.”

Szikinger István alkotmányjogász azt mondta: a miniszterelnök rutinválaszt adott az elmúlt napok eseményeire. A döntéssel Szikinger István szerint nem lehet utat nyitni semminek.

Szikinger István azzal kapcsolatban, hogy idén visszaállítják a belső ellenőrzési szolgálatot, azt mondta, erős belső ellenőrzésre is szükség van, de a külső kontrollt tartja most fontosabbnak.

(Krónika hírszolgálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felfüggesztett fogházbüntetéssek a szegedi betegcsereügyben

A szegedi betegcsere ügyben az elsőrendű vádlott beteghordót és a másodrendű vádlott szakápolót… Tovább olvasom