Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

A kormányfő ismét kiállt az egy számjegyű szja mellett

Ismét kiállt az egy számjegyű személyi jövedelemadó (szja) mellett Orbán Viktor miniszterelnök.
A hivatalos látogatáson Japánban tartózkodó kormányfő pénteken Tokióban, a Japán Üzleti Szövetség (Keidanren) és a magyar Nemzeti Külgazdasági Hivatal (HITA) által szervezett Japán-Magyar Üzleti Fórumon, mintegy 150 - köztük több mint 60 magyar - üzletember előtt tartott beszédet.

Elmondta, hogy a magyar egy egykulcsos, 16 százalékos, családi adórendszer. Hozzátette ugyanakkor, hogy ő azok közé tartozik, akik szerint a jövedelemadó rossz dolog, ezért "nullaszázalékos" szja-kulcsot szeretne, ami ugyan jól hangzik, de jelenleg nem lehetséges. Bízik azonban abban - folytatta -, Magyarország képes lesz elérni, hogy egy számjegyű legyen az szja.

Orbán Viktor angol nyelvű előadásában szólt arról is, Magyarország és Közép-Európa támogatja, hogy minél hamarabb megszülessen a Japán és az Európai Unió közötti szabadkereskedelmi egyezmény.

A magyar-japán kapcsolatokról szólva a miniszterelnök arra hívta fel a figyelmet, hogy a két ország kormányának szemlélete a válsággal és annak kezelésével kapcsolatban számos hasonlóságot mutat.

Jonekura Hiromasza, a Keidanren elnöke köszöntőjében azt mondta, időszerűnek tartja a miniszterelnök tokiói látogatását, hiszen a magyar gazdaság - amely gyorsabban nő az európai uniós átlagnál - már kilábalt a válságból, ami kedvezően hat a japán-magyar gazdasági kapcsolatokra is.

Az üzleti szövetség vezetője emlékeztetett, hogy számos japán vállalat működik Magyarországon, a két ország gazdasági együttműködése pedig folyamatosan fejlődik.

A HITA tájékoztatása szerint a kormányfőt kísérő - 55 cég képviseletében - 61 magyar üzletemberből álló delegáció főként a járműipar, az információs technológia, az élelmiszer- és boripar, illetve a gép- és fémipar területéről érkezett.

Közép- és Kelet-Európában Magyarország Japán legnagyobb importpartnere, az export terén pedig Lengyelország után a második. A japán külföldi közvetlen beruházások állománya 2012-ben 722 millió euró volt a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai alapján. Ezzel Japán a 11-12. legnagyobb külföldi tőkeberuházó Magyarországon.

Az áruforgalom alapján 2012-ben Japán Magyarország második legfontosabb partnere volt az ázsiai régió államai közül a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint. A szigetországba irányuló magyar kivitelben a gépek és szállítóeszközök a leghangsúlyosabbak, 43 százalékot tesznek ki. A feldolgozott termékek az export 37 százalékát adják.

A Japánból érkező importban a gépek és szállítóeszközök a teljes behozatal 73 százalékát, a feldolgozott termékek pedig a 25 százalékát adták tavaly. A JETRO, a japán külkereskedelmi szervezet idei felmérése alapján jelenleg csaknem 150 japán tulajdonú vállalat működik Magyarországon.

Orbán Viktort az üzleti fórumon tartott előadása után a császári palotában audiencián fogadta Akihito császár és felesége, Micsiko császárné.

Ezután megbeszélést folytatott Tokióban Takada Sigehiszával, a Takata Corporation járműipari beszállító vállalat elnök-vezérigazgatójával, később pedig Szuzuki Oszamuval, a Suzuki Motor Corporation vezetőjével.

Orbán Viktor délután - japán programja zárásaként - Kiotóba látogat, majd szombat este érkezik haza Budapestre.

Olvasóink írták

 • 5. machers 2013. november 22. 21:34
  „4. rommel2 2013.11.22. 20:32
  erwinke!
  Ezek szerint, te baloldali vagy.”
 • 4. rommel2 2013. november 22. 20:32
  „PERSZE HOGY ÉRT ORBÁN VALAMIHEZ ....................................
  - PL. AHHOZ HOGY A TELJES BALOLDALT AZ ŐRÜLETBE KERGESSE A VÁLASZTÁSOK ELŐTT ....................”
 • 3. pozdorja 2013. november 22. 09:21
  „Orbán Viktor, aki sosem hazudott még, most nem mondott igazat. Nálunk az SZJA NEM családi adórendszer, ugyanis nem a család jövedelme után fizetjük, hanem az egyén jövedelme alapján. Vajon Orbán ért valamihez az emberek meghülyítésén kívül?”
 • 2. dödike 2013. november 22. 08:51
  „A japánok közismerten nagyon udvariasak de szerintem a találkozó után jót nevethettek Orbán nagyívű okoskodásán.”
 • 1. öröksoproni 2013. november 22. 08:29
  „1 számjegyű szja - az jó lenne a pajtásoknak...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tíz év múlva újulhat meg a Keleti pályaudvar

Bár a tervek szerint a Baross tér 2014 elejére elnyeri új, végleges formáját, a Keleti pályaudvar… Tovább olvasom