Kisalföld logö

2018. 04. 25. szerda - Márk 13°C | 25°C Még több cikk.

A kormány nevében Navracsics tárgyal a devizahitelekről a Kúriával

A kormány egy minél hamarabb megindítandó jogi konzultációra kérte fel a devizahitel-szerződések ügyében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettest, közigazgatási és igazságügyi minisztert - közölte Orbán Viktor kormányfő pénteken egy más témában tartott sajtótájékoztatón, Budapesten.
A miniszterelnököt azzal kapcsolatban kérdezték, hogy a Kossuth Rádiónak adott reggeli interjújában jelezte: szorgalmazza, hogy a Kúria hozzon jogegységi döntést a devizahitelek ügyében.

A tájékoztatón is megerősítette, "mi sürgetjük a jogegységi döntést". "Tudomásul vesszük, hogy az igazságszolgáltatás a magyar kormánytól elválasztva működik, de itt most nem a magyar kormányra kellene tekintettel lenni, hanem a sok százezer devizahitelesre" - fogalmazott Orbán Viktor.

A kabinet ezért azt szeretné, ha a Kúria átérezné az ügy társadalmi fontosságát, súlyát, és a szokásos ügymenettől és időrendtől eltérően - a magyar emberek érdeke szerinti időben - születne döntés - mondta a kormányfő, nyomatékosítva: "ez a határozott kérésünk van a Kúriához", ezt tolmácsolja majd Navracsics Tibor is.

"Én akkor találkozom - amit egyébként mindig örömmel teszek - a Kúria elnökével, ha nem vezetnek eredményre az igazságügy-miniszter és a Kúria közötti megbeszélések" - válaszolta újságírói kérdésre Orbán Viktor.

A miniszterelnök a pénteki rádióinterjúban emlékeztetett, hogy egymásnak ellentmondó bírósági ítéletek születtek az elmúlt időszakban a devizahitelek ügyében. Az embereket viszont nem lehet olyan helyzetbe hozni, hogy bevezetnek egy kormányzati megoldást, majd azzal ellentétes bírósági ítéletek születnek, az ugyanis jogi zűrzavart eredményezne - hangsúlyozta. Ezért most arra kell sarkallni az igazságszolgáltatás vezetőit, elsősorban a Kúria elnökét - folytatta -, hogy előbb-utóbb tegyenek rendet a devizahitelügyek területén, vagyis hozzanak egy olyan állásfoglalást, jogegységi döntést, amely után a bírók az azonos tényállásokat, azonos élethelyzeteket azonos módon fogják megítélni, és azonos ítéletek születhetnek.
"Ha látjuk, hogy itt rend lett, akkor a kormány kockázat nélkül, az emberek mindennapi életének felborítása kockázata nélkül tud úgy döntést hozni, hogy az összhangban legyen az igazságszolgáltatás által kialakított jogi helyzettel" - mondta a 180 perc című műsorban a kormányfő.
Az elmúlt napokban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető többször is jelezte, a kormány arra vár, hogy a Kúria olyan jogegységi döntést hozzon, amelynek alapján a parlament és a törvényhozás érdemi lépéseket tud tenni a devizahitelesek ügyében.
A Kúria szerdán közleményt adott ki, amelyben azt írta: a devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggő perekről és jogerős ítéletekről készült felmérést követően dönthetnek jogegységi eljárás indításáról.
Az igényeket is figyelembe véve a Kúria Polgári Kollégiuma a "közeljövőben fel kívánja mérni, hogy a devizaalapú hitelszerződésekkel összefüggésben hány per van az országban folyamatban, továbbá, hogy a jogerős ítéletek alapján eltérő joggyakorlat kialakulása megállapítható-e" - közölte a Kúria Sajtótitkársága.
Mint írták, "e felmérés eredményeként kerül a Kúria abba a helyzetbe, hogy döntsön esetlegesen jogegységi eljárás indításáról vagy más, a rendelkezésére álló intézkedés megtételéről".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kisbuszba szorult a sérült, a tűzoltók mentették ki

Személyautó és kisbusz ütközött össze péntek délelőtt Érden, a kisbusz sofőrjét helyi tűzoltók szabadították ki. Tovább olvasom