Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

A kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját

A kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját - derül ki Matolcsy György írásos válaszából.
A kormány nem csökkenti az üzemanyagok jövedéki adóját - derül ki Matolcsy György írásos válaszából.

A nemzetgazdasági miniszter képviselői kérdésre emlékeztetett rá, hogy a jövedéki adó mértékének változtatását uniós előírások korlátozzák, az így lehetséges mérséklés pedig a fogyasztóknak nem jelentene érezhető árcsökkenést, annál érzékenyebben érintené azonban a költségvetési bevételeket.

Az adó mértéke nem alakítható tetszőlegesen, hiszen uniós előírás határozza meg azt az adóösszeget (minimumadó), amelyet mindenképp el kell érnie a tagállami adószintnek. Ezen a kereten belül csak néhány forintos adócsökkentésre lenne elvi lehetőség, és az üzemanyagok ára továbbra is jelentős mértékben meghaladná a „lélektani határként” emlegetett literenkénti 400 forintot - írja a miniszter.

Ferenzi Gábor (Jobbik) a miniszterhez intézett kérdésében megjegyezte, hogy a 95-ös benzin árában a literenkénti 120 forintos, a gázolajéban 110,35 forintos adó nemcsak elviselhetetlenné teszi az üzemanyagárakat, de versenyképtelenné is teszi Magyarországot. A tranzitforgalom a magas árak miatt már elkerüli Magyarországot, a határok mentén élők külföldre járnak tankolni, hiszen a környező országok közül nálunk a legmagasabb az üzemanyagok ára - írja az ellenzéki képviselő.

Az Országgyűlés honlapján olvasható válaszban Matolcsy György hangsúlyozza azt is, hogy az üzemanyagárak magas szintje nem elszigetelt, kizárólag Magyarországra jellemző jelenség. Az árak folyamatos, drasztikus emelkedése az Európai Unió más tagállamaiban és az EU-n kívül is tapasztalható, amelynek elsődlegesen világgazdasági, világpiaci és külpolitikai okai vannak.

Tekintettel arra, hogy a jövedéki adó nem a termék árához igazodó százalékos adó, hanem fix összegű, tételes adó, ezért az emelkedő üzemanyagárban a jövedéki adó aránya egyre kisebb, csökkentése az árhoz viszonyítva a fogyasztó számára egyre kevésbé lenne érzékelhető.

A jövedéki adómértékek csökkentése révén tehát nem érhető el jelentős, a fogyasztók számára számottevő üzemanyagár-csökkenés, de az jelentős mértékben, több tízmilliárdos nagyságrendben csökkentené a költségvetési bevételeket, ami nem támogatható - fogalmaz a miniszter.

Hangsúlyozza azt is, hogy a kormány az üzemanyagok jövedéki adómértékét egy ízben és csupán egy üzemanyagfajtánál emelte. A gázolaj adómértékének 2011. november 1-jei emelése a benzin adómértékéhez történő közelítést szolgálta az egyes üzemanyagfajták közötti igazságosabb adóterhelés érdekében - áll a válaszban.

Emlékeztet ugyanakkor arra is, hogy a jelentős gázolaj felhasználók, így a fuvarozók és a mezőgazdasági termelők adókedvezményt vehetnek igénybe, ennek köszönhetően a hazai áru- és személyfuvarozó ágazat adóterhelése az uniós adóminimumnak felel meg a miniszter szerint.

A fuvarozók által igénybe vehető adókedvezménynek köszönhetően tehát Magyarországon versenyképes a kereskedelmi gázolaj ára Matolcsy György szerint, és ez - írja - a forgalom alakulásában is tetten érhető.

A tranzitforgalom hatása nem egyértelműen pozitív a nemzetgazdaság szempontjából, hiszen az átmenő forgalom egyrészt rontja a közutak állapotát, minőségét, másrészt a károsanyag-kibocsátás, illetve a zajszennyezés révén jelentős mértékben terheli a környezetet - fogalmaz a miniszter.

Olvasóink írták

57 hozzászólás
 • 57. kotorék 2012. április 14. 19:57
  „Hr. Matolcsy mi már évekkel ezelőtt megszoktuk , hogy ehhez a témához hozzáértően és szakavatottan Mr. Szíjjártó szokott hozzászólni ! Ne tessék más dolgába beleszólni!”
 • 56. apokalipszis 2012. április 13. 18:00
  „Mindenki nyugodjon meg!Majd az MSZP vagy DK csökkenteni fogja,addig meg csak kibírjuk valahogy.)))))))))”
 • 55. VargaP 2012. április 13. 15:10
  „Re:53. bojtár 2012.04.13. 11:44
  mikor kevertük együtt a pisikását a homokozóban, hogy letegez?
  Na itt a baj, ahogy írtam, egyből megsértődünk, és ......(nyomdafestéket nem bír)”
 • 54. Primax 2012. április 13. 11:45
  „"...hiszen uniós előírás határozza meg..."
  De érdekes : MOST értik az uniós előírásokat, milyen lelkesen hivatkoznak rá.
  Csillogó szemekkel elmagyarázzák, hogy nem lehet...esetleg Sz. Péter is megszólalhatna, mint ennek a "jogos igénynek" - egykori - szószólója...nem múlt el hét, hogy ne szólította volna fel erre az akkori kormányt...most - ez ügyben - igen csendben van...
  MOST - tehát - értik.....MÁSKOR meg értetlenkednek...( médiatörvény, bírói kinevezések, sajtószabadság, etc...)
  Szelektív a hallásuk.
  CSAK azt hallják meg, amit akarnak.”
 • 53. bojtár 2012. április 13. 11:44
  „52. VargaP 2012.04.13. 11:39
  nincs más???????????????????????????? miről beszélsz ?????lexikonokat lehetne írni a fidesz és az mszp ámokfutásairól kicsit tanulni ,tanulni olvasni”
 • 52. VargaP 2012. április 13. 11:39
  „Re: 51. bojtár 2012.04.13. 11:28
  amit ír, az jellemző ránk magyarokra.
  ha nincs más amit mondani tudunk, egyből mutogatunk a másikra, acsarkodunk.
  Itt a baj!!”
 • 51. bojtár 2012. április 13. 11:28
  „ezekre szavazzatok:
  Feljelentés lett a MÁV-ingatlanok eladásából - "szokásos" szoci ingatlanpanama
  A Kehi vizsgálata szerint a vasúttársaságot összesen 185 millió forintos vagyoni kár érhette.
  A piaci ár töredékéért játszotta át a MÁV 2004-2005-ben két szolnoki ingatlanját egy MSZP-közeli társaságnak, amely két hónappal később 130 millió forintos haszonnal adta át azokat a Tesco projektcégének. A Kehi vizsgálata szerint a vasúttársaságot összesen 185 millió forintos vagyoni kár érhette, emiatt csütörtökön hűtlen kezelés gyanújával ismeretlen elkövető ellen büntetőfeljelentést tett - írja a Magyar Nemzet.
  A lap pénteki számában ismerteti: a Kehi feljelentése szerint az egyik MÁV-ingatlan esetében az árverés csupán formális volt, ráadásul többszörösen megsértették az árverési szabályokat. Például a kiírástól számítva az engedélyezettnél hamarabb bonyolították le az árverést, továbbá annak biztosítékaként szabályellenesen magas összeget adtak meg. A másik ingatlan esetében pedig az volt szabálytalan, hogy nem írtak ki rá pályázatot vagy árverést.
  A hivatal gyanúja szerint a megvalósult szabálytalanságok által a MÁV képviseletében eljáró személyek kötelezettségüket vétkes módon megsértették, a vevő nevében eljáró személyek pedig közreműködtek a cselekmény elkövetésében. A cikk szerint a legfőbb ügyésznek küldött feljelentés rámutat: megalapozottan feltételezhető, hogy a Tesco vásárlási szándéka miatt a MÁV és a Balo Kft. képviseletében eljáró személyek ismerték az ingatlanok valós piaci értékét.”
 • 50. bojtár 2012. április 13. 11:22
  „a kormányt meg kell dönteni”
 • 49. Joebacsi70 2012. április 13. 11:06
  „47. Egyelőre senkire sem kell szavazni. A jelenlegi kormánypárt a választópolgárok kb. 33 %-ának a szavazatát kapta meg. 50 % nem szavazott, a maradék 17 % másra voksolt. Érvényes volt, 4 évre kaptak mandátumot. Ez alatt persze szétrabolják az országot, de ez kell a magyarnak, aki boldogan szavaz arra, aki utála azt, akit őt is utál. Nekik még ígérni sem kellett, nem volt terv, nem voltak konkrétumok, aláírták az üres lapot, amit később a fidesz kitöltött. Ez van, legközelebb majd újabb őártot is kihúzunk, akire biztos nem szavazunk. Igaz, kedves volt fidesz szavazók ?”
 • 48. Oedenburger49 2012. április 13. 11:05
  „Szijjártó Petike most miért nem fröcsögi, hogy brutális adók vannakaz üzemanyagon ? Merta főnökével nem akar ujat húzni, vagy nincs saját véleménye és van egy listája, hogy mit nem szabad szóba hoznia sem !!! Azemberek meg csak tűrjenek mint jámbor igavonó baromok !!! Ők meg dőzsöljenek tovább a nép pénzén .!”
 • 47. HoHo 2012. április 13. 10:52
  „Na akkor kire is kellene szavazni? Ki most a megfelelő párt?”
 • 46. Joebacsi70 2012. április 13. 10:46
  „Denisz88, Te meg leragadtál az érzelmeknél. Aki nem ért egyet a fidesszel, az mind balos, komcsi és utálni való véleményed szerint. Kritikát pedig ugye, komcsitól nem fogadhatunk el, mert hazudik. Ebből következik, hogy a fidesz mindig igazat mond, emiatt pedig beleszerelmesedtél a nagyvezérbe.
  Nem baj, a szerelem vak, de tudományos tények alapján ez az állapot 1-2 évnél nem tart tovább.
  Szóval van remény, sajnos az első csalódás fáj a legjobban.

  Ami pedig a pszichológia véleményemet illeti, a 2006-os szavazáson éppen részt vehettél, a fideszre szavaztál és hatalmasat csalódtál, amikor nem nyertek. Hasonlót élhettél át, mint a főnököd. Nem tudtad feldolgozni, hogy a való életben nem mindig valóulnak meg az álmok. Ráadásul a komcsi Gyurcsány lealázta a vita során.
  Ez azóta is meghatározza az életedet. A gyűlölet szövi át létedet, ezért nem lehetsz eredményes a munkád, a magánéleted során. Ezen csak Te tudsz változtatni, de ehhez segítség kell, szerintem keress meg egy szakembert.”
 • 45. ATX 2012. április 13. 10:36
  „"A nemzetgazdasági miniszter képviselői kérdésre emlékeztetett rá, hogy a jövedéki adó mértékének változtatását uniós előírások korlátozzák, az így lehetséges mérséklés pedig a fogyasztóknak nem jelentene érezhető árcsökkenést," Bla-bla-bla...”
 • 44. Joebacsi70 2012. április 13. 10:33
  „Hazudsz, mert fideszes vagy. 15-20 forinttal simán csökkenthető az uniós minimum miatt, ráadásul a gázolajnál nem éppen a Ti korrupt hazug bandátok emelt jövedéki adót pár hónapja ? Esetleg a csúcsmagas áfán kicsit csökkenteni ? Á, dehogy, inkább legyen majd az is 30 %. A bérek több mint a felét már így is elvesziítek, a lerabolt maradék elköltése során újabb adóterheket kell fizetni minden egyes vásárláskor (jöv.adó, áfa, stb.). Minden megtermelt 100 forintból így vásárlóerőként talán 15-20 forint marad. Igazatok van, ne a korrupciót, a zsebek tömését, a pénzek elszivárgását szűntessétek meg ! Emeljétek az adókat, Te meg hülye magyar csak fizess és maradj csendben. Ja, fideszesek, lehet tapsolni és köszi a 2/3-ot!”
 • 43. VargaP 2012. április 13. 10:25
  „akkor lesz jobb, ha SZ.P. ellenzékben azt nyilatkozza, hogy jé tényleg lehet adót csökkenteni, tanulnunk kell az aktuális kormánytól.
  Sajnos nem látok senki sem a politikai palettán, aki alkalmas lenne ezt az országot jól és a nép érdekében vezetni”
 • 42. kerteszb 2012. április 13. 10:21
  „Sz*rgyártó, eltolcsy, bolseviki: hazudnak éjjel-nappal.”
 • 41. alekínyó 2012. április 13. 10:18
  „lelki szemeim előtt még most is látom,ahogy pár éve ellenzéki pártként a hűséges Sz.Péter nyilatkozott a tv-knek,hogy azonnal 85 ft-al kell csökkenteni a jövedéki adót. most megtehetnék,de most behúzza a p.....ját.tudatosan tönkre akarják tenni az országot,minden intézkedés erre utal. az M.úr nem normális,az tuti biztos! őrültnél őrültebb ötletekkel áll elő,hülyének néz bennünket az egész kormány,ők meg röhögnek rajtunk. persze havonta milliókkal a zsebemben én is ezt csinálnám. MOCSKOS BANDA,BITÓFÁRA VELÜK!!!”
 • 40. goldboy 2012. április 13. 09:55
  „Minden megszorítás értünk történik, ha szeretett vezérünk mondja! Semmit sem tudunk megvalósítani az ígéreteinkből. Csak mi ezt is el tudjuk maszatolni! 8 év uszítása, acsarkodása, lázítása és megosztása ide vezetett!”
 • 39. Komissar 2012. április 13. 09:53
  „36. spiderz
  ez igaz is
  tiszteletlen qrmányunk kettő éve egyetlen pozitív eredményt nem tud felmutatni.
  a negatívok meg hosszadalmas lista lenne.”
 • 38. zsukov 2012. április 13. 07:54
  „Matolcsy még mit nem tettél tőnkre ????”
57 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jobbik: államosítani kell a fémkereskedelmet

A fémkereskedelem államosítására nyújtott be törvényjavaslatot a Jobbik az Országgyűlésnek -… Tovább olvasom