Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

A kormány lerontja a vidéket?

Megdöbbentőnek nevezte Lenkovics Barnabás az állampolgári jogok biztosa, hogy az Államreform bizottság egyik tagja „középkori kategóriának" nevezte a falvakat. Lenkovics szerint a kormány intézkedései nyomán romlanak a vidék életesélyei. Az ombudsman beszámolóját a mezőgazdasági bizottság kormánypárti tagjai is támogatták.

Lenkovics Barnabás ombudsman szerint romlanak a vidéki életesélyek a kormány számos intézkedése nyomán, pedig az elkövetkező években az európai uniós támogatások lehetőséget adnának a felemelkedésre.

Az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a mezőgazdasági bizottság hétfői ülésén beszélt erről az elmúlt évi tevékenységéről szóló beszámolóban. Elmondta: egyebek között az iskolák, a posták bezárása, a vasúti szárnyvonalak megszüntetése az esélyegyenlőség gyengülését okozza a tanyákon, a falvakban és a hátrányos helyzetű településeken.

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv és az Új Magyarország Vidékfejlesztési Stratégiai Terv ugyan az általános célok szintjén ad reményt a vidéki ember számára a kiút megtalálására, ám az életesélyek érdemi javulásához a konkrét lépesek hiányoznak a programokból – mondta az ombudsman. Lenkovics Barnabás megdöbbentőnek nevezte az államreform bizottság egyik tagjának közelmúltban tett kijelentését, miszerint a falu középkori kategória lenne, és fel kellene számolni. Álláspontja szerint aki ezen a véleményen van, az nincs tisztában a XXI. század kihívásaival.

Javítani kell a vidék népességmegtartó szerepét, hogy ne néptelenedjenek el a falvak – hangoztatta az országgyűlési biztos. Úgy vélekedett, hogy 40-50 év mesterséges társadalomszerkezet-átalakításának hatására indultak a falvak pusztulásnak, ugyanígy most mesterséges eszközökkel kellene megállítani és visszafordítani ezt a folyamatot. A mezőgazdasági bizottság egyhangúlag támogatta az ombudsman beszámolóját.

Herbály Imre, a bizottság szocialista alelnöke megjegyezte: még nem lehet látni, hogy az európai uniós támogatások milyen hatással lesznek a vidék felemelkedésére. Reményét fejezte ki, hogy a kedvező hatást már pár év múlva látni lehet. Kis Zoltán SZDSZ-es politikus szerint a programok megvannak, megvalósulásukkal vannak általában gondok. Mozgósítani kell az embereket, hogy ragadják meg a lehetőségeket, vegyenek részt a programokban – fűzte hozzá.

(MTI)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fáklyás felvonulással emlékeznek a holokausztra áldozataira

Vasárnap este rendezik meg a hagyományos Élet Menete fáklyás felvonulást Budapesten. A békés… Tovább olvasom