Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

A kormány fizet: pénzt kapnak a MÁV Cargo eladásából a vasutasok

A kormány kifizeti a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt - erről írt alá nyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István.
A kormány kifizeti a MÁV Cargo eladásából a vasutasoknak járó privatizációs bevételt - erről írt alá nyilatkozatot Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) elnöke szerdán, Budapesten a MÁV-Gépészet kocsijavító műhelyében.

Orbán Viktor miniszterelnök az aláírás alkalmából kiemelte: súlyos nemzetstratégiai hiba volt, hogy az előző kormány eladta a MÁV-Cargót, hiszen a vasúti teherszállítás jövedelmező üzletág.

A miniszterelnök kijelentette: előbb-utóbb a MÁV-nak ismét lesz teherszállítása, mert enélkül nehéz elképzelni, hogyan lehet talpra állítani a nyakig eladósodott vállalatot.

Gaskó István elmondta, hosszú küzdelem eredményesen zárult le a megállapodással, az Orbán-kormány biztosítja a kifizetés fedezetét. Az idén 1 milliárd forintot, 2012-ben és 2013-ban 4 milliárd forintot ad a vasutasoknak járó kifizetésre.

A kormány fizet: pénzt kapnak a MÁV Cargo eladásából a vasutasok

Beszédében Orbán Viktor hibának nevezte azt is, hogy a MÁV Cargo eladásakor az előző kormány lesöpörte az asztalról a jogos munkásigényeket. Lépésről-lépésre, szívós munkával nyílik esély ennek teljesítésére, a magyar kormány nem tudja egy összegben kifizetni a vasutasoknak a privatizációból járó összeget, a megállapodás alapján három év alatt adja oda garantáltan a forrást, és az erre vonatkozó jogszabály már megjelent.

A miniszterelnök szólt arról is, nincs illúziója, a Gaskó István vezette szakszervezete fog még sztrájkolni a mostani kormány ellen is, ami az élet természetes része. Utalt arra, hogy 1988 óta együtt harcoltak azért, hogy a munkásoknak legyen lehetőségük véleményt mondani, és sztrájkolhassanak is.

Orbán Viktor szerint fontos, hogy a munkások elmondják a véleményüket, kifejezzék szándékukat, és szükség esetén nyomatékot adjanak szavuknak.

Orbán Viktor arra kérte a szakszervezet vezetőit, hogy csak abban az esetben nyúljanak a sztrájk eszközéhez, a tiltakozás nyílt formáihoz, ha már nincs esély a megállapodásra.

A miniszterelnök kijelentette: a kormány szármára fontos a vasút, de be kell látni, hogy az egész ország érdekeiért kell felelősséget viselnie.

Az ország állapotával kapcsolatban Orbán Viktor elmondta: hogy nyakig eladósodott országot örököltek az előző kormánytól, és ezt közösen kell kijavítani. Az óriási adósság hegyet nem lehet eltakarítani egyik napról a másikra, csak szívós munkával, és kérte a miniszterelnök, hogy a vasutasok is támogassák Magyarország újjáépítését.

Gaskó István utalt arra, hogy éveken át gördülő sztrájkkal harcoltak a MÁV-Cargo privatizációjából eredő jogos és reális követelésükért. A vasutasok az egészségbiztosítás privatizációja ellen folyó harcban megmutatták azt is, hogy szolidárisak más társadalmi csoporttal.

A VDSZSZ elnöke kijelentette, bízik abban, hogy a MÁV konszolidációja és modernizációja megvalósul.

A nyilatkozat aláírásával a VDSZSZ a 2007 végén kirobban konfliktust lezártnak tekinti, és egyidejűleg visszavonja a sztrájkfelhívását - olvasható a nyilatkozatban.

Olvasóink írták

 • 8. Köszörűs 2011. november 30. 19:15
  „Kapnak a vasutasok karácsonyra ...X... összeget.
  Cserébe a kedvezmény éveikért!”
 • 7. dünnyögő 2011. november 30. 18:45
  „Ígérni mindig is tudott.”
 • 6. miracle 2011. november 30. 18:33
  „Betömték a szájukat a pénzzel, biztosítva egyben, hogy ne sztrájkoljanak (ezért osztották el több évre).
  A pénz természetesen nem jár:
  1. Nem részvényesek voltak, hanem alkalmazottak.
  2. Egyébként sem domborítottak.
  3. Ha a cég veszteséges, abból is "jár" nekik? Na ugye.
  4. Amúgy sincs erre pénz, tekintve, hogy másra sincs.
  Szokásos ostoba demagóg fidesz-intézkedés, én már meg sem lepődöm rajta.”
 • 5. dorombolok 2011. november 30. 14:55
  „A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkárai idén fejenként ötvenezer forintot vettek fel folyószámlaköltség-térítésként, vagyis azért, hogy fenntartsanak egy bankszámlát, amire át lehet utalni közel egymilliós havi fizetésüket. Más tárcáknál is van ilyen juttatás, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztériumnál és a Miniszterelnökségnél fejenként évi 1000 forintot osztottak erre a célra. Orbán Viktor is kapott, de ő csak 1000 forintot.
  Ti is kaptatok?”
 • 4. dorombolok 2011. november 30. 14:41
  „Hány cég alkalmazottjai kaptak azért pénzt mert eladták alóluk a munkahelyüket , cégüket ?
  Avagy ezután nem lesz vasutas sztrájk?”
 • 3. load 2011. november 30. 14:38
  „A MÁV ZRT 300 milliárdos felgyülemlett adósságát meg fizessék az adófizetők.
  Mi ebben a logika Miniszterelnök Úr?”
 • 2. kerteszb 2011. november 30. 13:55
  „Pénzért vett szavazatok? Miért kéne a MÁV-os dolgozóknak pénzt kapniuk azért, mert a céget eladták?! Kórházra, orvosokra, fűtésre nincs pénz, de Gaskó elvtárs kifizetésére van?”
 • 1. dorombolok 2011. november 30. 10:12
  „Mit fizet a kormány?

  A nehéz európai és magyar gazdasági helyzet ellenére azért van erre mód, mert - a korábbiakkal ellentétben - a nyugdíjkasszába befizetett pénzt teljes egészében a nyugdíjas korúak nyugdíjára fordítjuk.
  Írja Viktor a nyugdíjasoknak , feladó az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság.Ki fizette a nyudíjasszor 90 ft.-ot ? Díj hitelezeve/TAXE PERCUE OLK 1000. Remélem a Miniszterelnöki Hivatal által hitelezve és fizetve? Vagy megint átvertek, és ne azt nézzem mit mond hanem ne azt nézzem amit leír , hanem csak azt nézzem amit cselekszik! Tessék, hogy is van ez?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Semjén: Szlovákiának vissza kell vonnia állampolgársági törvényét

Semjén Zsolt szerint Szlovákiának előbb vagy utóbb vissza kell vonnia a magyar állampolgársági… Tovább olvasom