Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

A kormány döntött már a szanatóriumról

– Mivel az Erzsébet-kórház a debreceni egyetem oktatókórháza, így három funkció lesz jelen egyidejűleg Sopronban: a városi közkórházé, az országos intézeté és az egyetemi oktatókórházé – folytatta a miniszter. – Ebből a három feladatból egy negyedik is adódik, mégpedig nemzetközi együttműködésben külföldi betegek fogadása.

– A minisztérium ezek szerint egyetért a város elképzeléseivel?
– Igen, teljes az egyetértés közöttünk, hajlandók vagyunk ilyen irányban továbblépni.
– Mikor kerül sor a tulajdon átadására?
– A kormány részéről ezeket a kérdéseket támogatjuk, ennek megfelelően most már a technikai részleteket kell kidolgozni. Az ingatlan vonatkozásában a kormány hozhat döntést, ez azonban már gyakorlatilag megszületett.
„ Az ingóságok átadása nem lehetséges térítésmentesen, de kiválthatók egy körülbelül 300 milliós fejlesztéssel. Abban az esetben, ha ezt vállalja az önkormányzat, akkor ebből lehet felfejleszteni a közös intézményt. Walter Dezső polgármester erre ígéretet tett.”
– Ez azt jelenti, hogy a két intézmény közös igazgatás alatt, egységes koncepció alapján működik majd?
– Nekünk elsősorban az a célunk – miközben megőrizzük a funkciókat, megőrizzük magát az ingatlant és más vagyonelemeket a köztulajdonban –, hogy racionalizáljuk a háttérszolgáltatásokat, például a logisztikát, az irányítást, a takarítást, a beszerzéseket. Akár a humánerőforrás, akár a gépek, műszerek vonatkozásában hatékonyabb működtetést lehet megvalósítani.
– A szanatórium épülete, műszer- és eszközparkja is felújításra szorul. Erre azonban kevés az említett 300 millió forint, mert különböző számítások szerint több milliárd forintról van szó. Az önkormányzatnak azonban nincs pénze. Akkor honnan teremtik elő a szükséges forrást?
– Az elmúlt négy év, de a következő is arról szól majd, hogyan lehet a különböző forrásokat együttesen működtetni. Ráadásul látni kell, hogy a 2007 és 2013 közötti uniós ciklus egészen új távlatokat nyit a magyar egészségügy számára. Mostani programjaink alapján 500 milliárd forint fejlesztési forrással számolunk. Az unió azonban csak arra ad fejlesztési pénzt, amelyről egyértelműen bebizonyítható, hogy hatékonyabb, jobb struktúrákat hoz létre. Erről szólt a történet Hévízen is, ahol az integráció után kétmilliárdos fejlesztést valósítottunk meg, önkormányzati pénzzel, intézményi forrással, központi támogatással és lehetőség volt hitelfelvételre is, amit a külföldi betegek után járó biztosítási díjból lehet törleszteni. Ez egy olyan vállalkozás, ami előreviszi a betegellátást.
– Ha most tippelnie kellene, akkor mit mond: mikor valósul meg az integráció?
– Reményeink szerint nagyon rövid időn belül megköthetjük a megállapodásokat. Már csak azért is, mert nagyon közel van 2007, és a döntéseket a különböző programokra már most meg kell hozni. Tudomásul kell venni, hogy az élet egyre gyorsabban zajlik.
– Tehát még a választások előtt?
– A szándék megvan, de nem hiszem, hogy ezekben a kérdésekben a választási ciklusok a meghatározók. Az egészségügyben hosszú távú programokat kell tervezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Részt vesz a március 15-i ünnepségeken?

Tovább olvasom